Ge en gåva

Om tåg och punktlighet

Nu såhär i juletid blir det till för många att åka tåg och buss. Lätt som en plätt, för somliga. För andra är det en svår prövning som ofta slutar med knas. Och nej, jag syftar inte till snökaoset och tågförseningar. Det där med att gå igång på att något inte fungerar på pricken hör inte till mina egenskaper. Punktlighet och perfektion gör mig tvärt om bara nervös och stissig.

Jag syftar till oss med diagnoser som gör det svårare att resa bort. Vi som får låsningar i hallen, tror att en kvart är olika länge eller som tror sig ha superkraften att sätta på sig ytterkläderna på minus sju minuter – vi.

Om man till exempel mår illa av dötid eller måste vända tre gånger i hissen blir det lätt så att man kommer i sista sekund till tåget. Har man inte köpt biljett innan hamnar man inför dilemmat, köpa en och riskera att missa tåget. Eller köpa på tåget och betala hundra kronor extra. Ett tag snackade sj om att ta bort betalningen ombord efter årsskiftet, istället skulle man få böta 1 500 kronor.

Men nu blir det kvar. De skriver att ”målet är att hitta lösningar som gör det enkelt att köpa biljetter för alla resenärer, med olika förutsättningar, även när framförhållningen är kort”. Kanske har de lärt sig att det inte är så himla enkelt att vara punktlig, vad vet jag.

Hur som helst tänkte jag att vi kunde hjälpa dem på traven, berätta att vi finns och vad det innebär att ha till exempel adhd eller ocd när man reser. Kanske komma med förslag på lösningar. Har man tur lyssnar de. Sist hade jag tur, konduktörens fru hade samma problem som jag, sa han när jag med andan och gråten i halsen, en sekund innan avgång, förklarade att jag inte hann köpa biljett innan. Jag slapp straffavgiften för att han visste hur det kunde vara.

Men det hör till undantagen. Oftast blir saker ruskigt dyra, man kanske skulle starta en fond. Straffavgiftsfonden!

 

Om Tove
Jag har något så spännande som psykisk (o)hälsa. O:et betyder i mitt fall att jag har bipolär sjukdom och adhd. Vad det innebär ska jag berätta mer om i bloggen. Välkommen att följa min, ibland lite annorlunda, vardag!

5 kommentarer till “Om tåg och punktlighet

 1. Micael

  Jag har också ångest för att resa. Ju närmare avresa dessto mer ångrar jag mig att jag bestämde mig för att åka. Jag skulle aldrig klara att vara ute i sista minuten. Jag kan vara en timme tidig (lite beroende på vad det är) hellre än att riskera att vara sen 🙁

  Vilket bra rim du skrivit i förra bloggen 🙂

  Svara
  • Tove Lundin

   Tack!
   Det är verkligen bättre att vara för tidig. Vilken bra egenskap!
   Jag är likadan, ångrar mig alltid precis innan. Spelar ingen roll hur mycket jag sett fram emot resan.

   Svara
 2. Katarina

  Jag passar också tider. Tar mycket energi, både fysiskt och psykiskt.
  Lägger ner massor med tid på göra-listor och buss-och tågtider listor.
  Att planera och göra listor är det enda sättet att kontrollera ångesten jag får av att inte ha koll.
  Men gillar att vara spontan och se nya grejer när jag väl kommit fram till mitt resmål.
  Men vet precis hur det är att resa med nån som ändrar sej hela tiden och fastnar när man minst anar det. Min lilla juvel är precis så.
  Ser kampen har har med sej själv när han inte kommer vidare och inte kan bestämma sej.
  Kram <3

  Svara

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.