Ge en gåva

Tre små meningar

Dessa har jag förtjänat!

I dag har jag träffat överläkaren på min mottagning. För att vara förberedd hade jag planerat i en vecka. Allt ifrån vad jag skulle ha på mig till eventuella motargument. Jag var arg som ett bi och feg fis när jag klev in i rummet. En bifis.

Ni satt alla med mig i det där rummet, era formuleringar, er desperation och jävlarannamma snurrade runt mig.

Det började bra, jag berättade om mitt liv i dag. När hon ville veta om tiden då jag blev sjuk tog jag ett djupt andetag, sen öste jag ut allt i, enligt mig, en kronologisk ordning och mycket strukturerat upplagt.

Efter ett tag stoppade hon mig, det gick för fort tyckte hon, tror det var när jag började prata om två Tove. Jag sa som det var, att jag kunde berätta så snabbt att man hann på fyrtio minuter – jag är expert på det. Jag vet hur man hinner få med det viktiga innan man blir avbruten. Jag kan det här!

– Men vi har massor av tid kvar, sa hon. En timme till, jag har avsatt extratid för dig.

Då kom det gråt. Sådana där tårar jag berättat om tidigare, ledsentårar. Stora varma tårar rann nedför mina kinder medan jag berättade om allt det jobbiga och konstiga.

När jag var klar såg hon på mig och sa:

– Du måste ha haft det så svårt.

Det onda luckrades upp och spred sig i rummet.

– Ja, svarade jag. Det har jag.

Sedan sa hon:

– Du ska absolut få en ordentlig utredning, det här har inte gått rätt till.

Hon såg på mig på ett sätt som fick mig att känna mig stark, inte hysterisk eller dramaqueen.

När jag gick sa jag:

– Man behöver bara höra de tre meningarna som du sa. De om att få tid på sig, att man haft det jobbigt och att man ska få hjälp. Jag har massor av läsare på min blogg och det är det enda de vill höra. Det enda. Hälsa det till alla!

Riot!

Om Tove
Jag har något så spännande som psykisk (o)hälsa. O:et betyder i mitt fall att jag har bipolär sjukdom och adhd. Vad det innebär ska jag berätta mer om i bloggen. Välkommen att följa min, ibland lite annorlunda, vardag!

16 kommentarer till “Tre små meningar

 1. Barbro

  Åh! Nu grinar jag! Va härligt, att vi fick vara med idig. Alla här ska med mig nästa gång.
  Avsatt extratid, vilken härlig bekräftelse. Vad skönt att hon lyssnade. Kan vi få gå dit allihop?
  Var det hit du blev kallad efter EEG-undersökningen, eller vad hände med det?
  Är så glad för din skull, hade varit överlycklig i dina skor nu.
  För mig har det tagit en lite konstig vändning som jag inte riktigt förstår. Skulle ju träffa min utredare som sedan avbokade två timmar innan för att hon ville prata med läkaren OM/HUR (oklart) vi skulle gå vidare. Detta resulterade i att jag nu fått tid hos läkaren i stället den 13 april. Vad kan det betyda?
  Crazy-kramar <3

  Svara
 2. Cicci

  Va härligt att läkaren var så bra. Skönt när dom tar sig tid. Har själv en toppenläkare sedan ett år tillbaka som lyssnar på mig, samma med terapeuten. Men jag har nog haft tur som kommit till en sån bra mottagning.
  Och var stark du var som kunde vara rak och ärlig.

  Svara
 3. Katarina

  Himla bra initiativ av dej Barbro att starta facebook gruppen!
  Är nog lite amish-varning på mej. Har aldrig provat facebook. 🙂
  Tove: Är så himla glad för din skull att du fick en sån bra upplevelse hos överläkaren idag! Vilket lyft!
  Tack för att du förde vår talan där också. Är precis som du sa – tre meningar man behöver få höra.
  Så himla sant.
  Om man kunde sätta in dagens ros här, skulle jag sätta in den för din underbara överläkare.
  Kramar till dej Tove!

  Svara
 4. Tove Lundin

  Tack tjejer!! Ja, tänk om man kunde ha dagens ros här om man inte kom på nån kunde man ge till varandra 🙂
  Barbro, kanske det beror på att hon vill hjälpa dig gå vidare trots det där 20:e kriteriet? Tänker att det är positivt att hon vill diskutera med en läkare, det brukar min psykolog göra ofta! Annars kanske du kan ringa och fråga!
  Min EEG visade inget knas! Mötet var om adhd-utredningen. Spännande!
  Crazy-kramar till er alla <3

  Svara
 5. Cissi

  Hej.Nu har jag följt bloggen och alla kommentarer sen några veckor tillbaka och känner mig redo att delge er lite från mitt liv.
  Först o främst vill jag tacka er alla för ni är så underbara människor och för att ni delar med er av era liv och bekymmer.Det första jag gör varje morgon och det sista jag gör varje kväll är att gå in på bloggen o läsa vad ni skrivit allihop,det känns så tryggt på nåt vis när man förstår att fler har liknande problem som en själv.Jag skrattar ofta igenkännande.
  Jag själv har diagnos bipolär typ 2….och misstankar om ADHD som förhoppningsvis kommer att utredas inom snar framtid….
  Min sjukdom drog ner mig i ett missbruk av alkohol och tabletter, främst benzo och diverse sömntabletter. Det är tydligen inte så ovanligt med självmedicinering när inget annat funkar. Hur som helst lever jag helt nykter och helt ren från tabletter i dag tack vare fantastiska människor som hjälpt mej dit jag är i dag.
  Det är så viktigt att möta bra folk inom vården som förstår hur illa det faktiskt är ibland.
  Lycka till allihop, vi är bra och duger som vi är.
  Kramar i massor

  Svara
 6. Li

  Åh vad härligt att höra om ett sådant möte. Har äntligen fått ny tid nu jag med, i APRIL. Shit, jättelångt. Hur planera? För det har jag också försökt, som du Tove. Och nu är jag ju inne i en ”bra” period, vad göra, hur låta övertygande när det känns som jag lurar mig själv. Och, jag har också gråtit de där tunga tårarna. Eller fått hålla dem inne. Det jag hoppas på kanske mest är förståelse.

