Ge en gåva

Vad är normalt?

Slå upp normalitet så kommer inte den här bilden upp.

Ganska ofta funderar jag över det där med normal och normalt. Vad är det egentligen och var går gränsen? När blir man onormal och rentutav konstig? Jag misstänker att det har ganska mycket att göra med ordet lagom, som ju inte heller anger en exakt mängd. Man får liksom gissa sig fram.

Exempel: att äga en osthyvel är lagom, två och tre osthyvlar är också lagom. Trettio osthyvlar är inte lagom, och därigenom konstigt. Men ingenstans står det var gränsen går.

En sak vet jag, gällande normal. Jag är det inte, eller i alla fall mycket sällan. Däremot är jag inte heller helt konstig. Jag ligger så att säga på gränsen och vinglar. Det gör att jag kommer undan som normal i vissa sammanhang, men blir oftast påkommen förr eller senare. Typ som häromdagen när jag skulle hålla en presentation på jobbet (normalt) men glömde ta med dator och fick springa runt och leta efter en i en kvart (konstigt). Här vill jag passa på att slänga in ett hej till min blogg-läsare som kände igen mig härifrån när jag irrade runt och letade dator!

Oftast när min konstighet blir tydlig är det pågrund av förvirring. Jag ställer mjölken bland kastrullerna eller glömmer bort ett barn. Jag blandar ihop deciliter med liter, höger och vänster eller Hässelby med Hagsätra (måste stationer i två ändar börja med samma bokstav. Vi har ju massa andra bokstäver i alfabetet?!)

Hur som helst, för att reda ut detta med normalt kollade jag upp det i wikipedia. Så en gång för alla, här kommer förklaringen:

Normalitet är en egenskap som innebär att en variabel lever upp till en viss norm eller regel i multivariabla sammanhang, att något är typiskt. Normalitet kan definieras utifrån antingen normalfördelning, genomsnittlighet eller vanlighet, eller utifrån vad som anses vara naturligt. Näraliggande begrepp är regularitet, kausalitet och funktionalitet.”

Detta blev man ju tyvärr inte så mycket klokare av. Det verkar ha med matte att göra, och då förstår jag ju: Det är inte meningen att jag ska förstå detta. Däremot kan jag be min normalstörde sambo att förklara, eller kanske till och med räkna ut om jag är normal med någon formel. Han blev färdigbakad ingenjör här om dagen, med inriktningen matte. Han älskar att räkna. Överst ser ni en bild på honom. Min pappa har just sagt något om att 80 procent av prästkragarna redan har slagit ut och genast mötts av protester från mamma och min sambo, som på bilden räknar antal utslagna prästkragar i ett litet testområde för att sedan med en formel räkna ut den totala procenten. Det blev 23 procent. Normalt eller inte, det förtäljer inte historien.

Om Tove
Jag har något så spännande som psykisk (o)hälsa. O:et betyder i mitt fall att jag har bipolär sjukdom och adhd. Vad det innebär ska jag berätta mer om i bloggen. Välkommen att följa min, ibland lite annorlunda, vardag!

2 kommentarer till “Vad är normalt?

 1. John

  Hej jag kände verkligen igen mig har samma problem är bipolär samt add/adhd ja man kan tydligen ha båda tack för det livet? Jag har verkligen uselt minne blir verkligen rädd när man har så allvarligt minnes förlust hemskt men det är sant fortfarande rätt ung men jag känner mig som en 80 åring då man har jobbat hårt lite över drivet då jag man har är psykiskt sjuk som hela mitt liv så livet är rätt förstört pga det var ju inget fel på mig nu är man 30år och nu börjar livet och hoppas att man kan hitta rätt dos och rätt medicin är nästan nära på att ge upp och lämna allt bakom mig och leva livet ensam eller jag kort varigt liv samt väldigt desktruktift liv och vill helst inte hamna där då livet värkar bli bättre än det liv man har levft förr inte direkt någon som man vill prata om eller skryta om dumdristigta kurvor tänkte bara försöka hitta någon som har samma problem som mig då jag försöker lyssna på dom som finns kvar i mitt liv alltså då snackar vi om att man kan räkna ut med fingrarna och det är verkligen min nya familj visst det man så kallade blod och kött familj som inte ens känner att dom existerar men hoppas att du svarar på min roman och skulle verkligen behöva tips på hur man hanterar det mesta så att man kanske kan försöka att lyssna och lära sig den psykiska ohälsan man har samt någon bra tips hur man gör en egen blogg eller vlogg vad nu skillnaden är. OBS!! förlåt för eventuella stav fel samt avsaknaden av punkter och paranteser du förstår vad jag menar hoppas jag ¦ o sen så klar så vet jag att denna är lite gammalt men man måste ju i alla fall börjar någon stan och vänta på en respons annars är det bara att försöka hitta någon man kan prata om den psykiska ohälsan tack på förhand mvh John

  Svara
 2. Raan

  Jag är helt övertygad om att detta med ”normal” har hittats på för att kunna placera människor i olika fack. Eftersom majoriteten ”alltså de som kallar sig normala” skräms av alla som inte är som dem själva. Så för att kunna placera in alla som inte är som dem i olika ”onormala fack” så krävs att man vet vad som är normalt.
  Men vad de glömmer i detta är att normalt är olika för alla. Som namnet säger så är det normen av en grupp, alltså majoriteten i en grupp är det normala. Så om alla i gruppen har ADHD då blir det normalt att ha ADHD. Och då blir alla som inte har ADHD onormala, villet gör att alla som behöver placera in människor i grupper för att känna någon form av säkerhet plötsligt blir onormala i en ADHD grupp.

  Därför går det inte att säga att någon är mer eller mindre normal / onormal, eftersom alla är lika normala eller onormala beroende på vilka de umgås med.

  Svara

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.