Lite om hjälpmedel

Några av mina smarta var-sak-på-sin-plats-lådor!

 

I dag vill jag tipsa om en smart sak för den som bor i Stockholm, med till exempel adhd. Klara Mera har en visningslägenhet där man kan få tips och råd och prova olika hjälpmedel till hemmet.

Fast jag är stor nu kan jag ändå tycka det är pinigt att behöva hjälpmedel. Men man behöver ju inte ha exakt de som finns i lägenheten, man kan ju inspireras och härma. Istället för speciella symboler eller färger på korgar och lådor kan man laminera sina egna bilder. Efter en tid kan man prova att plocka bort lapparna – det kan ha blivit en vana.

Vi jobbar fortfarande i den här lilla familjen med att hitta lösningar och strategier för en enklare vardag. Vissa funkar och underlättar, andra glöms bort lika snabbt som de kom. Griffeltavlan i hallen blev en hit, likaså hyllorna med lådor för olika saker. Almanacka är något jag fortfarande kämpar med, men är på god väg (om jag får säga det själv och om att ha införskaffat en räknas som framsteg).

5 knep jag har:

1. En vattenflaska som jag fyller på varje morgon för att komma ihåg att dricka.

2. En lista på maträtter som jag gillar, så att jag på ett enkelt sätt kan svara på den livsavgörande frågan “vad vill du äta?” Listan fylls på allt eftersom på griffeltavlan.

3. Jag fotar viktiga papper som räkningar och kallelser med mobilen, på så vis gör det inget om/när de kommer bort.

4. Jag låter min pojkvän ställa in bunkar mm i skåpen eftersom de växer när jag tar i dem, alternativt krymper lådan.

5. Jag försöker låta var sak ha sin plats, gärna på logiska ställen. Till exempel som att ha kaffet vid bryggaren och bankdosan i en ask på skrivbordet. Men man ska inte överdriva, nyss hittade jag florsockret bland sängkläderna, sådant är bara uppiggande!

 

 

 

Om Tove
Jag har något så spännande som psykisk (o)hälsa. O:et betyder i mitt fall att jag har bipolär sjukdom och adhd. Vad det innebär ska jag berätta mer om i bloggen. Välkommen att följa min, ibland lite annorlunda, vardag!