Vad är normalt?

Slå upp normalitet så kommer inte den här bilden upp.

Ganska ofta funderar jag över det där med normal och normalt. Vad är det egentligen och var går gränsen? När blir man onormal och rentutav konstig? Jag misstänker att det har ganska mycket att göra med ordet lagom, som ju inte heller anger en exakt mängd. Man får liksom gissa sig fram.

Exempel: att äga en osthyvel är lagom, två och tre osthyvlar är också lagom. Trettio osthyvlar är inte lagom, och därigenom konstigt. Men ingenstans står det var gränsen går.

En sak vet jag, gällande normal. Jag är det inte, eller i alla fall mycket sällan. Däremot är jag inte heller helt konstig. Jag ligger så att säga på gränsen och vinglar. Det gör att jag kommer undan som normal i vissa sammanhang, men blir oftast påkommen förr eller senare. Typ som häromdagen när jag skulle hålla en presentation på jobbet (normalt) men glömde ta med dator och fick springa runt och leta efter en i en kvart (konstigt). Här vill jag passa på att slänga in ett hej till min blogg-läsare som kände igen mig härifrån när jag irrade runt och letade dator!

Oftast när min konstighet blir tydlig är det pågrund av förvirring. Jag ställer mjölken bland kastrullerna eller glömmer bort ett barn. Jag blandar ihop deciliter med liter, höger och vänster eller Hässelby med Hagsätra (måste stationer i två ändar börja med samma bokstav. Vi har ju massa andra bokstäver i alfabetet?!)

Hur som helst, för att reda ut detta med normalt kollade jag upp det i wikipedia. Så en gång för alla, här kommer förklaringen:

Normalitet är en egenskap som innebär att en variabel lever upp till en viss norm eller regel i multivariabla sammanhang, att något är typiskt. Normalitet kan definieras utifrån antingen normalfördelning, genomsnittlighet eller vanlighet, eller utifrån vad som anses vara naturligt. Näraliggande begrepp är regularitet, kausalitet och funktionalitet.”

Detta blev man ju tyvärr inte så mycket klokare av. Det verkar ha med matte att göra, och då förstår jag ju: Det är inte meningen att jag ska förstå detta. Däremot kan jag be min normalstörde sambo att förklara, eller kanske till och med räkna ut om jag är normal med någon formel. Han blev färdigbakad ingenjör här om dagen, med inriktningen matte. Han älskar att räkna. Överst ser ni en bild på honom. Min pappa har just sagt något om att 80 procent av prästkragarna redan har slagit ut och genast mötts av protester från mamma och min sambo, som på bilden räknar antal utslagna prästkragar i ett litet testområde för att sedan med en formel räkna ut den totala procenten. Det blev 23 procent. Normalt eller inte, det förtäljer inte historien.

Om Tove
Jag har något så spännande som psykisk (o)hälsa. O:et betyder i mitt fall att jag har bipolär sjukdom och adhd. Vad det innebär ska jag berätta mer om i bloggen. Välkommen att följa min, ibland lite annorlunda, vardag!