Ge en gåva

Självmordslinjen

Vi finns här, vi lyssnar

Självmordslinjen är till för dig som har tankar på att ta ditt liv eller har en närstående med sådana tankar. Du når oss via telefon 90101, chatt eller mejl. Vi har öppet dygnet runt, varje dag. Vid akut självmordsrisk bör du ringa 112.

Välj ditt sätt
  1. Prata med oss. Ring 90101
  2. Chatta med oss
  3. Mejla till oss. Vi svarar inom tre vardagar.

Vilka vi är

Mind är en oberoende ideell förening som arbetar för psykisk hälsa. Vi är religiöst och partipolitiskt obundna. Vi ersätter inte vården, utan kompletterar den.

Om samtalen

Vi finns här för att lyssna på dig och prata med dig där du befinner dig i livet. Vi vill ge dig stöd, hopp och motivation till att vilja leva och/eller söka hjälp. Vid akut självmordsrisk bör du ringa 112.

Om våra svarare

De som svarar i Självmordslinjen arbetar som volontärer hos Mind (det innebär att arbetet sker utan ersättning) och är personer över 23 år, med olika bakgrund. De har alla genomgått Minds utbildning som innehåller grundläggande kunskaper om psykisk ohälsa, självmord och hur man genom ett medmänskligt samtal kan stödja en person som har tankar om att inte orka leva.

Vi är mycket måna om att vara noggranna vid rekryteringen. Därför rekryteras endast personer vi djupintervjuat och bedömt vara lämpliga.

Vi har cirka 400 volontärer som arbetar i Självmordslinjen. Volontärerna är anonyma och arbetar olika tider, men de har alla samma mål, att lyssna och stötta när livet känns svårt.

Du är anonym

Vi ser inte ditt telefonnummer när du ringer in till oss, din mejladress när du mejlar eller din IP-adress när du chattar. Vi har heller inte möjlighet att ta reda på detta.

Alla chattar sparas i två veckor och utvärderas av vår verksamhetsansvarig, som kontrollerar att kvaliteten på chattarna håller en hög nivå, från volontärernas sida. Inga personliga uppgifter sparas eftersom du är anonym.

Din anonymitet och integritet är viktig för oss. När du hör av dig till Självmordslinjen har du alltid möjlighet att vara anonym. Våra volontärer utför ett frivilligt arbete och det är inte okej att utsätta dem för någon form av kränkning, vare sig i form av ilska/hot eller sexuella anspelningar.

I bland medverkar vi i olika forskningsprojekt vid väl etablerade universitet, då avkodar vi alla chattar och samtal från personliga detaljer, så att det inte framgår någon information som innebär att du kan identifieras.

Frågor och svar om Självmordslinjen

Jag är orolig för en närstående som pratar om att ta sitt liv, kan jag kontakta er?
Ja, även närstående är välkomna att kontakta Självmordslinjen. Du kan få stöd i hur du kan hjälpa, samt få prata om hur du själv har det i den här situationen.
Varför får jag inte prata med samma person när jag ringer/chattar igen?
Minds volontärer är anonyma. Du ska få ett bra samtal vem du än pratar med hos oss, alla volontärer vill vara ett stöd för dig.
Vad kostar det att ringa Självmordslinjen?
Samtalen till Självmordslinjen är gratis, utöver din telefonoperatörs öppningsavgift (en markering). Mind står för kostnaden för resten av samtalet. Tänk på att du kan behöva betala en roamingkostnad om du befinner dig i ett land utanför EU.
Vilka står bakom Mind?
Vi är en ideell förening och en oberoende aktör i kampen mot psykisk ohälsa. Vi är religiöst och politiskt obundna. Du kan läsa mer om vilka vi är på vår sida Vi är Mind.
Varför är det så svårt att nå er?
Samtalen i Självmordslinjen är ofta ganska långa, ibland upp till en timme. Eftersom kapaciteten bygger på antalet volontärer kan tillgängligheten variera.
Hur kan ett samtal med en anonym person hjälpa?
En volontär lyssnar på dig med respekt och utan att döma. Eftersom du är anonym kan du säga precis som det är, utan förskönande ord, och berätta precis vad du tänker.
Kan jag ringa till Självmordslinjen från ett annat land?
Om du befinner dig utanför Sverige kan du ringa Självmordslinjen på +46812883220. Tänk på att du kan behöva betala en roamingkostnad om du befinner dig i ett land utanför EU.