Ge en gåva

Lat andra advent

För er orkade jag!

Glad andra advent! I dag ska man alltså tända två ljus, om man har en adventsljusstake. Har man ingen går ju det lika bra ändå. Kanske jag orkar mig ner i källaren lite senare, där min adventsstjärna ligger. Eller inte. Jag kanske inte ens orkar tända ljus.

Nu ska jag berätta en pinsam sak. Något som jag egentligen inte vill kännas vid. Jag är en latmask!

Detta är ganska nytt för mig, i alla fall att leva ut min lathet. Och ju mer jag gör det – desto latare blir jag. En ond spiral, vem vet var detta kan sluta. Detta har pågått i snart en månad. Nu har det gått så långt att jag hellre tittar på en dålig film än sträcker mig efter fjärrkontrollen och byter kanal. Jag är så lat att jag kan ha tråkigt!

När jag försökt ta upp detta med mina vänner säger de att de känner likadant – de orkar inte heller göra saker jämt, det är normalt att känna såhär, säger de. ”Man måste få göra ingenting ibland, Tove” säger de. Eller ”Man behöver inte alltid prestera”.

Men eftersom jag är slarvig vill jag ju inte vara lat också! En sån egenskap räcker, tycker jag. Därför hoppas jag att detta är mitt vinterläge och att jag snart är mig själv igen. Annars mottages tips mot lathet med tacksamhet.

Om Tove
Jag har något så spännande som psykisk (o)hälsa. O:et betyder i mitt fall att jag har bipolär sjukdom och adhd. Vad det innebär ska jag berätta mer om i bloggen. Välkommen att följa min, ibland lite annorlunda, vardag!

4 kommentarer till “Lat andra advent

 1. Bauti

  När jag hamnar i latsitsen och vet att jag måste tex dammsuga. För det har jag satt upp på chemat för denna dag.
  Jag sitter å tänker på hur jobbigt det är att just börja köra igång. Och sedan blir det inget dammsugande.
  Nu tänker jag inte längre. Jag räknar till tre och sedan skjuter jag ut mig som en kanon hade gjort. Rusar till dammsugaren och sätter igång. Tänker inte utan bara kör.
  På så sätt har jag ingen chans att börja bed bortförklaringar för mig själv att jag orkar inte.
  Detta funkar ju inte alltid så klart. Men dom gångerna det gör det är det väldigt tillfreställande.
  Ett tipps som kanske funkar på fjärkontrollen iaf. Man behöver ju inte börja med att bestiga K2.

  Lycka till söta du!

  http://bautiblubb.blogspot.se/

  Svara
 2. Tina

  Hej Tove 🙂 Jag har följt din blogg ett tag nu, men inte haft ork/tid att göra några inlägg. Har heller inte haft ork/tid att packa upp varken adventsljusstake eller stjärna, så det känns som att din blogg helt klart är ett forum för mig 😉 Jag är jätteglad att jag hittat hit. Har själv ADHD och är bipolär enligt min psykiater, men är inte utredd. Det du skriver om får mig att känna hopp och glädje. Du har så härlig humor och är en ordvrängare precis som jag. Att ha humor och kunna skratta åt sina egenheter är så sunt. Det är inte lätt att leva i en värld där de ”normala” satt normerna. Varför kan inte människor bara få vara den de är, utan att bli tvingade in i en massa fack. Om människor såg det som en naturlig del av livet att alla är olika och att komplettera varandra där den ene är begränsad och själv kompletteras där man själv är begränsad, vad det än gäller för egenheter, så skulle många problem och motsättningar vara lösta i samhället. Angående ordet lat så tror jag inte att det finns några lata människor. Att det alltid finns en förklaring till varför man har ett behov av att tagga ner och ta hand om sig själv en stund, för att orka gå vidare eller att det har blivit för mycket och man inte förmår ta tag i något för tillfället. Varför inte kalla det för att man inte har ”orktid” 🙂 Ett hittepåord så gott som något. Tack Tove för att du finns här för oss andra psykon. Det hjälper mig jättemycket. Stor kram 🙂

  Svara
 3. Tove Lundin

  Haha! Tack snälla Bauti! Jag gillar det tipset och det funkar ju! Men som du skriver, det funkar ju tyvärr inte varje gång. Jag kan tänka mig att damsugningen blir lite roligare på det viset 🙂

  Åh, vad fint Bea – tack! Bekväm låter ju mycket bättre 🙂

  Hej Tina!
  Vilket bra hittepåord, det lånar jag! Det beskriver din teori om lathet så bra. Jag håller med dig och får tröst i medhåll. Det är ju dessutom ganska påfrestande att försöka passa in om man inte har normal fallenhet för det. Bara det kan ju få en att behöva vila. Tack och lov att du också har humor, det är min bästa vän och räddare i det mörkaste mörker. Kul att du har hittat hit! Tack för din fina kommentar som gjorde mig glad!
  Stor kram

  Svara

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.