Ge en gåva

Hussen tankar

I dag ska jag skriva om hussen tankar. Så står det i mina anteckningar, jag har glömt själva tanken men det är just det som det ska handla om.

Egentligen skulle det nog stå ”hissen”, inte hussen. För det var där jag stod när jag skrev ner dessa två ord som förmodligen skulle ge mig Augustpriset – om jag bara kunde minnas själva tanken. Det är ofta på morgonen de kommer, mina supersmarta idéer. Ibland även på natten. Sedan några år tillbaka skriver jag nästan alltid ner dem.

Jag minns att jag tänkte ”skriver jag bara hussen tankar kommer jag aldrig komma på hela tanken igen”. Och sedan ”självklart gör du det, hussen tankar är hur logiskt som helst” och på den vägen är det.

I samma anteckningsblock står det ”alla får en nummerlapp”, ”Pierre Gautier” och ”hitta kontrasten”. Jag har ännu inte lyckats lista ut vad jag menar med det. Men en sak kan jag tala om: att nyligen när jag städade i en låda hittade jag en lapp. Den är över ett år och lite svår att tyda, men jag kände igen vissa meningar. De är början på en bok, min bok som kommer ut i bokhandeln vecka 32.

Folk får kalla mig galen när jag stannar mitt på stan för att ta upp mitt anteckningsblock. Men av tio idéer är en riktigt bra. Och om man är lite modig gör man något av den. Jag skrev en bok av alla lösa lappar och skickade till fem förlag. Ett nappade. I dag kom ett manus tillbaka från ett förlag jag glömt, tillsammans med ett refuseringsbrev. Längst ner stod det:

Men vårt råd är att du fortsätter skriva. För det gör du bra.

Hussen tankar!

Om Tove
Jag har något så spännande som psykisk (o)hälsa. O:et betyder i mitt fall att jag har bipolär sjukdom och adhd. Vad det innebär ska jag berätta mer om i bloggen. Välkommen att följa min, ibland lite annorlunda, vardag!

9 kommentarer till “Hussen tankar

 1. Linda

  Tack för en bra blogg! Jag går in här och läser lite då och då!
  Jag har verkligen ingen att prata med just nu, jag och min sambo gick i par-terapi och psykologen där sa att jag borde göra en utredning, jag förstod inte riktigt vad hon menade. Tror du att jag kan ringa vilken psykolog som helst och be dem göra en utredning på mig?
  / frågetecknet

  Svara
 2. Frida

  Linda: Du är inte ensam! Här finns ett varmt gäng som gärna stöttar dig på vägen. Finns det möjlighet för dig att fråga par-psykologen om råd för hur du ska gå tillväga och exakt vad det är hon tycker att du i första hand behöver utredas för?

  Jag genomgår just nu utredning för främst ADHD, och jag fick rådet att ta det genom min husläkare vilket fungerade finfint. Jag fick först ett möte med husläkaren, där hon mest frågade varför jag trodde att jag hade ADHD (därför kan det vara bra att du får veta från psykologen vad som fött hennes misstanke, och att du själv också tycker att det ligger något i det). Hon remitterade mig till öppenpsykiatriska vården för någon sorts för-utredning (jag tror att man kan gå direkt dit utan att ta det via husläkare, jag vet dock inte vad som blir smidigast men det kanske Tove eller någon av de andra kan veta mer om?) vilket jag fick komma på inom två-tre månader. Där gick jag ett par gånger (för att dels se att det fanns ett stort behov av utredning samt utesluta andra problem så att man ringade in exakt vad som skulle utredas) och sedan remitterades jag vidare till specialist för fullständig utredning. Där är jag nu och ska troligtvis få diagnos/utlåtande nu på fredag. Jag började min resa i somras.

  Lycka till!

  Svara
 3. Barbro

  Hej Linda!

  Fridas svar är bra, stämmer på allt utom att jag är osäker på om man kan gå direkt till psykiatriska mottagningen utan remiss. Men kolla med din par-psykolog, han/hon ska veta det.

  Jag börjde min resa för tre år sedan då jag utreddes första gången för ADHD, fick ingen diagnos då men nu utreds jag igen.

  Här är vår inofficiella facebook-grupp också om du vill vara med Linda. Här har vi samlats några stycken och hjälper och stöttar varandra. Eller bara tjoar allmänt och har det bra 🙂

  http://www.facebook.com/groups/116041285192735/

  Crazy-kramar till alla!

  Svara
 4. Tove Lundin

  Hej Linda!
  Vad kul att du hittat hit, som du ser har jag världens bästa läsare 🙂
  Jag instämmer: Istället för att leta själv, be psykologen tipsa om bra mottagningar och att hon skriver en remiss.
  I annat fall kan man gå genom sin husläkare (som du har rätt att träffa inom fem dagar) som skriver remiss (max 30 dagar) en behandling ska du ha inom max 90 dagar. Det är Vårdgarantin.
  Utöver all information har jag ett till tips: tjata om det inte händer något! Och be andra om hjälp undertiden.
  Och skulle det visa sig att du har det ena eller det andra: Välkommen! Du är inte ensam, det är skönt att få en förklaring. Men man är ändå den man är – dvs helt fantastiskt fenomenal!

  Svara
 5. Linda

  Tack så mycket för era tips. Mitt svar till psykologen var direkt ”vad skulle det kunna vara för sorts diagnos?” hon svarade ”jaa, det vet jag inte” men hon tyckte att jag borde göra en undersökning och få en diagnos, kanske vågade hon inte säga vad hon trodde att det var…

  Svara
 6. Tove Lundin

  Jag tror att hon inte ville säga bu eller bä. De är så himla försiktiga med sånt, så man inte får för sig massa innan utredningen. Men hon borde ju kunna förklara vad hon syftar på..
  Hoppas hon kan hjälpa dig vidare nu!

  Svara

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.