God fortsättning eller hur det nu var

Glad fortsättning önskar Marilyn!

 

God fortsättning, kära läsare. Hoppas er jul varit fin och fridfull. Tänkte på det där med ”god fortsättning” det är ju sånt där man slänger ur sig nu. Nu när det bara är några fjuttiga dagar kvar på året som gått. Sen har jag inte riktigt hajat om det är fortsättning på slutet av året eller på det nya man syftar till. Om det är det sistnämnda, varför säger man det bara i början på året? Kan det vara att man liksom slutar hoppas på den saken redan efter några veckor?

Som ni ser har jag svårt att pricka det där med traditionsenliga hälsningsfraser, glad midsommar och god påsk. Trevlig helg och grattis på julafton, egentligen funkar det mesta. Det är tanken som räknas.

Har man svårt med sånt i sitt eget fosterland blir det desto mer komplicerat på andra kontinenter. Typ den afrikanska, där jag ju har tillbringat ett levnadsglatt halvår av mitt liv. Ganska direkt efter jag flyttat till Kairo var det ramadan, det var oerhört spännande alltihop. Ramadan pågår i en månad och avslutas med en fest, eid el-fitr. Det tog mig ungefär en månad att reda ut vad människorna hälsade till mig. Kullu sana wa inti tayeb! Typ ”Må du och alla år vara bra”. Men när jag lärde mig det var det ofatligt roligt att kunna säga en så lång sammanhängande mening som dessutom gjorde folk så glada.

Veckorna gick och min arabiska blev bättre. En gång åkte jag länge med en taxichaufför och vi pratade om allt möjligt. Jag var så stolt över mig själv att jag ville avsluta riktigt snyggt. Så jag stack åt honom en rejäl dricks, tog i från tårna.

– Kullu sana wa inta tayeb, sa jag.

Han såg så chockad ut, fick inte fram ett ord. Kanske blev han glad över dricksen, tänkte jag nöjt. Och dumt. Det var ju mitten på november, ramadan var slut för det året. Man sa inte så längre.

Glad påsk!

 

Om Tove
Jag har något så spännande som psykisk (o)hälsa. O:et betyder i mitt fall att jag har bipolär sjukdom och adhd. Vad det innebär ska jag berätta mer om i bloggen. Välkommen att följa min, ibland lite annorlunda, vardag!

13 kommentarer till “God fortsättning eller hur det nu var

 1. cecilia

  Hej!! Jag känner igen mig på pricken i din blogg!! Kommer följa dig och din blogg. Du får gärna läsa min. Jag har ADD och Bipolär sjukdom…Mvh Cecilia

  Svara
 2. Jan Hedberg

  Hej!
  Har träffat världens underbaraste tjej, hon kommer hit till mig från USA snart för att flytta ihop med mig, men jag är orolig för om det inte skulle fungera, men vi älskar varandra över allt annat. <<jag är bara så förtvivlat rädd för att gå in en en depression om det inte funkar.Utan henne vill jag inte leva längre, vad tycker du Tove? Vi älskar varandra över allt annat, vi har träffas och vi är varandras själsfränder, allting stämmer och vi planerar att gifta oss. Just nu är jag världens lyckligaste man, men jag är så rädd att bli sviken. Jag vill inte hamn på psykakuten igen.
  Janne

  Svara
 3. Barbro

  ”Gott slut” är den värsta frasen. Vad betyder det egentligen. Nu är det slut en stund sen på andra sidan nyår så är den nåt nytt…eller vadå? Dagarna rullar ju på vilket som. Gott sluuut tjoar folk. Jag tycker det låter obehagligt. Det brukar jag säga till dom oxå 🙂

  Länge sedan jag skrev här känner jag. jag läser alla inlägg men har på nåt vis inte hittat tiden att engagera mig i annat än mig själv. Träning, kost och Ritalin-inställning tar hela min tid 🙂

  Happy god påsk!!!

  Svara
 4. Barbro

  Hej Janne! Vad härligt att du hittat kärleken. Jag känner igen mig i din skräck att bli lämnad. Jag funderade lite på det där och jag inser ju att jag själv undviker nära relationer just för att slippa bli sårad. Och då tänker jag att du är modig som vågar satsa ändå. Jag måste verkligen ta tag i mig själv när det gäller det där.

  Merry gott midsommar 🙂

  Svara
 5. Janne

  Som bipolär är det hela tiden som att gå på slak lina. Å ena sidan är jag livrädd för att bli lämnad ensam å andra sidan vet/känner jag att jag inte vet vad jag har att leva för. Om jag försvann skulle det bli bättre för alla, man slapp ha besvär för mig och jag vill inte vara till besvär för någon.Tänk vad skönt det skulle vara att få sommna och slippa vakna igen med en hjärna som går på högvarv och tänker miljontals tankar på en gång men som bara till sist slutar med att att den bästa/minst dåliga lösningen är att jag fick sluta leva fast jag egentligen inte vill dö.

  Svara
 6. Tove Lundin

  Hej Cecilia! Vad roligt att du hittat hit 🙂 Välkommen! Och tack för länken till din blogg! Det ska bli så kul att läsa.

  Hej Jan!
  Håller med Barbro, det är modigt att våga. Jag är en sån som vågar och tycker att lycka och kärlek är värt allt, även psykakuten och depressioner. Livet är läskigt, så tycker jag. Även kärlek, men om jag var du skulle jag inte låta rädslan bestämma. Om du är öppen med att du är ömtålig kanske ni kan hitta ett bra sätt tillsammans. Lycka till!

  Hej Barbro! Välkommen tillbaka 🙂 Du, dina kommentarer och smarta svar är saknade. Men jag blir glad av att läsa att du engagerat dig i dig själv! Det är du värd. Hoppas att träning, medicin och kost kan hjälpa dig, vad skönt att allt kommit igång. Ja, sen är det kanske dags att våga satsa på det där andra – du förtjänar kärlek!! Kram

  Svara
 7. Bauti

  Gott slut låter som man skall dö.
  God fortsättning låter som man skall fortsätta må som man gör.
  Usch, jag är så negativ just nu. Hatar att vara sådan.
  Hur skall man göra när man måste leva med sig själv?
  Det är lite svårt att säga upp bekantskapen för man mår dålig i det sällskapet.
  Livet är fanemig inte lätt.
  Sorry för allt gnäll. Men dom enda som förstår är dom som sitter i samma situation.
  Tack för att du skriver Tove. Din blogg är en lycka att läsa, den stärker mig.

  http://bautiblubb.blogspot.se/

  Svara
 8. Jan

  Hej Tove och Barbro och tack för era svar.
  Jag älskar min flickvän över allt på jorden och jag vet att hon älskar mig och hon vet att jag älskar henne, annars flyttar man inte från New York till Göteborg. Lovar att försöka att inte låta rädslan ta överhanden, för vi vill gifta oss med varandra och det av kärlek till varandra. Det är bara det att jag är så förtvivlat rädd för att hamna i det bipolära deppträsket igen. Jag vill inte hamna på Sahlgrenskas affektiva igen och höra hur min ångest skriks ut mellan väggarna, men,trots allt, hon vet hur ömtålig jag är, och accepterar mig för den jag är, så jag borde egentligen inte vara rädd, men det är jag. Jag vill inte att mina lärarkollegor och – även elever – ska behöva sopa upp mig från dörrmattan, även om de förstår mig och uppskattar mig som lärare och mina ämneskunskaper. Mina lärarkollegor och mina elever vill inget hellre än att jag ska hålla. Hoppas bara att allt löser sig – trots att jag är ängslig. Min flickvän – blivande fru – landar på Landvetter på Nyårsdagen – hoppas att 2013 blir ett bra år för – oss.

  Svara
  • Tove Lundin

   Vad romantiskt det låter, Jan! Och spännande, jag är säker på att 2013 blir ert år. Vad skönt att du redan har berättat för henne, och att hon förstår. Du är modig tycker jag. Jag håller med Bauti – vilka fantastiska råd! De borde fler följa. Man får hemskt gärna kalla mig naiv, men jag tror att sann kärlek övervinner allt!

   Svara
 9. Bauti

  Jan
  Du är medveten om din sjukdom. Och då betyder det att du känner när det är på väg åt fel håll.
  Ta kontakt med din läkare redan nu och gör upp en plan med hur ni skall göra med midiciner och samtal med psykolog eller kurator. På så sätt kan du förbygga att hamna i helvetet (jag vet vad du menar med psyket).
  Det bästa är att du redan har förberätt henne på att du har bipolär och skör.
  Man kan inte sörsaka kärleken för att man tror man skall bli sjuk. Inte ha det som en given sak som kommer att komma.
  Du säger att du älskar henne över allt annat. Och att hon gör detsamma med dig.
  Då finns det inget att vara rädd för.
  Jag vet att vi som har det svängit i känsloträsket är alltid förberädda på att hamna i mörkret.
  Men tänk om det inte kommer. Då har du väntat förgäves och sumpat din kärlek.
  Skulle du hellre avstå från att vara lycklig med henne, än att vara olycklig ensam.
  I bland måste man våga satsa för att överleva.
  Mitt råd till dig är att du skall vara lycklig i stunden med henne. Inte gå och oroa dig varje dag ”tänk om jag blir dålig nu”. För då missar du den lycka som ni skulle kunna få tillsammans.
  Så lev i nuet med henne, känn varje dag med henne, prata med henne om dina orotankar.
  Hoppas på att ni skall bli lyckliga tillsammans.

  http://bautiblubb.blogspot.se/

  Svara
 10. Estelle

  Hej igen Tove!
  Jag tolkar god fortsättning som att man önskar någon att den ska fortsätta att må bra/ha det bra och att man förutsätter att den redan mår/har det bra.
  Just därför blir jag ofta sur för mig själv när någon säger så till mig eftersom jag oftast mår skit, passar ju liksom inte med en sådan fras då.
  Vet ju att de menar väl, eller ingenting alls.
  Men jag avskyr å´andra sidan allt det här med artiga fraser och saker som folk säger utan att mena det.
  Om man frågar hur någon mår, så ska man vilja veta svaret och inte bara vilja ha ett ”artighetsja” som svar.
  Det finns ju liksom andra sätt att starta en konversation på när man råkar på någon…

  Nå väl, jag önskar i allafall dig att det nya året blir ett riktigt bra år för dig!

  Kram!

  Svara

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *