Atilla Yoldas blir ambassadör för Mind

Atilla Yoldas är en hyllad journalist, författare och aktivist. På Instagram får hans inlägg över fem miljoner visningar i månaden och fokus ligger ofta på maskulinitetsnormer och machokultur. Atilla har själv tidigare lidit av psykisk ohälsa och det tog många år innan han sökte hjälp. ”Jag var övertygad om att jag, särskilt som kille, borde ”bita ihop” och ’lösa mina egna problem’” säger Atilla. Nu blir han Minds nya ambassadör och vill på så sätt bidra till de konstruktiva samtalen om dessa livsviktiga frågor.

Atilla har i sju års tid varit en uppskattad journalist på Expressen med populära krönikor och debattinlägg. Nu satsar han på aktivism, att driva debatt på sina sociala medier och föreläsa om ämnen som bygger på debutboken ”Mansboken – från en kille till en annan”. Boken handlar om machokultur och dess skadliga inverkan på oss som människor och på vårt samhälle. 2019 utsågs Atilla till Årets Nätängel.

Som ambassadör för Mind vill Atilla vara med och minska stigmat och skammen som finns kring psykisk ohälsa.

– Människor omkring mig har drabbats och människor omkring dem har drabbats. Det här är frågor som är viktiga för mig av många orsaker. Mina egna erfarenheter i känslan att drunkna i tystnad, mina näras upplevelser av att förminskas och samhällets stigmatiserande syn på psykisk ohälsa. Och inte minst varje liv vi mister varje dag till suicid. Jag vet att jag är långt ifrån den ende som har förlorat någon som stått mig nära, säger Atilla.

Mind har tidigare samarbetat med Atilla och 2020 deltog han i ett avsnitt av programserien Mind och psykisk hälsa som gjordes tillsammans med UR.

– Varje år tar cirka 1 000 pojkar och män sina liv i Sverige. Gång på gång lyfter Atilla den tystnads- och machokultur han upplevt bland män, med hans engagemang och erfarenheter känns det angeläget och väldigt bra att han blir en av Minds ambassadörer, säger Petra Lindskog, engagemangschef på Mind.

– Jag känner mig ärad, tacksam och inspirerad av att få kroka arm med Mind, som länge har utgjort ett ytterst viktigt organ i vår samhällskropp. Som finns där för tusentals och åter tusentals människor som behöver stöd och hjälp. Som sprider kunskap som kan rädda liv. Som finns där. Att få vara ambassadör för Mind känns rätt — hela vägen in i hjärtat, säger Atilla.