Ge en gåva

Jag kommer inte sluta fortsätta protestera

Typisk psykstörd som springer runt på gatorna!

Satte morgonkaffet i vrångstrupen när jag läste dagens dn, om man ska uttrycka sig milt, och det kan jag. Jag har nämligen andats lugnt med magen i fem minuter innan jag började skriva. Därför tänker jag bara använda versaler en gång: NU FÅR DET VARA NOG!

Dn skriver angående det nya lagförslaget att avskaffa den rättspsykiatriska vården att ”Otillräkneliga ska inte dömas” (ännu ett, för mig, nytt ord). Själva förslaget tänker jag inte diskutera nu, då måste jag andas med magen en hel förmiddag.

Nej, vad jag tänker diskutera, eftersom jag lovat dyrt och heligt att här på bloggen lyfta fram varenda gång det sker, är en mening som verkar höra hemma ur en 8-årings skolarbete på 1800-talet. Meningen är tagen ur en intervju med en specialist inom rättspsykiatri. Men det är skribentens egna ord som fått mig att darra som ett asplöv i en orkan.

”Den nya lagen kommer inte innebära att psykstörda våldsbrottslingar får fortsätta att springa omkring på gatorna”.

Vilken tur, för här bara kryllar det av dem. Man hinner knappt sticka ut näsan genom dörren innan man springer på en psykstörd våldsbrottsling, och det är superenkelt att känna igen dem för de är en mycket homogen grupp. De springer runt på gatorna hela dagarna, men nu kommer alltså en lag som inte innebär att de får fortsätta springa runt på det viset.

Om man får använda samma fantastiska sätt att formulera sig på som ovan nämnda skribent:

”Den meningen kommer inte innebära att fördomsfullstörda knasmänniskor inte får fortsätta skriva i tidningarna”.

Om Tove
Jag har något så spännande som psykisk (o)hälsa. O:et betyder i mitt fall att jag har bipolär sjukdom och adhd. Vad det innebär ska jag berätta mer om i bloggen. Välkommen att följa min, ibland lite annorlunda, vardag!

9 kommentarer till “Jag kommer inte sluta fortsätta protestera

 1. Cicci

  Tycker om din sista formulering där. Fick mig att le.
  Tyvärr kan vi ju konstatera eller mer hoppas att personen i fråga inte har så mycket kunskap inom området. Åh andra sidan mycket fördomar verkar det som.

  Svara
 2. Tove Lundin

  Visst är det tråkigt! Jag tänker reagera varenda gång jag ser sådana formuleringar i tidningarna! Ingen vettig människa säger väl att ”psykstörda våldsbrottslingar springer runt på gatorna”! Psykstörd är ett ord som, varje gång jag ser det, känns som en pil i hjärtat.

  Svara
 3. Katarina

  Heja dej Tove som inte ger dej!
  Och som lyfter de här frågorna till förmån för så många.
  Du är verkligen toppen.

  Svara
 4. Barbro

  RIOT!
  Jag blir också förbannad, jag tycker man ska ifrågasätta varje människa med fördomar…eller inte ifrågasätta, jag menar, ställa de rätta frågorna och förklara. Det är så spännande att se när folk får den där blicken, när de helt plötsligt får en insikt. Först lite skrämda men sen nyfikna.
  Jag kan prata om det i timmar, fördomar och normer. Frågar folk vem som passar in i normen, vem har satt ramarna? Utifrån vad? osv osv
  Kram på er

  Svara
 5. Tove Lundin

  Tack för pepp! Härligt att höra Barbro, det känns som att det är dags nu.. Viktig att man pratar, ifrågasätter och ger nya perspektiv.
  RIOT!

  Svara
 6. Cissi

  Hej alla.
  Har i dag varit inne i ”stora staden”(bor i en skidby ca 10 mil från stoor stad). Där har jag träffat mina 2 fantastiska pratkvinnor som genast genomskådade hur jag mådde.
  Jag har senaste veckorna känt att tempot har ökat avsevärt, är snart uppe i Toves superkrafter dvs ”att göra 10 saker samtidigt”. Börjat sova dåligt, typ vakna efter 2 timmar och fundera på hur fort strömmen skulle gå runt jorden om man drog en eltråd runt den.. crazy va???

  Hur som helst kom jag inflygande i samtalsrummet och berättade om allt kul o fantastisk jag gjort sista tiden, kanske jag ska sadla om till arkitekt eller hjärnkirurg…eller skriva en bok…eller

  Jo tjena vad jag lurade dom…..
  Med tanke på att vi träffats under många år så såg de signalerna som jag själv känt av men inte orkat bry mig i för ibland blir det så jobbigt att hela tiden ha koll på sig själv så det inte blir too much.

  Vad som oftast händer efter en tid av hypomani(uppvarvning) är att bubblan brister och det svarta hålet är ett faktum. Har varit där så många gånger och vill inte dit igen. Det tar så mycket kraft att kravla upp igen.
  Mötet slutade med att luften pös ur heliumballongen som flygit och jag kände hur jävla trött jag är och att jag måste agera fort…
  Vad jag gått med på nu är att ha tät telefonkontakt med dem och träffa min läkare så fort som möjligt. Har lite svårt att acceptera medicinering och har varit utan ett tag nu. Har provat mycket men får alltid väldiga biverkningar så det känns jobbigt att tänka på nåt nytt läkemedel..

  Skönt att få skriva av sig lite. Jag är glad att ha er.
  Kram o sov gott

  Svara
 7. Tove Lundin

  Ojojoj Cicci! Jag vet hur det känns (kanske rätt uppenbart vid det här laget, men jag skriver det ändå 🙂 ). Vad bra du beskrev hur det är! Känns så fint när ni delar med er, att se att det jag upplever faktiskt är något som så många andra känner..
  Tänk om jag hade värsta tipset på vad man gör när man är i hypomanbubblan. Men det har jag ju inte..
  Ibland tänker jag att skräcken för det svarta liksom drar en dit, om du fattar vad jag menar. Istället för att säga att du ska sova och äta (för det är ju vad du ska – men går det inte så går det inte) tänker jag säga ”Var inte rädd!” Tänk på att alla idéer kräver ett visst mått av galenskap.. Du kanske inte ska bli en arkitekt-kirurg-författare, men varför inte skriva lite! Typ go with the flow nu när du har folk som backar upp, för som du säger är det tokjobbigt att ha koll på sig själv hela tiden. Jag har lyckats prestera saker tack vare min hypomani, saker jag sen kunnat trösta mig med nere i det svarta..
  Och så har du ju oss, som inte räds att läsa om vare sig grandiosa idéer eller nattsvart mörker 🙂
  Kram och god natt!

  Svara

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.