Varje samtal räknas

Ett initiativ för ett medmänskligare samhälle

Under maj lyfter Mind tillsammans med Apotek Hjärtat, Waynes Coffee, ICA, XL-BYGG, Happy Homes och Bolist samtalet mellan människor som motkraft till psykisk ohälsa. Vi kallar initiativet Varje samtal räknas och uppmuntrar människor att se, lyssna och prata med varandra. En liten insats som kan göra väldigt stor skillnad för det psykiska välbefinnandet.

Var med och bidra genom att köpa Minds Varmpratskort eller Minds pratbubbla, bli volontär eller swisha en gåva. Varje bidrag gör skillnad och gör att vi kan fortsätta ta emot samtal i våra stödlinjer – Självmordslinjen, Livslinjen, Äldrelinjen och Föräldralinjen – för människor som behöver stöd när livet känns svårt.

Med ditt stöd kan vi finnas där för fler

För att skapa samtal kring psykisk hälsa har Mind tagit fram en pin i form av en pratbubbla. Pengarna går till Minds arbete för psykiskt välbefinnande för alla.

När du bär Minds pratbubbla visar du ditt stöd för alla som kämpar med psykisk ohälsa och att du delar vår tro på samtalets livsviktiga kraft och på ett öppnare och medmänskligare samhälle där alla får plats. 

Köp Minds pratbubbla här.

Pratbubblan finns även att köpa på Apotek Hjärtat och i utvalda ICA, XL-BYGG, Happy Homes och Bolist-butiker.

Behöver du stöd?

Självmordslinjen
Öppet dygnet runt, alla dagar

Livslinjen
Öppet 17–24, sön–tors

Äldrelinjen
Öppet 8–19, mån–fre & 10–16, lör–sön

Föräldralinjen
Öppet 10–15, mån–fre & 19–21, tors

Så pratar du med någon som har det svårt

Hur kan man prata med någon som verkar ha det kämpigt? Var börjar man? Vi har sammanställt 7 steg som man kan ha i åtanke. Ladda ned Minds 7 råd (pdf).

1. Hitta rätt läge

Tänk på att välja ett lämpligt tillfälle för ett samtal och att det finns både tid och rum. Kanske är det lättare att prata medan ni promenerar eller gör något tillsammans?

2. Berätta vad du ser

Börja med att berätta det du ser och oroar dig för, ge gärna exempel. ”När vi åt lunch ihop häromdagen tänkte jag på det du varit med om, vill du berätta hur du har det?” Visa att du bryr dig om. ”Jag oroar mig för dig. Jag ser att du verkar låg. Kan vi prata en stund?”

3. Bekräfta känslor

Om personen berättar, bekräfta de känslor som personen beskriver. ”Du har det verkligen svårt just nu.” Bekräfta också genom att säga att du inte tycker det är konstigt att hen känner så. ”De flesta i din situation skulle nog uppleva …”

4. Utforska med frågor

Ge möjlighet att prata om hur personen ser på sin situation och sina problem, utan att lösa dem. Visa att du lyssnar genom att ställa frågor som gör det lättare att berätta. ”När du tänkte så, vad gjorde du då?”, ”Hur kändes det när du gjort så?”

5. Lyft styrkor

Lyft det du ser att personen gör bra i det här läget. Bekräfta att du ser att personen anstränger sig. ”Du är verkligen bra på att förklara hur du tänker.” Det är en styrka att våga berätta. ”Tack för att du berättar.”

6. Planera ny kontakt

Prata så länge ni orkar, och bestäm en ny tid inom några dagar eller så tidigt att det känns tryggt. Skriv ner för att minnas och för att få lite perspektiv. Skapa trygghet genom att tala om att du har en plan för er kontakt. Fråga om du kan hjälpa till med något.

