Tillsammans kan vi stoppa näthatet
Nyheter från Mind
Den femte mars gick evenemanget Årets Nätängel 2024 av stapeln, där försäkringsbolaget MySafety och Mind - som för andra året i rad är förmånstagare - delade ut priset till influencern Natalie Eriksson, för hur hon gör nätet till en bättre plats. Grattis Natalie!

När Natalie Eriksson korades var det för att hon så ofta står upp för andra, vågar ta plats och inspirerar människor varje dag. Trots hat och motstånd ger hon aldrig upp i arbetet med att sprida sitt positiva budskap på nätet.
Precis som MySafety och alla nätänglar arbetar Mind för att den digitala världen ska vara en plats där man kan dela sina tankar och där alla kan känna sig trygga.
“Eftersom Mind är en ideell organisation som är beroende av stöd från privatpersoner, företag, stiftelser och myndigheter är vi oerhört tacksamma för gåvan på 50 000 kronor som vi får i samband med den här prisutdelningen”, berättade Minds kommunikationschef Petra Lindskog från scenen.
I dagens panelsamtal deltog även Johanna Wester, sakkunnig psykisk hälsa och processledare för påverkansfrågor på Mind. Utifrån de cirka 90 000 medmänskliga samtal våra stödlinjer årligen får in lyfte hon bland annat:
- vikten av att både unga och vuxna får kunskap om att ens rättigheter gäller lika mycket på nätet som utanför – många av de hot och trakasserier som förekommer är olagliga och kan anmälas, exempelvis med hjälp av Brottsoffermyndighetens sida TystnaInte.se.
- att företagen bakom digitala plattformar måste bli bättre på att efterleva den lagstiftning som ska skydda unga från att mobbas, utnyttjas, profileras eller hängas ut online.
- att ungas röster behövs i beslutsfattares diskussioner om hur näthatet ska minska.
Vill man som förälder eller yrkesverksam lära sig mer om hur man kan få till medmänskliga samtal med unga finns det mycket läsning på bland annat Minds webb. Som ung är man varmt välkommen att vända sig till vår stödchatt Livslinjen, medan vuxna närstående till ett barn kan få stöd och råd via Föräldralinjen.
Särskilt tack till konferenciererna Ida Höckerstrand och Sofie Hallberg från Ångestpodden, och tack också till juryn, de övriga paneldeltagarna, de nominerade och alla andra som samlades för att påminna om att vi tillsammans kan stoppa näthatet!

Johanna Wester, sakkunnig psykisk hälsa på Mind, om organisationens rekommendationer för att stävja näthat