Henrik Wahlström är konstnären bakom årets hjärta

Nyheter från Mind

Henrik Wahlström är en av Minds ambassadörer och grundaren till initiativet Uppochner. I år är han även konstnären bakom hjärtat som Mind använder på gåvokortet för Alla hjärtans dag.

Henrik Wahlströms illustration av hjärtat visar att avsändaren har en öppen och accepterande inställning till psykisk ohälsa och olika diagnoser eller att man vill visa sitt stöd för någon som kämpar. Foto: Gabriel Liljevall / Henrik Wahlström

Hej Henrik! Det är du som står bakom illustrationen som Mind använder till Alla hjärtans dag. Hur kom hjärtat till? Vad betyder det för dig?

– Efter tolv år valde jag att berätta öppet om min diagnos, bipolär sjukdom. Jag möttes av väldigt mycket kärlek och acceptans, och det fick mig att fundera över varför jag hade väntat så länge. Det kan innebära en orolig komma ut-process att öppna upp om en diagnos, där man är rädd för vilket bemötande man kommer få och vilka fördomar personerna omkring en har. Jag kom fram till att om det hade funnits motsvarigheten till en pride-symbol för psykisk ohälsa – en symbol som kan visa en var man har allierade utan att själv behöva ta upp ämnet – så hade jag öppnat upp långt tidigare. Så jag bestämde mig för att skapa en sådan. Den består av “Schrödingers smiley” som är glad och ledsen samtidigt, inuti ett hjärta som en fyraåring ritade åt mig. Symbolen betyder att bäraren av symbolen har en öppen och accepterande inställning till psykisk ohälsa och olika diagnoser. En massa produkter med hjärtat på finns på Uppochner, där all vinst skänks till Mind.

Hjärtat betyder jättemycket för mig. Den här symbolen har fullkomligen exploderat, jag får hela tiden höra hur den har spritt sig till nya ställen och gör precis vad den var tänkt att göra: att skänka trygghet åt folk som går och tiger om hur de mår, att sätta igång samtal i sammanhang där de här frågorna aldrig diskuterats och att dra in pengar till Mind. Dessutom har över 160 personer hittills valt att tatuera in symbolen! Det är enormt glädjande och hoppfullt.

Vad har ditt kreativa arbete för betydelse för dig i din vardag?

– Det är en väldigt stor del av mitt liv, varje dag. Mitt yrke är som creative director på ett produktionsbolag där jag hittar på idéer och försöker förverkliga dem i videoform. Dessutom målar jag mycket, har gjort mycket musik tidigare, skriver med mera. Det är också en tydlig del av min sjukdom, där mina mer uppvarvade perioder ofta kommer med en stark kreativ drift då jag inte kan sluta skapa på olika vis.

Har du egen erfarenhet av att inte må så bra psykiskt?

– Ja, jag har levt med bipolär sjukdom i åtminstone 20 år, vilket påverkar livet hela tiden. Större delen av mitt liv är jag helt symtomfri, men jag får inte glömma bort att sjukdomen lurar där under ytan. Det krävs stor självdisciplin och sjukdomsinsikt för att leva ett stabilt liv med sjukdomen, men det går! Tillsammans med en överläkare i psykiatri skrev jag förra året boken Uppochner – En överlevnadshandbok för bipolär sjukdom för att försöka hjälpa andra på samma resa.

Har du något tips till den som sitter ensam och kanske inte mår så bra en dag som denna?

– Först och främst: prata med någon. Våga säga de där orden om hur du mår, även om personen inte kan ta bort känslorna så kan det bli lättare att bära när man delar det med någon. Och när det kommer till Alla hjärtans dag: kom ihåg att du är långt ifrån ensam! Det är så enormt många som inte tycker om den här dagen och som känner sig särskilt ensamma då. Men precis som med midsommar och nyårsafton så ser vi bara de rätt sällsynta idyllerna på sociala medier. De flesta har ingen perfekt idyllisk bild att visa upp, och även bilderna vi ser kan ha en baksida som många låter bli att nämna. Hanka dig igenom den där dagen så kommer det en vanlig gammal torsdag efter det!

Du kan också skicka årets hjärta till någon du tycker om och tänker på.

 

Text: Tove Lundgren