Ge en gåva

Lite om myter

I dag vill jag skriva en stump om myter. Ordet myt kommer från grekiskans mythos och betyder typ saga. Ändå går folk omkring och tror på myter som att de vore sanning. Till exempel på myter om oss med psykisk ohälsa.

Jag kanske låter hård nu men seriöst, folk får faktiskt skärpa sig. Ibland när man hör folk prata blir man ju mörkrädd, journalisten i tv vars första fråga till den bipolära tjejen var ”Men hur reagerade din familj när de fick veta!” (som att hon hade tre timmar kvar att leva) eller mannen som på fullaste allvar skrev att adhd inte finns på riktigt.

Visste ni att problemen försvinner för upp till 90 procent av de som söker hjälp och får det (efter en tids behandling)? Eller att endast fem procent av alla våldsbrott begås av personer med psykisk ohälsa? Om detta och andra knasiga myter kan man läsa här.

Myter föds och sprids tack vare okunskap, därför är det viktigt att berätta då och då. Det kanske kan bli ett bra nyårslöfte: aldrig sluta berätta och aldrig sluta spräcka hål på dumma myter. Tack för att ni är med mig!

Om Tove
Jag har något så spännande som psykisk (o)hälsa. O:et betyder i mitt fall att jag har bipolär sjukdom och adhd. Vad det innebär ska jag berätta mer om i bloggen. Välkommen att följa min, ibland lite annorlunda, vardag!

10 kommentarer till “Lite om myter

 1. Tyra Blomma

  Men att prata om psykisk ohälsa är ju det svåraste som finns. Hur ska man spräcka hål på alla dessa myter? När man dessutom kanske är den enda personen med psykisk ohälsa bland alla dessa fördommar?

  Svara
 2. Caroline

  Hej Tove! Vilken fin blogg du har!! Jag vill gärna passa på att tipsa dina läsare om min Facebookgrupp Fantastiska Föräldrar som vänder sig till oss föräldrar som har barn med NPF-diagnoser!
  Varma hälsningar Caroline!

  Svara
  • Tove Lundin

   Riot, Mathilda!!

   Tack Katarina, hoppas du haft en fin jul <3

   Det har du ju rätt i Tyra, det är skitsvårt. Statistiskt sett är du absolut inte den enda, men jag vet att det kan kännas så. Man behöver inte berätta för allt och alla – det räcker med att man talar om för någon. Sen kanske den personen sprider vidare, jag har vänner som plötsligt reagerar nu om de hör någon säga något taskigt om oss, det hade de inte gjort innan. Du kan alltid tipsa om böcker, filmer och bloggar som beskriver bra.

   Hej Caroline! Tack 🙂 Och tack snälla för tipset! Jag försökte hitta den så jag kunde lägga ut en länk men den är svår att hitta. Om du vill får du gärna skicka en länk!

   Svara
 3. Anna

  Arbetar som psykiatrisjuksköterska och kan bekräfta din tanke kring att många som behandlas förbättras. Bra att du skriver om detta!!

  Besök gärna min blogg
  annis72.bloggo.nu

  Anna

  Svara
 4. jan

  Tack Tove du får mig att våga tro på framtiden, jag tror och hoppas att 2013 blir ett bra år för mig-oss. Min flickvän-och blivande fru-landar på Landvetter på Nyårsdagens morgon and I´ll be there- when she came from New York. Mitt hjärta slår sjudubbla slag och nu satsar jag allt på på ett kort även om jag inte sysslar med kortspel. Hon vill gifta sig med mig och jag med henne-precis som jag är-med bipolär 2 diagnos och allt och hon vet och tar mig för den jag är-det kallar jag äkta kärlek! Det känns bara så bra att det trots allt finns någon som vill vara vid min sida ”even when the streets felt cold and roughtly”. Jag är inte rädd och ängslig längre, bröllop frampå vårkanten maybe, i alla fall ökar folkmängden i min lägenhet till det dubbla-längtar att få höra fler fotsteg än mina egna. Tänk att slippa få komma hem till en tom lägenhet efter jobbet!

  Svara
 5. Annapanna

  Hej. I lördags var jag på jobbfest. Det kröp fram att en av mina kollegor är gammal missbrukare. Sedan i ett annat sammanhang under kvällen så var det någon som sa att snygga killen ju är bipolär, X stämde in och erkände också och vad kunde jag göra annat än att säga – jag är också bipolär! Haha. Det var en rolig kväll. Jag har alltid haft en känsla av att jag vill behålla mitt extrajobb som jag har och nu fattar jag varför, jag har ju alltid känt mig så hemma på något sätt. Vi är alltså tre bipolära, en gammal missbrukare, chefen har nog också en släng av nått och T måste ha adhd. Vilket gäng!!! I Lööv it!!!

  Svara
  • Tove Lundin

   Tack för länken Anna! Jag ska läsa!

   Vad skönt att höra Jan, det hela är så vackert! Jag tänker att hon är lycklig din blivande fru som har hittat en man som förstår allt det fantastiska med att ha någon vid sin sida, som uppskattar det och kan formulera det så bra som du. Grattis till båda – i morgonbitti gäller det!

   Hej Annapanna! Jag blev så himla glad av din kommentar. Precis sådär är det ju, jag vet känslan av att hitta hem i olika sammanhang (ofta kreativa). Och jag har hamnat på liknande fester, de är så underbart roliga. Grattis till så många roliga arbetskolleger!!

   Svara
 6. Barbro

  Jaaa va bra, vi ska prata om det hela tiden…nä kanske inte, jag orkar inte lyssna på andra med andra besvär hela tiden heller. Men vi ska prata om det när det ges tillfälle och det mest avväpnande är att prata om sina egna besvär, det är svårare för folk att säga emot då. Jag håller inte inne med mina besvär och 90 % av fallen bemöts jag med nyfikenhet och respekt.

  Till Tyra Blomma vill jag säga att du inte är ensam. Men folk vågar inte berätta. När jag började prata öppet var det många som kom till mig i smyg och pratade om sina besvär och bad om råd.

  Det är bara genom att prata om det som vi kan slå hål på myterna och fördomarna.

  RIOT på er och gott nytt psyko-år 🙂

  Svara

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.