Genmäle

riotFör exakt två år sedan skrev jag ett inlägg om en artikel i Dagens Nyheter som ifrågasatte adhd. Nu har samme journalist skrivit en minst lika snurrig artikel med samma budskap – att adhd är en hittepåsjukdom (där han bland annat jämför psykiatrin med en korvfabrik).

Återigen får närmre trettio psykiater avbryta sin julledighet och förklara saken i ett inlägg i samma tidning. Och denna gång spar de inte på krutet “Fördummande verklighetsförvanskning” kallar de tramset. Tidningen själv verkar tycka att de bara värnar om Sveriges demokrati genom att publicera.

“Att en skribent framför kontroversiella ståndpunkter i ett ämne är inte skäl för DN att stoppa en kolumn. Tvärtom vill vi bidra till debatt, och det är också skälet att vi i dag har gett stort utrymme­ åt genmäle” heter det så fint.

Genmäle -n -t = extremt töntigt ord för svar på tal.

I dag tänkte jag också ge utrymme åt genmäle.

Precis som jag skrev för två år sen, här på bloggen och till DN (men fullt SÅ demokratiska är de inte att mina texter kommer med) är inte adhd:s existens en demokratisk fråga. Det är inget att debattera om. Vi har nog att kämpa med som det är, myndigheter, arbetsliv, sociala normer man måste följa, blanketter, kontorslandskap, med mera…

Jag vill inte se en sådan artikel mer i någon svensk tidning. Och i smyg önskar jag mig att ovan nämnda journalist får låna min hjärna en dag (sen vill jag ha tillbaka den). Just den dagen ska jag ha bokat in ett möte med honom på en bullrig restaurang med en lång meny som låg på en krånglig plats. En och en halv timma innan utsatt tid skulle jag ringa upp honom.

– Jo, mötet i dag, skulle jag säga. Jag undrar om vi kan skjuta på det en timma och en kvart, eller kanske ta det på tisdag helt enkelt. Eller vill du hellre ses den tid vi sa först? Bestäm du!

Riot mina vänner!

Om Tove
Jag har något så spännande som psykisk (o)hälsa. O:et betyder i mitt fall att jag har bipolär sjukdom och adhd. Vad det innebär ska jag berätta mer om i bloggen. Välkommen att följa min, ibland lite annorlunda, vardag!