7. Ta hand om dig själv

Reflektera över vad ni har pratat om. Prata med någon du litar på, men lämna inte ut känsliga uppgifter. Tacka dig själv för att du stannar upp en stund, lyssnar och är betydelsefull för någon annan. Varje samtal räknas.

Andra sätt att bidra

Varmprata mer

Med Minds Varmpratskort vill vi uppmuntra fler till att våga ta kallpratet till nästa nivå och prata mer om hur vi mår, på riktigt.

Vi kallar det just Varmprat för att frågorna kan inspirera till samtal som är motsatsen till kallprat. Samla dina vänner, kollegor eller din familj och testa nu!

Testa och beställ

Ge en företagsgåva

Genom att ge en företagsgåva till Mind får ni möjlighet att bidra till stoltare medarbetare, nöjdare kunder och ett mer hållbart samhälle. Samtidigt möjliggör ni fler genomförda samtal till våra stödlinjer. Varje samtal kan vara skillnaden mellan liv och död för en människa som inte ser någon utväg.

Läs mer

Tack till våra partners

Hur har Minds Varmpratskort producerats? 
Minds Varmpratskort är gjorda i papper och är tillverkade i enlighet med FSC-certifiering. Allt material som används i produktionen är FSC-certifierade. Varmpratsprodukten är producerad i Polen. Allt material av produkten är återvinningsbart.
Hur har Minds pratbubbla (pin) producerats?
Minds pratbubbla är gjord i metall med epoxy-lack. Produkten sitter fäst på ett papperskort som är omslutet av en plastficka. Allt material av produkten är återvinningsbart. Produkten är producerad i Kina och fabriken där produkten är producerad är certifierad av Amfori. Arbetsmiljön kontrolleras av Sedex.
Hur stor del av priset för Minds pratbubbla och Varmpratskort går till Minds verksamhet?
Priset för Varmpratskorten är 50 kronor, varav 28 kr går till Minds verksamhet. Priset för Minds pratbubbla är 40 kronor, varav 26 kr går till Minds verksamhet.
Varför är det en pratbubbla som symbol?
Pratbubblan är vår symbol för att visa på kraften i det medmänskliga samtalet. Syftet med symbolen är att belysa vikten av samtal och sänka tröskeln för att prata om hur vi mår. Genom samtal når vi fram till varandra, ger stöd till dom som behöver det och minskar stigmat kring psykisk ohälsa. Genom samtal på samhällsnivå kan vi också påverka förutsättningarna för människor som lider av psykisk ohälsa. När du bär Minds pratbubbla visar du att du stöder kampen mot psykisk ohälsa och delar vår tro på samtalets livsviktiga kraft och på ett öppnare och medmänskligare samhälle där alla får plats.
Vad är Varmpratskorten?
Varmpratskorten är en kortlek med 39 frågor som snabbt gör att de vanliga samtalen vi har med familj, vänner, kollegor eller någon du vill lära känna mer känns ännu mer nära och viktiga. Riktiga samtal gör mycket för det psykiska välbefinnandet. De tillfällen då vi är i kontakt med varandra och kollar läget bidrar till ökat psykiskt välbefinnande. Med Minds Varmpratskort vill vi inspirera till samtal om saker som ligger oss nära och berör på riktigt.
Vad handlar kampanjen om?
Under maj lyfter organisationen Mind tillsammans med Apotek Hjärtat, Friskis & Svettis, XL-BYGG och Bolist (Mestergruppen) och ICA, samtalet mellan människor som motkraft till psykisk ohälsa. Vi kallar kampanjen för "Varje samtal räknas” och vill genom den uppmuntra människor att i högre utsträckning se, lyssna och prata med varandra. En liten insats som kan göra väldigt stor skillnad för det psykiska välbefinnandet. Under kampanjen kan du bidra till att Mind kan ta emot fler samtal i sina stödlinjer genom att köpa Minds produkter – Minds pratbubbla och Varmpratskort. Varje bidrag gör skillnad och gör att Mind kan ta emot fler samtal i sina stödlinjer.
