Ge en gåva

Lektion ett – lite om hjärnan

Teckningen ovan kan man kanske tolka på två sätt: vi med adhd är lite mindre alerta. Eller så är vi lite mer döda. Eller kort och gott ”vi har en lägre vakenhetsgrad än vanligt”.

Det krävs alltså mer för att få en adhd-hjärna intresserad. Allmänheten borde alltså skärpa sig, bli lite mer intressant. Vet man med sig att man har något riktigt tråkigt att säga till en person med adhd är mitt tips att göra en dans samtidigt, eller sjunga ut informationen. Det är så bra med sådanahär kurser – nu vet jag vilka krav man kan ställa på andra.

Tills den dagen kommer (vilket den förmodligen aldrig gör) får vi fortsätta med våra trix och tix. Det är ju just vad vi gör, trixar oss fram i livet med våra halvslumrande hjärnor. Allt för att hoppa upp ett snäpp och bli lite mer vakna. Vi vickar på fötterna, dricker kaffe, sjunger inre ramsor, pratar mycket och fort eller gör fem saker samtidigt. Minst. Ni har säkert era egna trix här.

Nu stöter vi genast på problem nummer två. Tror ni att våra hjärnor vet med sig själva när det räcker? Nej, det har de ingen aning om, de är ju bara hjärnor. Istället fortsätter de upp, upp, upp, upp. Ja, ni känner nog igen det där. Man blir lätt ”för mycket” ibland.

Det sägs att Strindberg jobbade klart innan lunch. Sen vilade han och skrev brev. Har man möjligheten kan man med denna vetskap anpassa sitt arbete. Det händer oftast att jag kör slut på mig till lunch. Då brukar jag unna mig själv att göra något roligt. En sväng på stan eller en fika – ibland kommer jag igång och kan köra slut på mig igen. Ibland inte, då får man inte skälla.

Att ha adhd tycker jag är lite som att behöva vakna på morgonen dygnet runt. Vi gör alltså av med mer energi än normalt. Även om vi bara sitter och glor. Här kommer det viktigaste angående detta: Tillslut orkar man inte längre. Sök därför hjälp om du känner igen dig och vill slippa tråkigheter som att gå in i väggen!

På kursen fick jag lära mig att området i hjärnan där vi är lite annorlunda heter ”Frontalloben”. Kursledaren sa så pedagogiskt att det är där chefen sitter. Den som ska dela ut order till alla anställda. Fabriken är igång, men chefen är förvirrad och de anställda sover.

Kan man få det bättre förklarat för sig?

 

 

 

 

Om Tove
Jag har något så spännande som psykisk (o)hälsa. O:et betyder i mitt fall att jag har bipolär sjukdom och adhd. Vad det innebär ska jag berätta mer om i bloggen. Välkommen att följa min, ibland lite annorlunda, vardag!

15 kommentarer till “Lektion ett – lite om hjärnan

 1. A

  Jag bara älskar sista stycket! Precis så är det ju! Fabriken är i full gång, chefen är bara inte riktigt alltid med och styr. Underbart! Det låter som en bra kurs 🙂

  Svara
 2. Martha Järnefors

  Var glad för att du, inte är någon ”dussin- människa”. Skriva kan du, fortsätt med att uttrycka dig.

  MVH Martha.

  Svara
 3. Lena Swanberg

  Hahaha…helt underbart uttryckt!
  Tänka att läsa dessa rader och känna igen sig till 100 % för första gången på 50 år. You made my day!
  //Lena

  Svara
 4. Ella

  Toppen! tack för det.
  Vill även passa på att tacka dig för din underbara bok.
  Kände igen mig till 100% 😉
  Kom gärna in och hälsa på hos mig om du vill, det skulle betyda jättemycket att få lite feedback av just dig! 😉
  http://www.EllaRose.se

  Svara
 5. Tove Lundin

  Det är det, A! Rekommenderar verkligen!

  Så brukar jag försöka tänka, Martha! Tack för din fina kommentar!

  Det gläder mig att höra, Lena 🙂

  Tack Ella! Vad glad jag blir att höra att du gillar boken! Tack för länken, det ska bli kul att läsa!

  Svara
 6. Estelle

  Låter som liknande ”kurs” som jag också har gått, får ni hålla på med Mindfulness också? Det fick vi.
  Själv hann jag tyvärr gå in i väggen rejält si så där fem år innan jag ens började en ADHD-utredning 🙁
  Det är 10 år sen nu, men livet är sig inte likt mot innan utmattningen då jag både funkade bättre i skallen och betydligt bättre fysiskt.
  Jag vill verkligen inte att någon ska hamna i något liknande, så sök hjälp som sagt!

