Livsavgörande val

Svårt beslut..

– Ska jag hämta din tandborste?

I dag vill jag berätta lite om dessa fem små ord, och jag känner mig modig som gör det. Egentligen finns här bara två svar. Ja. Och nej. Men för mig kan den meningen riva upp universum. Orden går in i hjärnan som desperat försöker, så snabbt som möjligt, överväga de två alternativa livsöden som mitt svar kommer att innebära.

1. Jag borstar tänderna. Dagen är slut. Den kommer aldrig mer tillbaka. Jag kommer i säng i tid, är pigg i morgon. Jag är trött, att sova är en bra idé.

2. Jag borstar inte tänderna, stannar uppe. Om en kvart har jag fått ännu en kvart i mitt liv, kanske kommer något hända om en halvtimme som jag inte får missa (i en stuga mitt i skogen klockan elva). Kanske jag vill måla ett skåp. Jag vill inte sova nu!

Dessutom var jag inte beredd på att få en livsavgörande fråga just då. Ingenting dessförinnan hade indikerat på att den skulle komma. Jag gick från noll till stjärnstopp på en sekund. Livet, allt rasade i ljusets hastighet. Skulle jag dö nu?

Det enda sätt att reagera på, som jag kan komma på, efter 31,5 år – är att skrika. Rätt ut. Aaaaaaaaaahhhhhhhhhhh! Jag veeeeeet inte! En Allers flyger in i väggen. Duns. Katt och pojkvän ger varandra en menande blick. Sekunden efter kommer ångern. Här passar jag även på att välja ut en valfri vän, tänka på denne i samma situation. Skulle han eller hon ha gjort så här? Nej. Jag är den onormalaste människan på hela jorden, förmodligen i hela universum. En alien skulle skratta om den såg mig nu.

Sen blir jag liten. Så liten att man skulle kunna plocka upp mig i sin hand och bädda ner mig i en tändsticksask. Det händer att jag behöver bli ledd till handfatet. Det händer att syret tar slut. Det är pinsamt, men det är jag.

Om Tove
Jag har något så spännande som psykisk (o)hälsa. O:et betyder i mitt fall att jag har bipolär sjukdom och adhd. Vad det innebär ska jag berätta mer om i bloggen. Välkommen att följa min, ibland lite annorlunda, vardag!

8 kommentarer till “Livsavgörande val

 1. Lotta H Eriksson

  Jag skulle ha ordet U N I K på bröstet! För jag är unik……Ni vet.. ibland kan ett skri vara det som behövs för att kicka igång oss….för mig handlar låsningen om ordet NEJ. Nej är alltid svaret på en fråga…fast jag menar ja vilket jag sedan också säger.

  Under min universitetesutbildning, japp har 180 hp kandidatexamen, påpekar en studiekollega, nej inte en kamrat, att det inte bara är jag som har rätt. Joho, i min värld har jag rätt! Sen om någon kan motivera till ett annat resultat so what, klart jag kan ämndra då.

  Jag är U N I K och gåtfull och hiskeligt snäll…..

  Svara
 2. Chaiya

  tandborstning är lite av multi-tasking tid för mig. Lite ska bara kolla mejlen/läsa tidningen/ ställa in matlådan i kylen / gå på toaletten samtidigt. Antagligen raka motsatsen av vad man ska göra enligt tandläkare (allt det där med att stå framför spegeln och borsta tänderna…)
  Sen lämnar jag en säkerhetsmarginal till säng-gående dags för att hinna bli trött igen 🙂

  Svara
 3. "Jessica"

  min favvis kombo är ju att jag ska försöka borsta håret samtidigt (dock ej med tandborsten) som jag vill borta tänderna…. INGEN bra kombo men det är ju då man hinner se den där spegeln och inser att hmm dags att fixa rufset inte vänta göra NUUUUUUUU !!!!

  Svara
 4. Nora

  att dagen är slut när tandborstningen tar vid och att avgöra det beslutet har blivit svårare och svårare för mig. det är som att jag inte vill ge upp, känns som en förlust (som du beskriver i alt. 2)… men inser, såklart, morgonen efter att förlusten bara blev brist av sömn (inatt igen)… varför kan jag inte komma ihåg just den insikten igen till kvällen!? vill inte vara surig med rynkig panna hela dagarna… blir ju mest bara arg-förlåt-dagar som resultat, stackars lilla familjen – och stackars mig som är så glömsk! 😉

  Svara
 5. Tove Lundin

  UNIK, vackert Lotta! Klart man alltid har rätt i sin egen värld, annat vore märkligt.. Känner igen: ett ja som är ett nej och blir ett ja.. 🙂

  Smart med säkerhetsmarginal Chaiya! Det mesta kan man faktiskt göra samtidigt som man borstar tänderna! Förutom att blåsa ut ljus (egen erfarenhet) 🙂

  Samma här, ”Jessica”.. Enda gången jag råkar se mig i spegeln!

  Känner allt för väl igen Nora! Jag har provat olika saker för att gå ner i varv. Läsa Kalle Anka i sängen funkar! Men oftast är det en kamp.. Arg-förlåt-dag! Älskar uttrycket 🙂

  Svara
 6. Micael

  Jag skjuter ofta upp sänggåendet. Det känns som att livet är slut om jag somnar och ju senare jag lägger mig desto längre får jag leva. Och dagen efter är jag så jäkla trött så jag knappt orkar kliva ur sängen. Sen börjar det om igen…

  Svara
 7. Frida

  Håller helt och fullt med dig Micael! Jag ägnar mig åt just den saken nu, jag är trött sedan länge och ska upp hyfsat tidigt imorn…men näe, om jag lägger mig nu blir det ju morgon sen och då har en till dag av mitt liv bara försvunnit.

  Svara

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *