Nya krafter till Minds styrelse

Vid Minds årsmöte den 27 maj valdes tre nya styrelseledamöter in i Minds styrelse. Vi ställde några frågor till dem för att höra lite mer om dem och vad de ser som sina viktigaste bidrag som styrelseledamot. Vi önskar dem hjärtligt välkomna! 

 

Monika Kumlin Larsson

Varför har du valt att engagera dig i Mind?

– Människor lever ibland, av olika anledningar, under svåra omständigheter. När livet blir för tungt och ensamt så finns Mind där som stöd. Jag vill som Volontär finnas där för dem men också i min roll som Styrelseledamot arbeta för att vi inom Mind som en stark organisation kan stötta dem som behöver stöd idag och i framtiden.

Vilka frågor värnar du mest om?

– När stödsökanden behöver oss så ska vi på Mind finnas där och kunna nås tryggt, snabbt och enkelt. Att säkerställa att Mind som organisation har kompetenta, engagerade medarbetare och volontärer, som vill och kan bidra varje dag till stöd för psykisk hälsa.

Vad är ditt viktigaste bidrag till Minds arbete?

– Mina erfarenheter av psykisk ohälsa inom familj och bland vänner samt mina erfarenheter och kompetenser från arbetslivet inom personalområdet samt individ- och organisationsutveckling.

Monika har en examen i Personal & Arbetslivsfrågor (BSc) med fördjupning inom psykologi, vid Karlstad Universitet samt certifierad Coach i NLP Masternivå. Hon har arbetat som ledare och HR-chef under många år, inom Life Science området och Medicinteknisk industri. Hon har suttit i olika ledningsgrupper, varit föredragande gällande samtliga HR-frågor i Atos Medicals styrelse, drivit eget företag och känner sig därmed trygg med hur hon kan bidra som styrelseledamot till Mind. 

 

Louise Linder

Varför har du valt att engagera dig i Mind?

– Jag vet att ett samtal med en klok person kan vara livräddande. När livet känns mest meningslöst, hopplöst och smärtsamt att behöva utsätta sig för kan ett samtal med ”någon” ge nytt perspektiv, tröst och hopp.

Vilka frågor värnar du mest om?

– Att visa att det finns hjälp i de mest omöjliga situationerna i livet och att självmord INTE är ett alternativ! Att hjälpa till att bryta ensamheten i vårt samhälle och att ändra inställningen till psykisk ohälsa. Det är en del av att vara människa att ha andliga, existentiella, fysiska och psykiska problem. Avdramatisera den psykiska ohälsan så att vi kan få hjälp och hjälpa i tid.

Vad är ditt viktigaste bidrag till Minds arbete?

– Min erfarenhet av att ha arbetat med människor i mycket svåra situationer; såsom svåra dödsfall, övergrepp, total ensamhet och svår psykisk ohälsa. Att under hela min prästgärning ha tjänstgjort i Jourhavande präst.

Louise är f d kyrkoherde i Kungsholms församling i Stockholm. Hon har även varit präst i svenska kyrkan i USA under 5 år. Hon äger och har tidigare drivit konsultbolaget Prästbyrån, som arbetar med etiska och existentiella frågor i näringslivet. Hon har varit företagspräst på Ericsson, där man bland annat upprättade en jourtelefon i samband med varsel under krisåren. Hon är legitimerad psykoterapeut och har också läst sexologi på Karolinska institutet. Louise har också skrivit boken, Leva, Leda (de existentiella frågorna och ledarens ansvar).  

 

Siri Helle

Varför har du valt att engagera dig i Mind?

– När jag jobbade som psykolog i vården var det många klienter som sa: “Jag önskar att någon lärt mig det här för 10 år sedan, så kanske jag hade sluppit sitta här idag.” Vi har mycket kunskap från forskningen om vad som förebygger och lindrar psykisk ohälsa. Mind gör ett otroligt viktigt arbete att nå ut med den till både privatpersoner och politiker.

Vilka frågor värnar du mest om?

– Jag brinner särskilt för tidiga och förebyggande insatser. Psykisk hälsa på schemat är min hjärtefråga – det är så konstigt att psykisk hälsa inte är en lika självklar del av skolans hälsoundervisning som fysiskt och sexuell hälsa.

Vad är ditt viktigaste bidrag till Minds arbete?

– Våra politiker måste ta till sig den forskning och erfarenhet som finns. Där tror jag att min dubbla kompetens som psykolog och debattör kan visa sig värdefull för att nå ut.

Siri är psykolog, författare och föreläsare. Hon har tidigare arbetat med KBT-behandling av stress, depression och relationsproblem och är nu faktagranskare för 1177 Vårdguiden inom psykisk hälsa. Hon har skrivit ett flertal böcker, tex Existensboosten: din handbok om lyckan, mörkret och meningen med livet. Som samhällsdebattör driver hon frågor om hur psykologisk forskning kan användas för att bygga ett bättre samhälle. År 2017 mottog hon Lilla Psykologpriset för sitt engagemang i att sprida psykologi till en bredare allmänhet.

 

Om du är nyfiken på de övriga kunniga ledamöterna i styrelsen finns mer information här.