Varmprat kan vara skillnaden mellan liv och död

Under maj lyfter Mind samtalet mellan människor som motkraft till psykisk ohälsa. Vi kallar initiativet för “Varje samtal räknas” och uppmuntrar människor att se, lyssna och prata med varandra. En liten insats som kan göra väldigt stor skillnad för det psykiska välbefinnandet.

Mer än 4 av 10 vuxna i Sverige uppger att de har psykiska besvär i form av ångest och/eller oro. Men riktiga samtal gör mycket för det psykiska välbefinnandet. De tillfällen då vi är i kontakt med varandra och kollar läget bidrar till hur vi mår.

Hur ska man då hitta en bra tidpunkt? Hur inleder man ett samtal och vad säger man till någon som inte längre vill leva? Alla dessa aspekter av samtal kommer Mind under maj att lyfta fram, i allt från råd till hur du stöttar någon som mår dåligt till hur du förvandlar kallprat till varmprat. Med Minds Varmpratskort vill vi inspirera till samtal om saker som ligger oss nära och berör på riktigt.

Varje år tar Minds volontärer emot över 80 000 samtal från människor i våra stödlinjer; Självmordslinjen, Livslinjen, Äldrelinjen och Föräldralinjen. Genom de samtalen vet vi hur mycket medmänskligt stöd betyder. Med hjälp av kampanjen “Varje samtal räknas” kommer Mind att kunna ta emot ännu fler samtal för att stödja människor i kris.

Mind genomför kampanjen tillsammans med Apotek Hjärtat, Friskis & Svettis, XL-BYGG och Bolist (Mestergruppen) samt ICA. Vi vill uppmuntra alla till att varmprata och under maj bära en orange pin i form av en pratbubbla. Med Minds pratbubbla visar du att du stöder kampen mot psykisk ohälsa och vet vilken kraft ett medmänskligt samtal kan besitta.

Läs mer om kampanjen, pratbubblan och varmprat i pressmeddelandet.