Granen står så grön och grann

Nu är det fem dagar kvar till julafton. I går fick den här lilla familjen sin julgran. De julgranskulor som klarat sig undan Marilyns våld förra julen kom på plats, en hundkula får klara sig utan nos, en annan utan rumpa, en garnängel fick återupplivas men mår efter omständigheterna bra. De två smällkarameller som klarat sig undan mitt våld är också på plats, allt är så stämningsfullt att man får gåshud.

Förra året glömde vi vattna. Efter några dagar räckte att man tittade på den stackars granen så ramlade barren av. I år ska vi skärpa oss, tydligen ska den ha vatten varje dag för att orka med livet. Det där med julgran är ingen självklarhet för mig, i själva verket är det förknippat med stort trauma. Av någon outgrundlig anledning tycker min pappa att det ska vara en sport att köpa gran så sent som möjligt. Tyckte. Fram till det året när alla granar var slut och vips var det julafton. Jag trodde han skojade, men när mamma föreslog att vi kunde klä en yuccapalm med glitter ”det blir ju nästan samma sak” gjorde jag ett läte som fick dem att förstå situationens allvar (sedan skämdes jag, det var ju inte så jag ville reagera). Det blev en gran det året också. Hur vet jag inte, lika lite som jag vet var de där kattungarna tog vägen 1987. Vissa saker mår man nog bäst av att inte veta.

Jag gillar traditioner, upprepning och sammalika. Blir något minsta lilla annorlunda får jag obehagskänsla och vill inte vara med. Därför blev jag mycket nöjd och belåten när mamma ringde för att bekräfta att det blir en gran i år också. Även om det var tjugo år sedan händelsen kan man ju aldrig veta. Och att skoja om mina raseriutbrott är i vår familj nästan lika mycket tradition som julafton.

 

Om Tove
Jag har något så spännande som psykisk (o)hälsa. O:et betyder i mitt fall att jag har bipolär sjukdom och adhd. Vad det innebär ska jag berätta mer om i bloggen. Välkommen att följa min, ibland lite annorlunda, vardag!

9 kommentarer till “Granen står så grön och grann

 1. Tyra B!

  Oj vad jag känner mig. Hemma hos mig så kastade vi den mer än 10åriga platsgranen och köpte riktig gran med riktiga barr och allt i år. Känner mig smått rädd men väldigt lycklig för det.

  Svara
 2. Eva

  Ni verkar ha kul i er familj! Grattis till en jättefin gran, och så önskar jag dig och de dina en jättefin helg!
  Förra året klädde jag en gran utanför tomten istället för inomhus, skaffade t.o.m en batteridriven slinga, men den var lite svag…rätt fint för de som körde förbi i alla fall:)
  Eftersom vildsvinen stryker omkring tomten, kanske jag skulle ge dom en stämningsfull jul i år också!
  Guds julefrid önskar jag dig. Kram, Eva

  Svara
 3. Tove Lundin

  Det är fint det med, Bauti! Allra minst praktiskt 🙂

  Vad gulligt att tänka på dem, Eva! Det låter mysigt att bo så nära djuren. Jag tror de uppskattar lite julstämning. Önskar dig en fin och fridfull jul också! Kramar

  Kram och God Jul Marielle 🙂

  Detsamma, Julia! Med mycket humor 🙂

  Svara
 4. Theresa Falck

  Vi löste problemet med julgran i vår familj med en plastjulgran. Tills morfar brände ner den genom att hänga tomtebloss i den. Det satte punkt för den traditionen.

  Svara

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *