Det gåtfulla folket

Svamp och stubbe?

”Barn är ett folk och de bor i ett främmande land,

detta land är ett regn och en pöl.

Över den pölen går pojkarnas båtar ibland,

och dom glider så fint utan köl.

Där går en flicka, hon samlar på stenar,

hon har en miljon..”

Kanske ni känner igen Olle Adolpsons och Beppe Wolgers ”Det Gåtfulla Folket”?

Jag hörde den häromdagen på radio och blev lipsill, för den är så vacker. ”Barn har så livlig fantasi”, säger man. Oftast lite överlägset, nästan nedlåtande. Om en vuxen har livlig fantasi klassas man plötsligt som psyko (vilket i dag tyvärr räknas som något negativt). Vet inte var gränsen går, när det slutar vara gulligt. Men jag vet att jag har passerat den.

Det är faktiskt inte jag som har bestämt hur samhället ser ut. Jag tycker mig ha all rätt i världen att fara iväg till mina världar, och stanna där så länge jag behagar. Tycker jag att ett hål under en stubbe ser mer ut som ett hus än ett hål – betyder inte det att jag tror att det är ett hus. Och om jag skulle tro det, skadar det någon? Skadar det någon om man pratar med fåglar eller klättrar i träd? Skadar det någon om man tar på sig sin superhjältedräkt ibland och bara är sig själv för en stund?

”Alla är barn och dom tillhör det gåtfulla folket..”

I dag vill jag lyfta fram min kära läsare Yasmins tankar:

”Ibland när jag har en bra dag så får jag tanken att vi ”speciella” är gjorda för något större! Något viktigt, vi är ämnade för dom svåra uppgifterna som ”normalfolket” inte klarar av…. Vi är starka och speciella med förmågor som många ”normala” skulle betala för att få….. (även om dom oftast trycker ner en, så tror jag att i hemlighet vill dom vara mer som oss!) Om man kollar på serietidningar och tv så ser man ofta att superhjältarna till exempel Superman har en bokstav på bröstet, eller någonstans på kroppen… DOM ÄR BOKSTAVSBARN PRECIS SOM VI<3! jag har ADHD på mitt bröst och BIPOLÄR på min rygg och UNDERBAR i pannan….. Vilka bokstäver hade ni haft på er superhjältedräkt om ni fick välja?”

Jag kom på mitt svar, Yasmin: Jag skulle ha ordet GÅTFULL på min superhjältemantel!

Om Tove
Jag har något så spännande som psykisk (o)hälsa. O:et betyder i mitt fall att jag har bipolär sjukdom och adhd. Vad det innebär ska jag berätta mer om i bloggen. Välkommen att följa min, ibland lite annorlunda, vardag!