Suicidpreventiva dagen 10 september 2021

Var sjätte timma tar en människa sitt liv i Sverige. Tiotusentals anhöriga får varje år beskedet att någon de känner har tagit sitt liv. Den 10 september är det den suicidpreventiva dagen. Den infördes 2003 på initiativ av International Association for Suicide Prevention (IASP) tillsammans med Världshälsoorganisationen (WHO). Den 10 september varje år genomförs arrangemang på olika platser i Sverige.

Här är ett urval av vad som arrangeras runt om i Sverige den 10 september:

¤ Livsavgörande samverkan – en digital konferens

Nationell digital konferens med samordning, samverkan och samarbete i fokus. Konferensen är direktsänd och innehåller kortare föreläsningar, filmer och presentationer från profession, forskare och egenerfarna. Syftet är att belysa suicidprevention inom flera verksamhetsområden och ge en bred bild av samverkan i olika sammanhang.

Annika Dopping tillsammans med Ullakarin Nyberg, specialist i psykiatri, med dr och suicidforskare, leder oss igenom programmet.

Arrangeras av Folkhälsomyndigheten, Nationellt centrum för suicidforskning och prevention vid Karolinska institutet och Region Stockholm (NASP) och Socialstyrelsen, i samarbete med SKR, Mind,Suicide Zero, Riksförbundet för suicidprevention och efterlevandes stöd (SPES) och Suicidprevention i väst (SPIV).

Anmälan och mer information

¤ Digitalt seminarium med Socialtjänsten

FoU Socialtjänst bjuder in till ett digitalt seminarium om suicidprevention tillsammans med länets kommuner, forskare, Folkhälsomyndigheten, MIND, Suicide Zero. 13.00-15.00

Mer information

¤ Mind Halmstad

Öppet hus för dig som är nyfiken på hur det är att vara volontär i Självmordslinjen. Kom och mingla med de som redan är volontärer.

Köpmangatan 4, Halmstad, 14.00-18.00

¤ Göteborgs domkyrka

Ljuständning ljus för alla dem som inte orkade, för alla som kämpar, för oss som finns kvar. Minds personal i Göteborg finns på plats.

12.00-19.00
Mer information

¤ Karlstad domkyrka

Ljuständning, samtal och musik. 18.00
Mer information

¤ Stortorget, Östersund

Ljusmanifestation på Stortorget. 20.00

¤ S:t Olai kyrka, Norrköping

Ljuständning, musik och föreläsning. 18.00

¤ Stadsparken, Oskarshamn

Ljuständning och musik. 19.30