Finns det fler sätt att bidra än att köpa en produkt?
Du kan bidra på flera olika sätt till Minds arbete. Du kan bidra genom att swisha valfritt belopp till 900 85 33. Du kan också bidra långsiktigt genom att som privatperson bli månadsgivare eller som företag bli partner till Mind. Både som privatperson och företag kan du också starta egna insamlingar till förmån för Mind. Du kan också bidra med din tid genom att bli volontär och finnas där för människor som behöver stöd och någon som lyssnar. Varje bidrag är viktigt och gör det möjligt för fler att få medmänskligt stöd. Inte minst kan du bidra genom att finnas där i vardagen för människor runt dig genom att lyssna och själv öppna upp och prata om livet som det faktiskt är. Tillsammans gör vi skillnad! Läs mer under Bidra som privatperson eller Bidra som företag.
Hur påverkas Mind av samarbetet med kommersiella företag?
Mind är en ideell organisation som är religiöst och partipolitiskt obunden och som kompletterar det offentliga. Mind sätter stort värde på sitt oberoende. För att säkerställa en långsiktig finansiering av Minds stödverksamhet med Självmordslinjen, Äldrelinjen, Livslinjen och Föräldralinjen är de beroende av stöd från privatpersoner, företag, stiftelser och myndigheter. Det finansiella stöd Mind får av de som de samarbetar med bidrar till att säkerställa långsiktig finansiering för verksamheten och möjligheten att vidareutveckla den och ge stöd till fler, men där Mind ansvarar för att stödet fördelas där det behövs som bäst.
Var kan jag köpa Minds pratbubbla och Varmpratskort?
Minds pratbubbla och Varmpratskort finns att köpa på mind.se, Apotek Hjärtats och utvalda ICA, Bolist, och XL-BYGG butiker.
Vad betyder “varmprat”?
Nära och uppriktiga samtal där man pratar om sådant som är viktigt på riktigt. Som inte bara handlar om väder, vind och semesterplaner? På Mind har vi döpt den typen av samtal till Varmprat. Med initiativet Varmprat vill Mind uppmuntra fler till att våga ta kallpratet till nästa nivå och få oss att prata mer om hur vi mår. Det behöver inte vara centrerat kring svåra problem, utan handlar mer om att öppna upp för samtal kring livet som det faktiskt är. Riktiga samtal gör mycket för den psykiska hälsan. De tillfällen då vi är i kontakt med varandra och kollar läget bidrar till ökat psykiskt välbefinnande. Grundregeln för alla samtal handlar om att vara närvarande, lyssna utan att döma och bekräfta att du hört vad personen berättat. Ett samtal människor emellan kan påverka hur vi mår på flera sätt, dels genom att dämpa ångest och oro men också genom att vi känner oss sedda och kan öppna upp för nya tankar. Dessutom får du också kraft genom att dela dina känslor. Uppmuntra människor att se, lyssna och prata med varandra. En liten insats som kan göra väldigt stor skillnad för det psykiska välbefinnandet.
Varför heter initiativet Varje samtal räknas?
Mind arbetar med det medmänskliga samtalet som verktyg i sina stödlinjer. Forskning visar att samtal med medmänniskor kan påverka måendet positivt i vardagen på flera sätt, dels genom att dämpa ångest och oro, dels genom att öppna upp för nya tankar och förhållningssätt. Det gäller alla samtal. Bär man dessutom på svåra tankar kan det ge kraft att orka förändra. Grundregeln för alla samtal handlar om att vara närvarande, lyssna utan att döma och bekräfta att man hört vad personen berättat. Det är kärnan i hur vi bemöter de människor som kontaktar Mind för att få stöd. Mind vill med initiativet uppmuntra alla att se, lyssna och prata med varandra. En liten insats kan göra väldigt stor skillnad för det psykiska välbefinnandet och varje samtal räknas.