”Det medmänskliga mötet räcker långt”

Hur är det att prata med en anonym person på telefon eller chatt, som berättar om att må dåligt och kanske till och med funderar på att ta sitt liv? Vi har frågat Anna som är volontär på Självmordslinjen.

Hur tycker du att det har gått hittills?

Det är glädjande att många av dem som hör av sig har så stort förtroende för oss och för mig personligen känns det hedrande att få vara en del i det arbetet. De samtal och chattar jag har haft har engagerat mig och jag har själv känt många olika känslor under tiden.

Den röda tråden är en känsla av mening och jag har också haft glädje av och känt stöd från de andra volontärerna. Utbildningen inför att bli volontär var gedigen och seriös. Jag har tidigare arbetat inom närliggande områden och kände tidigare till en del av Minds verksamhet. Men jag har lärt mig ganska mycket mer som volontär bara på den här korta tiden.

Det behövs inte alltid så stora ord.

Det behövs inte alltid så stora ord. Till exempel kändes det så fint när jag chattade med en person som i början mådde riktigt dåligt, men sen vände det och vi pratade tillsammans över olika sätt att hantera ångest.

Vad är det du har lärt dig?

Jag vågar vara mer sårbar, utan att jag för den skull känner mig svag.

Det handlar om att vara inkännande med den man pratar eller chattar med samtidigt som man ger utrymme. I första hand till den man pratar med men också till det som händer inom en själv.

Vad ska man säga när en stödsökande berättar om självmordstankar?

I första hand lyssnar man. Många gånger kommer det mer om man bara vågar vänta in den andra. Särskilt i chatten är det tydligt att det kan komma mer eftersom den stödsökande kan skicka en rad och sen skicka en till och därefter fortsätta att skriva. Det behövs inte alltid så stora ord. Till exempel kändes det så fint när jag chattade med en person som i början mådde riktigt dåligt, men sen vände det och vi pratade tillsammans över olika sätt att hantera ångest.

Vill du fortsätta som volontär?

Det är en stor utmaning. Det senaste samtalet jag hade var ganska tungt. Samtidigt så känner jag att det är så meningsfullt arbete att det är svårt att tänka att jag skulle göra något annat med den här tiden. Det som gör att det känns tryggt att fortsätta är att vi har tillgång till bra handledning och gott stöd av projektledarna.

Vad skulle du vilja säga till den som funderar på att bli volontär för Självmordslinjen?

Jag skulle nog säga att om du redan nu funderar på att bli volontär så är du nog redan rätt person.

Jag skulle nog säga att om du redan nu funderar på att bli volontär så är du nog redan rätt person. Du kan känna dig trygg med att antagningsförfarandet är noggrant och du har tid på dig att tänka igenom vad du vill med ditt åtagande. De andra volontärerna jag träffat har varit en varierad blandning av människor. Alla har varit nya bekantskaper som jag har uppskattat. Jag tror att vem du än är så kommer du att kunna känna dig hemma i vår grupp och vara trygg med att möta våra stödsökande.

Vill du bli volontär?

Är du över 23 år? Då kan du också bli volontär.