Lektion ett – lite om hjärnan

Teckningen ovan kan man kanske tolka på två sätt: vi med adhd är lite mindre alerta. Eller så är vi lite mer döda. Eller kort och gott ”vi har en lägre vakenhetsgrad än vanligt”.

Det krävs alltså mer för att få en adhd-hjärna intresserad. Allmänheten borde alltså skärpa sig, bli lite mer intressant. Vet man med sig att man har något riktigt tråkigt att säga till en person med adhd är mitt tips att göra en dans samtidigt, eller sjunga ut informationen. Det är så bra med sådanahär kurser – nu vet jag vilka krav man kan ställa på andra.

Tills den dagen kommer (vilket den förmodligen aldrig gör) får vi fortsätta med våra trix och tix. Det är ju just vad vi gör, trixar oss fram i livet med våra halvslumrande hjärnor. Allt för att hoppa upp ett snäpp och bli lite mer vakna. Vi vickar på fötterna, dricker kaffe, sjunger inre ramsor, pratar mycket och fort eller gör fem saker samtidigt. Minst. Ni har säkert era egna trix här.

Nu stöter vi genast på problem nummer två. Tror ni att våra hjärnor vet med sig själva när det räcker? Nej, det har de ingen aning om, de är ju bara hjärnor. Istället fortsätter de upp, upp, upp, upp. Ja, ni känner nog igen det där. Man blir lätt ”för mycket” ibland.

Det sägs att Strindberg jobbade klart innan lunch. Sen vilade han och skrev brev. Har man möjligheten kan man med denna vetskap anpassa sitt arbete. Det händer oftast att jag kör slut på mig till lunch. Då brukar jag unna mig själv att göra något roligt. En sväng på stan eller en fika – ibland kommer jag igång och kan köra slut på mig igen. Ibland inte, då får man inte skälla.

Att ha adhd tycker jag är lite som att behöva vakna på morgonen dygnet runt. Vi gör alltså av med mer energi än normalt. Även om vi bara sitter och glor. Här kommer det viktigaste angående detta: Tillslut orkar man inte längre. Sök därför hjälp om du känner igen dig och vill slippa tråkigheter som att gå in i väggen!

På kursen fick jag lära mig att området i hjärnan där vi är lite annorlunda heter ”Frontalloben”. Kursledaren sa så pedagogiskt att det är där chefen sitter. Den som ska dela ut order till alla anställda. Fabriken är igång, men chefen är förvirrad och de anställda sover.

Kan man få det bättre förklarat för sig?

 

 

 

 

Om Tove
Jag har något så spännande som psykisk (o)hälsa. O:et betyder i mitt fall att jag har bipolär sjukdom och adhd. Vad det innebär ska jag berätta mer om i bloggen. Välkommen att följa min, ibland lite annorlunda, vardag!