Världens blygaste igelkott – en barnbok om ångest, oro och mod

Ångest kan vara väldigt läskigt att känna och kräver ett särskilt mod att prata om. Med bilderboken Världens blygaste igelkott vill författaren Chandani Karnik och illustratören Hanna Petersson ge barn som går i förskolan eller skolan en berättelse att känna igen sig i.  

Hej, Chandani och Hanna! Varför ville ni skriva boken Världens blygaste igelkott?

Ångest, oro och att vilja tillhöra en gemenskap är stora känslor, speciellt för ett barn. Vi vill visa att det är okej att känna sig annorlunda och hur världen blir lite mindre läskig om du kan hitta vänner som också känner sig udda.

Vem hoppas ni ska läsa boken?

Barn som ska börja i förskoleklass och skolbarn som känner nervositet inför att, exempelvis, tala inför klassen eller att hitta sin plats i gruppen. Vi hoppas att boken kan vara ett stöd för barn som kan relatera till Inas känslor, men också skapa mer förståelse bland barn för klasskompisar som kan känna sig oroliga och nervösa ibland.

Vad var viktigast för er när ni skrev den?

Det viktigaste var att skapa en autentisk skildring av hur ångest kan kännas. Därför landar historien inte i ett lyckligt sagoslut där alla problem magiskt försvinner, eftersom verklig ångest inte funkar så. Det är ett steg i taget. Men som i berättelsen kan det vara en stor lättnad att få veta att man inte är ensam om att känna och må på ett visst sätt.

Vad har ni fått för mottagande?

Hittills har vi fått höra så fina ord om boken från olika läsare, vilket känns jätteroligt såklart eftersom att vi båda var lite nervösa inför boksläppet. Både vuxna och barn har sagt att de kan relatera till Ina och hennes upplevelser, och att det skapat diskussioner om vad det innebär att vara blyg och att känna oro inför olika saker. Det känns så fint att berättelsen kan hjälpa barn att sätta ord på sina känslor. Vi är väldigt stolta.

 

En intervju av Tove Lundgren

Världens blygaste igelkott finns att beställa på Idus förlag.