Det blir bättre

I går var det ju suicidpreventiva dagen och eftersom att det enda man kan räkna med när det gäller mig är att jag inte är ute i tid. Därför kommer mitt inlägg dagen efter. Men det är ju inte mindre aktuellt idag, eller imorgon heller för den delen.

Jag önskar däremot att jag hade något bättre att säga till dig som mår dåligt än det som komma ska: Det blir bättre!

Fy, jag hör ju själv. Hade någon sagt det till mig för tio år sen hade jag blivit skogstokig. För det spelar ju ingen roll, när varje sekund känns som en livstid att det blir bättre sen. Min psykolog sa till mig en gång att hon också hade mått dåligt. Jag frågade om det gick över, om hon kunde bli glad igen efter att ha varit där på botten. Tar man inte med sig massa svart och tungt tillbaka som inte går att få bort. Hon svarade att idag tänkte hon inte så mycket på den tiden. Och jag bestämde mig för att tro på henne. Fast jag misstänkte att hon ljög.

Det tog tid att komma dit. Men jag inser idag att ingen är glad jämt. Det är stunderna av lycka man får samla på. Och jag är glad som av olika anledningar får vara med och harva på och vidare. För då och då kommer de där stunderna. Och jag har återigen förmågan att njuta av dem. Som häromdagen när jag promenerade till bussen med min tvååring. “Stanna vagnen mamma!” säger han flera gånger och håller upp händerna som stopp. Sen ska vi titta på olika saker han fått syn på. Blommor, flaggor, klistermärken på elskåp eller fåglar. Han mansplainar för mig med hög och viktig röst “Det där är fyra lila ankor, mamma” Han kan varken räkna eller färger, utan gissar hejvilt. Och att det heter änder har jag slutat förklara.

När jag står där med min lilla mansplainare framför fyra lila ankor, eller ser att “min” talgoxe har kommit tillbaka till fågelbordet igen efter sommaren (ja, “mina” fåglar är lite bortskämda), eller när en bra låt kommer i lurarna när jag åker buss, eller när jag hittar en snygg kjol (med sköna resår) till bra pris, eller när alla barnen är sams en hel kvart.

Då ser jag det klart och tydligt: Det blev ju bättre. Hur klyschigt det än må låta.

 

Om Tove
Jag har något så spännande som psykisk (o)hälsa. O:et betyder i mitt fall att jag har bipolär sjukdom och adhd. Vad det innebär ska jag berätta mer om i bloggen. Välkommen att följa min, ibland lite annorlunda, vardag!