Rickard Bracken blir ny generalsekreterare på Mind

Den 4 april tillträder Rickard Bracken tjänsten som ny generalsekreterare på organisationen Mind efter Maria Alsander som varit tillförordnad generalsekreterare sedan september 2023. Rickard har lång erfarenhet av att arbeta med frågor inom psykisk hälsa, närmast från Suicide Zero där han varit generalsekreterare sedan 2019. Utöver det har Rickard de senare åren drivit olika projekt inom välfärd och hälsa bland annat inom RISE (Research Institute of Sweden) och SKR (Sveriges kommuner och regioner) och varit ansvarig för regeringsuppdraget Hjärnkoll.  

– Frågor som rör psykisk hälsa och att förebygga självmord är enligt mig en av vår tids största samhällsutmaningar, säger Rickard Bracken. Mind är en viktig aktör i arbetet för psykisk hälsa och att förebygga självmord. Det är frågor jag brinner för och jag är nyfiken att få lära mig mer om Minds olika stödverksamheter som enligt mig är hjärtat i organisationen.

Mind driver stödlinjerna Självmordslinjen, Livslinjen, Äldrelinjen och Föräldralinjen och tog emot cirka 90 000 samtal förra året. Det är ett oomtvistligt faktum att den psykiska ohälsan i Sverige är oroväckande hög; cirka 1 miljon personer i Sverige äter någon form av antidepressiva och cirka hälften av alla sjukskrivningar beror på psykisk ohälsa. (Källa: Försäkringskassans rapport 2023).

Vilka utmaningar ser du inom psykisk hälsa/suicidprevention, Rickard?

Arbetet med psykisk hälsa och suicidprevention är ganska splittrat. Det finns många olika aktörer som på olika sätt arbetar med dessa frågor. För att vi ska lyckas med vårt gemensamma arbete behöver vi samarbeta mer med varandra. Den strategi för psykisk hälsa och suicidprevention som regeringen precis fattat beslut om är en bra utgångspunkt för det samarbetet.

Minds styrelseordförande Gerhard Bley är nöjd över rekryteringen av Rickard Bracken.

– Vi är väldigt glada över att Rickard tackat ja till rollen som ny generalsekreterare för Mind. Mind har under de senaste åren vuxit kraftigt och med Rickard som ny ansvarig ser vi stor potential att ytterligare utveckla verksamheten i syfte att främja psykisk hälsa i samhället, säger Gerhard Bley. Många människor lider av psykisk ohälsa och psykisk stress idag och Mind har genom sin verksamhet hjälpt många människor och påverkat samhället att öka förståelsen för dessa frågor.