Lite om myter

I dag vill jag skriva en stump om myter. Ordet myt kommer från grekiskans mythos och betyder typ saga. Ändå går folk omkring och tror på myter som att de vore sanning. Till exempel på myter om oss med psykisk ohälsa.

Jag kanske låter hård nu men seriöst, folk får faktiskt skärpa sig. Ibland när man hör folk prata blir man ju mörkrädd, journalisten i tv vars första fråga till den bipolära tjejen var “Men hur reagerade din familj när de fick veta!” (som att hon hade tre timmar kvar att leva) eller mannen som på fullaste allvar skrev att adhd inte finns på riktigt.

Visste ni att problemen försvinner för upp till 90 procent av de som söker hjälp och får det (efter en tids behandling)? Eller att endast fem procent av alla våldsbrott begås av personer med psykisk ohälsa? Om detta och andra knasiga myter kan man läsa här.

Myter föds och sprids tack vare okunskap, därför är det viktigt att berätta då och då. Det kanske kan bli ett bra nyårslöfte: aldrig sluta berätta och aldrig sluta spräcka hål på dumma myter. Tack för att ni är med mig!

Om Tove
Jag har något så spännande som psykisk (o)hälsa. O:et betyder i mitt fall att jag har bipolär sjukdom och adhd. Vad det innebär ska jag berätta mer om i bloggen. Välkommen att följa min, ibland lite annorlunda, vardag!