Fyra saker jag önskar er i sommar

Detta inlägg, kära läsare blir mitt sista – på en liten stund. Jag tar nämligen sommarlov i juli. Det är första gången på tjugo år. Sen har jag pluggat, jobbat extra och frilansat. Allt sådant som gör att man aldrig riktigt är ledig. Lite har jag lärt mig på de här tjugo åren, som att man ibland MÅSTE vara HELT ledig. Alltså ledig från jobb och måsten menar jag – inte från allt. Den tanken ger mig rysningar, jag kan inte göra ingenting då går jag under. Jag kommer ägna dessa veckor åt att måla om ladan, renovera badrum, bada, träffa vänner, promenera och lyssna på sommarpratare.

På tal om sommarpratare vill jag tipsa om Anders Hansens sommarprat. Denna överläkare i psykiatri och författare som så många har åsikter om. Jag hör till hans fans. Kanske framförallt för att han är en av få inom psykiatrin som insett hur viktigt det är att förklara vad som händer i hjärnan så att vi vanliga förstår. Det gillar jag! Och att han pratar om allt det där vi kan göra själva får att må bättre, som att motionera, umgås i verkliga livet och sova.

En sak tog jag med mig lite extra från hans sommarprat. Vi människor är inte skapta för att vara lyckliga jämt, det går inte. Istället får vi samla på de små stunder då vi var lyckliga. I går kväll låg jag mellan mina två döttrar i deras säng, en nybadad pyjamasunge på var axel. Jag läste för dem, men avbröts ständigt av viktiga frågor och funderingar. Vilka av mina kompisar som hälsar på i helgen har djur? Hur ska vår bil komma på båten till Gotland!? Får den ens plats? Hur blir mat till bajs? Då slog det mig, det här är en stund av lycka som jag ska bära med mig.

Vissa stunder vet man när de sker, andra först senare. Som när jag dammsög i morse och hittade en liten mutter och drog mig till minnes när jag och pappa för några veckor sedan försökte skruva ihop en basketkorg till barnen. Det var en pytteliten bruksanvisning och man kan kanske säga att min far är precis lika värdelös som jag på att läsa bruksanvisningar och skruva ihop saker. Där av en stackars ensam mutter på köksgolvet. Den fick åka med in i dammsugaren medan jag smålog av insikten att den stunden också är ett lyckligt minne. Så här i efterhand.

Vi ses igen i augusti. Tills dess önskar jag er fyra saker:

  1. Sömn och vila
  2. Fina promenader (eller rörelse på det sätt som passar er bäst)
  3. Trevliga möten med andra människor i verkliga livet
  4. Några stunder av lycka

Kram!

Om Tove
Jag har något så spännande som psykisk (o)hälsa. O:et betyder i mitt fall att jag har bipolär sjukdom och adhd. Vad det innebär ska jag berätta mer om i bloggen. Välkommen att följa min, ibland lite annorlunda, vardag!