Ge en gåva

Självmordslinjen

Vi finns här, vi lyssnar

Självmordslinjen är till för dig som har tankar på att ta ditt liv eller har en närstående med sådana tankar. Du når oss via telefon 90101, chatt eller mejl. Vi har öppet kl. 06-24 varje dag.

Välj ditt sätt
  1. Prata med oss. Ring 90101
  2. Chatta med oss
  3. Mejla till oss. Vi svarar inom tre vardagar.

Vilka vi är

Mind är en oberoende ideell förening som arbetar för psykisk hälsa. Vi är religiöst och partipolitiskt obundna. Vi ersätter inte vården, utan kompletterar den.

Om samtalen

Vi finns här för att lyssna på dig och prata med dig där du befinner dig i livet. Vi vill ge dig stöd, vägledning och motivation till att vilja leva och/eller söka hjälp.

Om våra svarare

De som svarar i självmordslinjen arbetar som volontärer hos Mind (det innebär att arbetet sker utan ersättning). De är personer över 25 år i olika åldrar och med olika bakgrunder. De har fått speciell utbildning i att förebygga självmord, grundläggande psykisk hälsa samt samtalsmetodiken Motiverande samtal (MI).

Vi är mycket måna om att vara noggranna vid rekryteringen. Därför rekryteras endast personer vi djupintervjuat och bedömt vara lämpliga.

Vi har c:a 200 volontärer som arbetar i Självmordslinjen. Volontärerna är anonyma och arbetar olika tider, men de har alla samma mål, att lyssna och stötta när livet känns svårt.

Du är anonym

Din anonymitet och integritet är viktig för oss. När du hör av dig till Självmordslinjen har du alltid möjlighet att vara anonym.

Vi ser inte ditt telefonnummer när du ringer in till oss, eller din IP-adress när du chattar. Vi har heller inte möjlighet att ta reda på detta. När du mejlar kommer vi se din mejladress, för att kunna svara, men vi behandlar den alltid anonymt.

Om vi bedömer att du befinner dig i akut kris, kommer vi fråga dig efter namn, adress och telefon och i samråd med dig ringa 112. Anledningen till att vi gör det är för att vi ser som vårt yttersta syfte att förhindra självmord.

Alla chattar och samtal sparas och utvärderas av vår verksamhetsansvarig, som kontrollerar att kvaliteten på chattarna håller en hög nivå, från volontärernas sida.

I undantagsfall har vi medverkat i olika forskningsprojekt vid väl etablerade universitet, då avkodar vi alla chattar och samtal från personliga detaljer, så att det inte framgår någon information som innebär att du kan identifieras.

Frågor och svar om Självmordslinjen

Jag är orolig för en närstående som pratar om att ta sitt liv, kan jag kontakta er?
Ja, även närstående är välkomna att kontakta Självmordslinjen. Du kan få stöd i hur du kan hjälpa, samt få prata om hur du själv har det i den här situationen.
Varför får jag inte prata med samma person när jag ringer/chattar igen?
Minds volontärer är anonyma. Du ska få ett bra samtal vem du än pratar med hos oss, alla volontärer vill vara ett stöd för dig.
Vad kostar det att ringa Självmordslinjen?
Samtalen till Självmordslinjen är gratis, utöver din telefonoperatörs öppningsavgift (en markering). Mind står för kostnaden för resten av samtalet.
Varför är det så svårt att nå er?
Samtalen i Självmordslinjen är ofta ganska långa, ibland upp till en timme. Eftersom kapaciteten bygger på antalet volontärer kan tillgängligheten variera.
Hur kan ett samtal med en anonym person hjälpa?
En volontär lyssnar på dig med respekt och utan att döma. Eftersom du är anonym kan du säga precis som det är, utan förskönande ord, och berätta precis vad du tänker.
Vilka står bakom Mind?
Vi är en ideell förening och en oberoende aktör i kampen mot psykisk ohälsa. Vi är religiöst och politiskt obundna. Du kan läsa mer om vilka vi är på vår sida Vi är Mind.

Mind finansieras av gåvor och bidrag, bl.a. från: