Glädjedödare

Visst är det trevligt, kära läsare med lite sol och värme! Men obs, varning, hallå – i dag tänker jag vara lite glädjedödare och påminna om en sak jag även gjorde förra våren: en bra sak att veta är att om man har årstidsbunden depression kan den även utlösas på våren. Anledningen tros vara växlingen mellan ljus och mörker, av förståeliga skäl förekommer det knappt kring ekvatorn – kanske man borde flytta dit..

Jag tycker att även om det är tråkigt att tänka på, hjälper det massor att veta anledningen. Annars blir det liksom lite av en dubbel besvikelse, ”ska jag vara trött och nere trots att det är vår!” Så kan man inte hålla på mot sig själv, då blir det bara värre.

I dag fyller både min mamma och pojkvän år, det ska jag, traditionsenligt fira genom att vara snäll hela dagen. Jag har bara fått ett pyttelitet utbrott på morgonen, men det var över en blankett så det räknas inte! Hoppas att ni, trots allt har det fint i vårsolen.

 

 

 

 

 

Om Tove
Jag har något så spännande som psykisk (o)hälsa. O:et betyder i mitt fall att jag har bipolär sjukdom och adhd. Vad det innebär ska jag berätta mer om i bloggen. Välkommen att följa min, ibland lite annorlunda, vardag!

9 kommentarer till “Glädjedödare

 1. Jessica

  Mycket bra information, Tove.
  Jag är väldigt väderstyrd, är beroende av sol och värme. Men har märkt att även när det blir sol och värme så kan jag bli oerhört ledsen och nere. Läste då på om just det du beskriver. Det gäller som vanligt att lära känna sig själv och skaffa kunskap. Och att ta hand om sig, oavsett årstid!

  Jag har bestämt mig! Efter år av känslan att inte få utlopp för mina behov som jag mår så mycket bättre av, så som sol, värme och havet, ska jag flytta söderut.
  Jag vet inte NÄR eller VART men jag vet VARFÖR 🙂

  Hoppas du får en bra dag och fira din pojkväns och mammas födelsedag men också dig själv, för att du är så himla bra!!

  Svara
 2. http://mariellejohnsson.wordpress.com

  Ja jag brukar ha ett helvete rent utsagt på våren. Inte nu utan sen när det verkligen blir vår på allvar… 🙁

  Ja och så var det det där med utbrott över blanketter… Hm….
  Kram!

  Svara
 3. Kenneth

  Hej Tove,
  Jag har ingen psykisk ohälsa alls utan är så vanlig man bara kan bli, brukar smälta ihop med bakgrunden. Jag kan förstå att du verkligen har jobbigt ibland, så jag hoppas att du inte missförstår mig när jag säger att jag önskar jag hade det lite mer som du – i alla fall ibland. Tack för en väldigt fint skriven blogg som även inspirerar oss ”vanliga”.

  Svara
 4. Jessica

  Fortsättning på min följetong om min stolthet att ha ADHD. Vill bara förtydliga att min mening är inte att tracka ner på andra som inte har diagnos, utan bara visa stolthet för mina egenskaper 🙂

  Jag är hellre:
  Frågvis än ovetandes
  Spontan än detaljplanerad
  Up & down än vågrätt
  Idérik än fantasilös

  Önskar alla en toppenhelg!

  Svara
 5. Tove Lundin

  Tycker gott det räcker att veta VARFÖR, Jessica 🙂 Om man hela tiden ska börja sina idéer i änden ”hur” kommer man ju ingen vart! Jag bodde vid ekvatorn under ett år (Teneriffa) ett av mina mer lyckade spontanbeslut. Ha en toppendag!

  Håller tummarna för att vi ska klara denna våren, Marielle! Kram!

  Hej Kenneth!
  Jag tar inte alls illa upp – tycker det är så fint att även ”vanliga” kan se att det kan finnas fördelar. Om alla kunde se det tror jag att vi skulle få en bättre värld, där man såg till styrkorna istället för svagheterna hos varandra! Tack!

  Åh, vad jag gillar din följetong Jessica! Tycker det är helt okej att vara stolt över den man är, Jante-fjante får titta bort 🙂 Ha en toppenhelg du med!

  Svara
 6. Jessica

  Spenderade min fredagskväll med din bok Tove. Tack, tack och återigen tack! Det första som slog mig var det smarta sättet boken var uppbyggd på. Eftersom tålamodet och koncentrationsförmågan inte lyser med sin närvaro hos personer med ADHD så var boken perfekt med korta och konkreta kapitel. Inte för långa förklaringar med massa utfyllnadsord, utan kort och gott, ren fakta!!
  Att repetition är bra vet vi, så att avsluta varje kapitel med en sammanfattning var ett smart drag 🙂

  Kan varmt rekommendera denna bok om man vill komma till ett högre medvetande. ALLA borde läsa den! Ikväll ska jag överraska min sambo, kommer lyda så här:
  – älskling, ikväll ska du bli smartare, du ska läsa Tove Lundins bok, ” handbok för psykon”

  Önskar alla en angenäm lördag 🙂

  Svara
  • Tove Lundin

   Tack snälla! Åh, vad glad jag blir 🙂
   Såndär kritik går liksom rätt in in magen och blir till varmt!
   Hoppas din sambo lärde sig lite 🙂
   Ha en angenäm dag!

   Svara
 7. Niina

  Fann din sida idag.
  Håller på att läsa igenom den.
  Känner igen mig på många sätt.
  Ska försöka blogga för att få ur mig saker och ting.
  Så du kan ju kika in på Sussie70.bloggo.nu.
  Men till våren, för min del är det en hemsk tid. Alla ska ju le och vara glada när solen kommer. Varför!!!! Om man älskar mörker då?
  Ta nu hand om dig och bäbisen.

  Svara
 8. daniel

  hej..jag är extremt beroende av värme och sol. när det är soligt så mår jag kanon.så fort målnen skymmer solen så blir jag så deprimerad.dagar med regn står jag inte ut. så otroligt sjukt jobbigt det är..vintern är ett he###tte.överväger att flytta från landet för jag kan inte ha det så här…hjälp!!! vad ska jag göra? utan solsken på kroppen dör jag

  Svara

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *