Att komma i gång med en hållbar rutin
Fundera på när under dagen det skulle passa dig bäst att meditera en kort stund. Många föredrar att meditera hemma det första de gör på morgonen, när hjärnan ännu inte börjat komma i gång. Är du ingen morgonmänniska eller har stressiga morgnar kan det vara bättre att hitta en annan tidpunkt, till exempel efter middagen. Det kan hjälpa att skapa en hållbar rutin genom att meditera i samband med något annat du gör till vardags, till exempel efter frukost eller innan läggdags.
Som nybörjare är det en vanlig fallgrop att ha en lite för hög ambitionsnivå när det gäller hur länge du ska meditera. Korta stunder räcker långt. Det kan vara 2–5 minuter om dagen, eller bara en, och sakta öka med tiden om det känns bra.
I början kan det underlätta att lyssna på guidade meditationer. Kanske medan du promenerar, om du blir rastlös av att sitta still. Sådana hittar du här hos Mind, eller där du lyssnar på poddar.
Mindfulness i vardagen
När vi utför medveten närvaro i vardagen försöker vi uppleva stunden som den är. Till vår hjälp har vi våra sinnen. Pröva att ställa dig frågor som:
- Vad hör jag?
- Vad ser jag?
- Känner jag någon lukt eller smak?
Välj gärna en vardagssyssla som du redan gör varje dag att öva närvaro på. Det kan vara:
- När du tvättar händerna
- När du borstar tänderna
- När du promenerar
- När du duschar
- När du lyssnar på musik
- I kollektivtrafiken
Här är några fler exempel på frågor du kan ställa dig:
- Hur känns vattnet mot min hud?
- Hur doftar tvålen?
- Hur smakar och luktar tandkrämen?
- Hur känns fötterna mot marken?
- Hur låter de olika instrumenten?
Tacksamhet
Ett annat fint sätt att praktisera mindfulness är att skapa en tacksamhets-rutin. Tacksamhet är en viktig del av mindfulness och den hjälper oss att fokusera mer på vad vi har än på vad vi saknar. Att skriva en rad i en tacksamhetsdagbok varje dag är ett sätt att stärka känslan av tacksamhet. Det kan vara både smått och stort. Det gör heller inte något om det blir samma sak du är tacksam över varje dag.
Tre närvaro-stunder att börja med
Här är tre mindfulness-vanor som kan vara bra att börja med.
- 2–5 minuters meditation
- En vardagssyssla att göra medvetet, till exempel tvätta händerna
- Tacksamhetsdagbok där du skriver ett ord eller en mening varje dag, exempelvis vid läggdags
Vanliga upplevelser och hinder på vägen
Det är mycket vanligt att känna rastlöshet när vi sätter oss ner för att meditera. Det kan kännas tråkigt eller jobbigt att ”göra ingenting”. Många upplever att det hjälper att utöva mindfulness i rörelse, till exempel under en promenad.
När vi utövar mindfulness ”sitter vi med det som är”. Om det kommer upp starka och jobbiga känslor kan du försöka att bekräfta dem genom att berätta för dig själv hur du känner. Du kan till exempel säga till dig själv:
- ”Just nu känner jag mig överväldigad”
- ”Just nu känner jag mig sorgsen”
- ”Just nu känner jag en stark oro”
När vi bekräftar en känsla känns det ofta lite bättre. Känslan må vara kvar men den är inte längre ett hot.
Det är vanligt att bli rädd av starka känslor och vilja fly när de kommer. Kanske orkar du bara vara med din känsla en kort stund. Beröm i så fall dig själv för att du försöker, och visa medkänsla för att det är svårt.
Med tiden, när du fortsätter att öva på att vara med det som är, kan det bli lättare att upptäcka jobbiga känslor. Du kan också få en mer accepterande och snäll inställning till dig själv när du har det tufft.
Att glömma bort och komma ihåg
Om du märker att du glömmer bort att utöva mindfulness kan du tänka att det var bra att du kom på att du glömt bort. Du blev medveten. Att praktisera mindfulness handlar i mångt och mycket om att ständigt glömma bort och komma ihåg. När vi mediterar kommer vi hela tiden på oss själva med att tänka på annat. Det är så vi övar och blir medvetna om vad som sker i vårt sinne. Vi glömmer bort att vara närvarande och efter en stund så kommer vi ihåg, det är helt naturligt.
Du kommer också att märka att vissa dagar är det svårare att vara närvarande än andra. När vi är stressade är det nästan omöjligt att inte tänka på det vi har framför oss eller allt som ska hinnas med. Då blir du medveten om att det är så det är just nu. Du har fått syn på stressen.
En mindfulness-rutin kan se ut på olika sätt
Vi är alla olika. Om du känner att det som fungerar för dig är att lyssna på musik eller promenera med närvaro så är det så. Undvik övningar som känns för svåra. Mindfulness fungerar bäst när det inte är ett måste, utan växer till något som du känner att du vill göra och mår bra av. Efter ett tag brukar medveten närvaro bli en rutin som nästan bara sker.
Du är inte ensam om att känna att det är svårt
Om du mår dåligt, kanske känner ensamhet, försök att påminna dig om att många andra känner liknande som du. Precis i detta nu. Detta är ett fint sätt att känna samhörighet med andra med samma utmaningar. Att påminna sig om samhörigheten med andra är också ett sätt att utöva mindfulness.
Self-compassion
En viktig del inom mindfulness är att vara snäll mot sig själv. Detta brukar kallas för självmedkänsla och det kan du läsa mer om här.
Utforska self-compassion
Text: Caroline Erfass, mindfulness-instruktör