Ett självmord är som ringar på vattnet när någon kastar en sten

Varje självmord är ett psykologiskt olycksfall. Och som ringar på vattnet är det många runt omkring som drabbas. Det visar David Lundmark med sin fotoutställning x60-x84*.

– Jag insåg att det är väldigt många som påverkas när någon tar sitt liv, det blir som ringarna på vattnet när man kastar en sten. Jag blev själv drabbad då min kusin tog sitt liv uppe i släktstugan där vi alltid varit på somrarna. För mig har fotograferandet fungerat som en slags dagbok, så jag fotade mycket den sommaren och insåg hur många som berördes av detta, trots att de inte hade någon relation till honom.  Under vintern fick jag veta att ytterligare ett par bekanta hade tagit sitt liv och då tänkte jag att man borde ju leta upp människor som är berörda av självmord, allt ifrån yrkespersoner till anhöriga och vänner, och visa hur brett det drabbar.

Vilken uppfattning hade du om självmord innan?

– Jag tror att jag tänkte som många andra kanske, att det är en självisk handling och att man blir arg över att någon gör det valet. Med nu när jag pratat med så många berörda har jag förstått att det är annorlunda. Det här med att någon väljer att ta sitt liv till exempel, jag tror inte att någon väljer att ta sitt liv. En person som mår bra psykiskt gör inte det. Nu ser jag snarare att varje självmord är en psykologisk olycka. Som att det öppnas en lucka när allt står fel och det är då man kan ramla igenom.

Du valde att anonymisera alla medverkande, hur kom det sig?

– Jag ville att det skulle vara anonymt för det allmänmänskligas skull. Jag ville att de som deltog skulle kunna prata fritt, men också ge utrymme för egna funderingar när man tittar på utställningen eller läser boken. Jag ville inte att man skulle koppla personer till bilder.

Märke du av någon beröringsskräck kring själva ämnet?

– Ja absolut. Kanske inte från de anhöriga, både de och de yrkespersoner som deltog ville gärna prata.  Men de lokförare som varit med om att någon tagit sitt liv ville inte uttala sig om självmord av rädsla för att det kunde leda till fler. Försiktighet i rapporteringen är viktigt men inte att undvika ämnet. Då blir det fel.

På invigningen mötte jag en kvinna som sa att hon varit rädd inför att se utställningen, att hon skulle möta något som var obehagligt. Men efteråt, när hon sett den tyckte hon tvärtom, det hade gjort henne varm och berörd när hon såg den. Det var så fint att höra.

*Titeln på boken syftar till diagnoskoderna X60-Y84 för avsiktlig självdestruktiv handling.

David Lundmark är bildjournalist på Dagens Arbete.

Utställningen pågår i Norrköping till den 21 april och mer info finns här.

Boken finns att köpa här.

Text: Lolo Westerman