Om – ångest och läkemedel

Om – ångest och läkemedel

”Hur vet jag om det är ångest jag känner?” frågar du.

Bra fråga. ”Svaret är unikt för varje människa, tror jag.”

   Min upplevelse av ångest är att hela jag gör ont. En smärtupplevelse som är både psykisk och fysisk. Det är konstigt att psykisk smärta gör fysiskt ont – men så är det. Smärtan kan vara helt outhärdlig och ta över hela min varelse

   När den börjar koncentrera sig kring enbart fysik och börjar flytta sig mot exempelvis högra foten – då blir jag glad. Smärtan eskalerar men den är på väg ur mitt system – för den här gången.

   Om jag skannar omgivningen för att försöka utröna orsaken till min ångest kan jag finna ”där är orsaken – vad bra, nu vet jag”. Sedan går tid och den utpekade orsaken försvinner. Kvar står jag med min ångest och förstår att ”jag vet verkligen inte vad som orsakar min ångest – jag vet verkligen ingenting”

   Detta var min livssituation från det att mina psykoser klingade av i slutet på förra millenieskiftet. Då var det dags att ta hand om det jag ”rymt” från under det att psykoserna pågick. Cirka tio år levde jag med ångest. Från en molnfylld himmel till en molnfri – etappvis – där ångesten är molnen och det blå är friheten från ångest. Den enda tröst jag hade i detta elände var att ångesten – faktiskt – kändes lite olika varje gång. Jag intalade mig då att ”nu har jag bearbetat något annat gammalt trauma den här gången – nu är jag av med det!”

   Jag tror att anledningen till att jag kände de där små små nyanserna i skillnad var att jag valde att inte knapra ångestdämpande. All den stund jag hade möjlighet att bestämma själv avstod jag helt från läkemedel (jo, en magnecyl mot huvudvärk gick bra). Det gav mig möjligheten att lära känna min kropp och vara alldeles säker på att det jag kände inte var verkan och biverkan av medicin. Det var mitt val – ingen annans.

   Är det något jag skulle önska från förskrivande personal (läkare) så är det följande:

  1. Läkemedel endast i samråd med patient
  2. Insättning av ett läkemedel åt gången för att utröna hur detta påverkar just denna patients hela kropp och väsen.
  3. Utfasningsplan vid varje insättning av läkemedel