Ge en gåva

Vad kostar lycka?

bild-239En märklig sak med pengar, tycker jag, är att nästan allt handlar om dem — men man pratar inte så mycket om dem. Man ska helst inte säga hur mycket man har, eller inte har för den delen. Inte heller ska man fråga vad saker kostade eller hur mycket folk tjänar.

Jag tycker det är svårt att säga exakt när jag började må bättre och vad som fick mig att komma på fötter. Kanske var det medicinen, terapin eller att jag börjar få kläm på det där med rutiner. Men ett vet jag, en stor, stor del var att jag fick ordning på min ekonomi. En fast inkomst och pengar över varje månad gjorde mig faktiskt både lyckligare och tryggare.

Till exempel har jag råd med bekvämligheter som snygga och varma skor, jag kan slänga strumpor med hål och köpa nya, köpa mat som är nyttig och god, en barnvagn som är lätt att svänga så jag inte får ont i ryggen, unna mig taxi istället för att gå tre kilometer i snöstorm om sista bussen gått. Listan kan göras lång.

Dessutom kan jag unna mig en lyxig lotion eller nattlinne om jag är lite nere, en resa om jag är stressad eller massage om jag har ont i kroppen. Men framförallt slipper jag det där illamåendet som en ständig oro över pengar skapar.

Jag går med rakare rygg och tar mindre skit. Jag vet detta för jag har varit både student och arbetslös och jag känner skillnaden. Just därför tycker jag det är extra spännande med Alain Topors experiment. Alain är psykolog och docent på institutionen för socialt arbete på Stockholms universitet. Hans experiment går ut på att ge en summa pengar i månaden till personer med olika psykiska sjukdomar. Mer om detta kan man läsa i tidningen Dagens Arena. Ett mycket bra reportage tycker jag!

Vad är era erfarenheter kring detta med pengar?

Om Tove
Jag har något så spännande som psykisk (o)hälsa. O:et betyder i mitt fall att jag har bipolär sjukdom och adhd. Vad det innebär ska jag berätta mer om i bloggen. Välkommen att följa min, ibland lite annorlunda, vardag!

4 kommentarer till “Vad kostar lycka?

 1. Nilla

  Bra skrivet, Tove…Vilken intressant artikel! Alain Topor verkar bra, har läst en del böcker av honom. Och jag håller helt med. Jag och min man har båda ADHD och jag är bipolär. Mannen klarar av att jobba 100% ganska bra, tack vare att jag har sjukersättning och kan fixa vardagen hyfsat bra. Men vår ekononomi är usel, vi med sjukersättning får ju inte del av några inkomstökningar, nämns aldrig i några vallöften ens!! Varje månad måste jag ha stenkoll på räkningar och inkomster, skriver summor och räknar ut hur mycket matpengar vi har/dag osv. Detta ständiga illamående av oro över ekonomin tär otroligt mycket på allt. Vi var på banken för att försöka få ett lån så vi kunde betala av dyra krediter (som man ju tyvärr ofta skaffar sig när man har våra diagnoser), men vi fick nej för det fanns för lite inkomst…..men om vi fått hjälp hade vi haft 2500 kr mindre i utgift/mån!! Hennes kommentar var: «hur klarar ni er över huvud taget» men nån hjälp fick vi inte. Var väl inte «lönsamma» objekt…..Men den här månaden har jag/vi lyckats spara ihop några hundralappar och ska gå ut på Pizzeria :)))) Det lyfter oss otroligt mycket!! Det är väl det enda positiva i en sådan här situation, att små saker kan blir så betydelsefulla och att man blir nöjd med det «lilla»! Solen, naturen och goda vänner är ju dessutom gratis!!!

  Ответить
 2. Anna

  Jag har alltid haft stort stöd av mina föräldrar ekonomiskt, de betalade en stor del när jag köpte min lägenhet (resten betalade jag med pengar som de sparat ihop åt mig under åren :P) och brukar ge mig pengar till restaurangbesök, kläder, resor osv.
  Så när det gäller ekonomi har jag haft tur! Jag har inte haft lika tur med mitt psykiska mående och har därför aktivitetsersättning från FK som inte är särskilt hög. Eftersom jag aldrig har haft dåligt med pengar vet jag inte hur det är, kan dock tänka mig att det kan vara väldigt ångestframkallande.
  Något som jag är lite trött på är att många verkar utgå ifrån att personer med psykiska problem alltid har dåligt med pengar och att man liksom inte riktigt passar in i «rollen» som en person med psykiska problem annars. En biståndshandläggare på kommunen tyckte inte att jag skulle passa på en daglig verksamhet bland annat eftersom jag «bor i bostadsrätt» och en jobbcoach på AF verkade tro att det som lockade mest med att komma ut på arbetsträning var att så småningom kunna få en större inkomst. Det vanligaste är säkert att personer med psykisk ohälsa har mindre bra ekonomi på grund av låga sjukersättningar och liknande, men undantag finns. Jag tror att personer som jobbar med den här gruppen av människor behöver lära sig att personer med psykiska problem inte alla är likadana.

  Ответить
 3. Fredrick

  Alla samhällsmedborgare behöver en ekonomisk grundtrygghet för att må bra och kunna delta i samhällslivet.
  Riksdagen borde införa en medborgarlön (basinkomst) som har många fördelar och kan ersätta socialbidrag, studiebidrag och arbetslöshetsersättningen.
  Bra att Alain Topor på SU bedriver forskning inom området.

  Ответить
 4. Tove Lundin

  Tack Nilla! Jag håller med dig, minns när jag och min pojkvän hade det som tuffast ekonomiskt. Vi köpte goda ostar i pyttebitar på kilopris eller skramlade ihop till ett glasspaket som vi delade i parken vid Mosebacke medan Melissa Horn hade spelning där inne och låtsades att vi var på konsert 🙂 Då kunde det stundvis vara riktigt tufft men i dag ser jag att jag hade massor av det som livet faktiskt borde handla om — skratt, vänner, familj och kärlek. Allt det är gratis!

  Håller med dig så Anna! Det är så sorgligt med all stigmatisering. Klart det vore lättare om man kunde dela in människor i grupper på det viset, men så ser ju inte verkligheten ut och de som arbetar med människor borde verkligen känna till det! Jag känner många med diverse psykiska diagnoser som tjänar mer och har längre utbildning än de flesta. Trots det är det tyvärr väldigt vanligt att personer med psykisk ohälsa har det sämre ekonomiskt. Men även att dålig ekonomi leder till psykisk ohälsa.

  Vilken bra idé Fredrick, då slapp man ju Försäkringskassans, CSNs och A-kassans blanketter! Och sen levde vi lyckliga i alla våra dar 🙂

  Ответить

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован.