Ge en gåva

Genmäle

riotFör exakt två år sedan skrev jag ett inlägg om en artikel i Dagens Nyheter som ifrågasatte adhd. Nu har samme journalist skrivit en minst lika snurrig artikel med samma budskap – att adhd är en hittepåsjukdom (där han bland annat jämför psykiatrin med en korvfabrik).

Återigen får närmre trettio psykiater avbryta sin julledighet och förklara saken i ett inlägg i samma tidning. Och denna gång spar de inte på krutet ”Fördummande verklighetsförvanskning” kallar de tramset. Tidningen själv verkar tycka att de bara värnar om Sveriges demokrati genom att publicera.

”Att en skribent framför kontroversiella ståndpunkter i ett ämne är inte skäl för DN att stoppa en kolumn. Tvärtom vill vi bidra till debatt, och det är också skälet att vi i dag har gett stort utrymme­ åt genmäle” heter det så fint.

Genmäle -n -t = extremt töntigt ord för svar på tal.

I dag tänkte jag också ge utrymme åt genmäle.

Precis som jag skrev för två år sen, här på bloggen och till DN (men fullt SÅ demokratiska är de inte att mina texter kommer med) är inte adhd:s existens en demokratisk fråga. Det är inget att debattera om. Vi har nog att kämpa med som det är, myndigheter, arbetsliv, sociala normer man måste följa, blanketter, kontorslandskap, med mera…

Jag vill inte se en sådan artikel mer i någon svensk tidning. Och i smyg önskar jag mig att ovan nämnda journalist får låna min hjärna en dag (sen vill jag ha tillbaka den). Just den dagen ska jag ha bokat in ett möte med honom på en bullrig restaurang med en lång meny som låg på en krånglig plats. En och en halv timma innan utsatt tid skulle jag ringa upp honom.

– Jo, mötet i dag, skulle jag säga. Jag undrar om vi kan skjuta på det en timma och en kvart, eller kanske ta det på tisdag helt enkelt. Eller vill du hellre ses den tid vi sa först? Bestäm du!

Riot mina vänner!

Om Tove
Jag har något så spännande som psykisk (o)hälsa. O:et betyder i mitt fall att jag har bipolär sjukdom och adhd. Vad det innebär ska jag berätta mer om i bloggen. Välkommen att följa min, ibland lite annorlunda, vardag!

7 kommentarer till “Genmäle

 1. Åsa Syrén

  Tack, tack, tack för din underbara blogg! Jag hittade när jag sökte efter svar på mina omformulerade frågor om bipolär. Jag har diagnostiserats med adhd sedan innan och nu är frågetecknen och snurrar runt bipolär. Vet du om en mani/hypomani kan triggas igång av yttre stimuli?
  Tack igen för din blogg. Jag läser och skrattar igenkännande och läser och gråter igenkännande. Du ger mig så mycket hopp!!! 🙂

  Svara
 2. Lars Bosma

  Klockrent exempel med mötet, haha!
  Sen skulle du när det väl blev av med mötet komma 20 minuter sent, alldeles lagom för att han ska bli förvirrad över vilken dag och tid som var bestämd.

  Svara
 3. http://mariellejohnsson.wordpress.com

  Ja herregud vad ska man säga!? Jag håller med nedan Lars att det var klockrent med mötet. Precis den hjärnan skulle man vilja låna ut till dom som inget fattar alls. Fast jag skulle inte vilja ha deras.

  Åsa Syrén; du får gärna kolla in på min blogg om du vill. Klistra in mitt ”namn” i adressfältet. Jag är bipolär, ifall du vill läsa fleras menar jag. Annars är ju denna Tove-blogg helt fantastisk! 😀

  Kram på dej Tove! Riot!

  Svara
 4. A

  Saknar dina ord! Men förstår att du har fullt upp. Att leva är ju liksom mycket nog eller för mycket.., hoppas allt är bra. Kram!

  Svara
 5. Tove Lundin

  Tack A och Marielle för länkar till era bloggar nu kan jag hitta er. Kramar
  Haha, vilket perfekt avslut Lars 🙂
  Tack snälla Åsa för din fina kommentar! Allt gott till dig 🙂

  Svara

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.