Nere släpper loss på Tiktok – med 5 steg mot välmående

Sju av tio barn mellan 12 och 16 år är på Tiktok och forumet växer. Därför gör Nere entré på TikTok i dag, på världsdagen för psykisk hälsa. I fem steg ska följarna få lära sig hur de kan må bättre.

– För att sprida kunskap bland unga behöver vi tänka nytt, säger Selene Cortes, sakkunnig och projektledare för ungas psykiska hälsa på Mind.

Selene Cortes hoppas att Nere ska avdramatisera psykisk ohälsa och ge unga verktyg att hantera sin oro och ångest. För TikTok är den gemensamma insatsen en möjlighet att bidra till välbefinnande.

– Vi vill bidra till att ge alla, oavsett var de befinner sig i livet, verktyg att påverka sitt eget fysiska och psykiska välmående. Med hjälp av våra partnerorganisationer, utvalda kreatörer och såklart alla användare på TikTok hoppas vi kunna inspirera till gemenskap, rörelseglädje, kunskap, generositet och balans i vardagen, säger Christine Grahn, ansvarig för samhällsfrågor på TikTok i Norden.

De fem stegen är hämtade från brittiska folkhälsoråd och bygger på forskning om vad som får oss att må bra. I Neres tappning är de:

1. Bygg gemenskap. Inspirerar till vänskap och välmående.

2. Var aktiv. Ska ge rörelseglädje med flera utmaningar. Med Generation Pep.

3. Lär dig något nytt. Inspirerar till lärande och uppmuntrar till att uppskatta olikheter. Ett led i kampanjen utformat tillsammans med Prins Carl Philips och prinsessan Sofias stiftelse, som arbetar för en tryggare nätvardag och mer förståelse för dyslexi.

4. Var generös. Inspirerar till givmildhet både till människor nära dig och till välgörande ändamål. Utbildning till välgörenhetsorganisationer om hur de kan nå ut med TikTok.

5. Lev i nuet. Stanna upp, ta en paus. Här lockas följarna till mindfulness, träning, meditation, yoga och återhämtning.

Även om råden är enkla är det ingen lätt sak att ta till sig dem, eller ge dem till unga.

­– Det är så komplext. Hur kan man med så få ord som möjligt nå ut till så många som möjligt så att det blir både korrekt vetenskapligt och tilltalande? Och inte komma med pekpinnar och ge känslan att här kommer vuxna och läxar upp, säger Selene Cortes.

Nere kan gestalta känslor på ett sätt som en fysisk person inte kan. Som att snurra sitt huvud likt en skruv, klyvas mitt itu, tappa luften som en pysballong. Ballong-Nere är Selenes favorit.

– Det är en känsla jag kan relatera till, säger hon.

– För mig är det en bild av både ångest och skam. En bild med olika bottnar. Du kan gå igenom en tuff period i livet eller ha en trög dag på jobbet och orkar inte. För någon annan är det något annat. Men vi kan alla relatera, mötas i känslan av att luften går ur en. Det kan man prata om. Livet gör så ibland.

På sitt absurda sätt kan Nere hjälpa sina följare att lättare få syn på sina känslor och sätta ord på dem.

– För vi behöver gnälla men också fnissa. Och att sätta ord på våra känslor är förlösande, säger Selene.

Text av: Elisabeth Alm

 

Följ Nere på TikTok

Lär dig förstå, hantera och stötta på Neres kunskapsbank

Så rustar vi unga för livet – läs mer