  Svara
 7. Borderline / webbredaktör

  Hejsan!
  Vi håller på starta upp en ny sajt för personer med psykiskt ohälsa. En sajt som är mer sammankopplad till ”bloggar” om psykisk ohälsa. Vi söker bland. skribenter som gärna vill ha sin blogg liggandes i menyspalten och få djupa och viktiga inlägg publicerade på startsidan titt som tätt. På så sätt uppmärksammar vi Anhöriga och liknande.

  Många känner sig oftast ensamma i sina diagnoser. Målet är att skapa mer förståelse, ge ut vettig information, få folk att läsa om hur vi verkligen känner oss (inte bara läsa all info på nätet och utgå från att alla med diagnosen är likadana)

  Har kikat in din blogg och den skulle vara perfekt! Vi har dock förståelse för att detta är ett känsligt ämne som man kanske inte vill dela med sig av (frivilligt).

  Om detta låter som något för dig så ska du: skicka ett mail snabbt och döpa det till Skribent. Där svarar du mig om du vill vara med och synas lite extra och vara en av de som vill dela med dig till omvärlden och ge mer inblick och förståelse. Skriv med din bloggadress så jag snabbt kan lägga upp dig i menyn.

  Angående uppdatering och liknande: Det ända du som skribent behöver göra är: Att ca 2-3 gånger i veckan se till att skicka en länk med det inlägget på din blogg du vill dela med dig av. Sedan sköter vi resten. Du kommer inom kort hamna på första sidan på hemsidan med ditt inlägg och en länk till din blogg.

  På det här sättet så hjälper vi din blogg på traven, samt att du hjälper andra i samma situation som söker förståelse och svar.

  Hoppas jag inte tagit upp din tid / Ha en fin dag och ta hand om dig.

  Angelica / webbredaktör – Borderline.n.nu
  Borderline Bloggen – Borderline.webblogg.se
  Mail: [email protected]

  Svara
 8. Tove Lundin

  Inte än, Estelle men kanske senare. Det är så sorgligt att läsa att det kan gå så långt, och jag har hört den alltför många gånger. Nej, livet blir sig inte likt efter man kraschat, jag håller med dig! Tack för att du delar med dig!

  Hej Angelica!
  Vad spännande – och viktigt! En sajt som behövs, jag mejlar!

  Svara
 9. YlaYlaYla

  Men, mani, då? Vart ligger det på den skalan? Vissa säger ju att det är typ som att ha jättejättemycket adhd.

  Svara
 10. Jessika

  Hej Tove! Vi sågs igår å du berättade om din blogg å bok för oss. 😉 Jag bara ääälskar ditt språk å dina små underfundigheter, du gör mig glad, har läst lite här å nu tänker jag köpa din bok, så det så! 🙂 Ses nästa tisdag!

  Svara
 11. "Jessica"

  Känner igen mig Estelle jag känner mig inte som samma person heller efter det att jag kraschade. Frågan är är det kraschen som sådan el är det att vilande sjukdom tagit sin början då? Tove jag har läst (minns ej nu var) att många märker först senare i livet att dom har bipol el att den debuterar först senare i livet.
  Är i svacka som sagt så seg i skallen vad gäller minnet. Associations ordlänkstänkandet ligger dock på vanligt högvarv men lyckas ibland låta bli tangenterna när det slår till 🙂

  Svara
 12. Lina

  Fantastiskt skrivet, Tove! Jag tänker ibland på hur barn är när man kallar dem för ’övertrötta’ och känner igen mig så att jag rodnar :-).

  I ALLA år har jag somnat på föreläsningar fast jag e-g-e-n-t-l-i-g-e-n tyckt att de var intressanta, fått sura blickar från folk som tycker det är arrogant och nonchalant och att jag ’väl får lägga mig i tid istället’ – om det bara vore så lätt!

  En god vän sade att ’Hon andas genom att prata, måste hon hålla tyst så får inte hjärnan syre och då somnar hon.’ – det stämde bättre.

  Tack för att du skriver och formulerar så fint, klokt och roligt.

  Lina

  Svara
  • Tove Lundin

   Tack Lina!
   Haha, jag med – känner igen mig på pricken som ”övetrött barn” 🙂
   Gillar verkligen din väns beskrivning på hur det kan vara!

   Svara

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.