  Jag vill även sju år sent säga att jag lyssnade på Karlvagnen från SR-arkivet och det var asbra! Det är ju svårt att nå ut, ända ut, att döma av frågorna som ställdes är det ju ändå så att man förstår bäst (eller ja, värst?) vad det handlar om, om man själv går igenom det. Men, lite etertid är bättre än ingen!
  Jag hoppas också att din utredning går framåt Barbro, men visst är det jobbigt att vänta?
  Lycka till och kramar till alla.

  …I övrigt har jag hoppat av facebookkarusellen, men kommer fortsätta läsa här och kommentera när jag får ett ryck 🙂

  Svara
 7. Barbro

  Tack Li! Ja det går ju framåt men alldeles för sakta tycker jag. Känns som det slösas massa tid där jag i stället kunde vara utredd, diagnostiserad, remitterad, förstådd och kanske medicinerad. Jag vill komma vidare NUUUUU!!! Tålamod är inte min grej 🙂
  Precis som du är jag i en bra period, så jag förstår vad du menar, svårt att övertyga någon om att man mår dåligt när man mår bra. Det är då vi behöver de här läkarna och utredarna som faktiskt läst på sin läxa. Som vet hur det fungerar. Tyvärr finns det alldeles för många som inte gjort det.
  Cicci, va skönt med diagnoser, oavsett vilka, det är ju då man kan ta tag i saker. Självmedicinering kan ju verkligen leda till tråkigheter helt i onödan.
  Lördags-kram på er 🙂

  Svara
 8. http://mariellejohnsson.wordpress.com

  Åh jag skulle vilja klippa ur det här inlägget och visa min läkare och kurator. Det är ju precis så det är. Jag har också förberett mig massor när jag ska till psyk och så blir det ändå stopp på nåt sätt när jag sitter där. Och väldit mycket har med klockan att göra, det blir helt enkelt tvärstopp i hjärnan för jag vet inte vad som är viktigt att prata om när man har så kort tid på sig.
  Många kramar!

  Svara
 9. Tove Lundin

  Tack Cicci för din historia! Det hjälper och lindrar för alla som känner igen sig. Skönt att du tagit dig ur missbruket, det måste ha varit tufft! Har också förstått att det är vanligt med självmedicinering. Bra människor är den bästa medicinen, enligt mig! Så roligt att du hittat hit!

  Li: Jag tänkte som du och Barbro, att jag var inne i en bra period – hur skulle det synas? Men det var bara positivt den här gången, hon tog mig på allvar och tyckte jag var stark som klarat allt. Jag fick verkligen med allt jag ville, eftersom jag var förberedd och stabil. Så ladda med bra beskrivningar, skriv gärna ner exempel på jobbiga situationer, så kommer de tala för sig själva.. Håller med dig om det: lite etertid bättre än ingen 🙂

  Hej t! Ibland stöter man på dem, typ vart tredje år 🙂

  Marielle: Gör det! Det är så lätt att glömma när man väl är där.. Kramar!

  Svara
 10. carola

  Nyss hittat hit, skönt att finna likasinnade.
  Fick mina diagnoser 2010 efter år av dåligt mående.
  Livet går upp och ned hela tiden och jag får inget att fungera.

  Bloggar öppet om mina känslor och tankar

  kram
  http://mammacarola.blogg.se

  Svara
 11. Sandra

  Hej Tove, vilket underbart beskrivande inlägg! Jag blev klar med min utredning den 15/3 och det jag väntar på nu är min medicinering och en tid hos en överläkare. Den psykologen som jag har träffat var väldigt stel första gången och jag fick anstränga mig för att få med allting på en timme, gången efter det tog hon sig tid och verkligen såg till att jag fick ur mig allt. Det är inte det lättaste men hon har hjälpt mig så otroligt mycket och har väldigt hög kompetens och nu har jag fått mitt svar på att jag är bipolär. Hittade hit genom en slump, jag har letat nu i en vecka efter en aktiv blogg som jag kan få hjälp av för det är mycket rädslor som snurrar i mitt huvud just nu, är 21 har levt med diagnos i åtminstone fem år utan att veta felet.

  Här är min blogg http://www.redheadsyrena.blogg.se/sowhat

  Svara
 12. Tove Lundin

  Hej Carola! Vad kul att du hittade hit! Det ska bli spännande att läsa din blogg!

  Hej Sandra! Skönt att du har träffat en psykolog som tar sig tid, jag vet inte var jag hade varit i dag om det inte vore för min. Bra också att du får tid hos överläkare och uppföljning med din medicinering – du har verkligen haft tur!
  Jättekul att du hittade hit, här finns världens bästa läsare och så mycket ljus och värme att allt det mörka kan ta plats utan att bli läskigt 🙂
  Blir spännande att följa dig på din blogg!

  Svara
 13. Sandra

  Tack Tove, ja jag har haft sån extrem tur gällande det men mycket beror på en nära vän till familjen som arbetar på psyk som gjorde att jag fick hjälp hos en så bra psykolog så fort. Jag vet inte vart jag hade varit utan henne för jag gick ner mig så djupt i höstas/vintras att det krävdes svar. Ja det märks att ni är ett positivt gäng oavsett om det är nedgång eller uppgång gällande humöret 🙂

  Svara

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.