Social ångest

Alla människor känner sig blyga, nervösa eller rädda ibland. Men vid social ångest är obehaget så starkt och ofta återkommande att det påverkar och hindrar din vardag. Om du har social ångest är det vanligt att du oroar dig för att du ska bli granskad eller bedömd, göra bort dig eller tappa kontrollen. Det leder ofta till att du undviker sociala sammanhang eller utsätter dig för dem men har svårt att vara närvarande.

Social ångest kallades tidigare social fobi. För vissa är obehaget kopplat till en viss typ av situation och för andra kan det gälla sociala sammanhang rent generellt. Det finns stöd och hjälp att få om du behöver.

Hur påverkas livet?

Du kan få typiska tankar som ”jag kommer att göra bort mig”, ”alla kommer att titta på mig” eller ”alla kommer att tro att jag är galen”. Ångesten kan i stunden yttra sig fysiskt, som darrningar, hjärtklappning, att du blir torr i munnen eller rodnar. Det kan kännas som att du ska svimma eller förlora kontrollen. De kroppsliga reaktionerna är ett resultat av att ditt nervsystem reagerar på en situation som du upplever som ett hot. Din impuls kan bli att du så snabbt som möjligt vill bort från situationen.

Social ångest kan göra att du känner dig isolerad och påverka dig i arbetslivet. Att undvika det som är jobbigt kan kännas som en lättnad på kort sikt, men gör att ångesten förvärras i längden. Ju större plats du ger ångesten, desto mindre utrymme får du till slut att leva det liv som du kanske egentligen skulle vilja leva. Det kan i slutändan leda till att du känner dig ensam, även fast det egentligen inte är vad du vill.

När ska jag söka hjälp?

Om din ångest för sociala situationer hindrar dig i vardagen och begränsar ditt liv ska du söka hjälp. Det gäller också om du självmedicinerar med alkohol eller lugnande medel för att klara vardagliga situationer.

Vad kan jag få för hjälp?

Det finns både psykologisk och medicinsk behandling som hjälper mot social ångest. Att gå och prata med någon kan hjälpa dig att förstå mer om dig själv och varför du reagerar som du gör i olika situationer.

Alla är olika och den behandling som fungerar för en person kanske inte fungerar för en annan. Du kan behöva pröva dig fram för att se vad som fungerar för dig. Om du tidigare sökt vård men inte tyckte att det fungerade ska du inte ge upp utan söka hjälp igen.

Faktagranskare: Jacqueline Levi, leg. psykolog, Psykologpartners.

Senast ändrad 2024-02-13

Jag kunde inte föreställa mig något värre: att en miljon tittare skulle se min rädsla, det var den ultimata offentliga skammen.

Har du social ångest?

Hur påverkar det ditt liv? Berätta hur det är för dig. Dina ord kan stärka någon annan.

*” anger obligatoriska fält

Ditt namn så som du vill bli benämnd i berättelsen och på Minds hemsida. Det går bra att endast ange ditt förnamn.
Den mejladress du vill bli kontaktad på.
Ladda upp ett dokument med din berättelse. Texten bör som längst vara två A4-sidor.
Dra filer hit eller
Godkända filtyper: pdf, docx, doc, Max filstorlek: 256 MB, Max antal filer: 1.
    Ladda upp en högupplöst bild på dig som vi kan publicera tillsammans med din berättelse.
    Dra filer hit eller
    Godkända filtyper: jpg, png, jpeg, webp, gif, Max filstorlek: 256 MB, Max antal filer: 1.
      Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.