Vi finns här, vi lyssnar

Vi finns här för dig som har tankar på att ta ditt liv. Ring och prata eller chatta med oss på Självmordslinjen, när som helst, varje dag, dygnet runt. Du är inte ensam. Vi lyssnar.

Samtalet är gratis. Vi som svarar är volontärer och du är anonym.

Behöver du hjälp akut – ring 112.

Ring Självmordslinjen

Samtal hjälper. Vi finns här för att lyssna.

020-15 01 10

Chatta med Självmordslinjen

Du är anonym. En volontär på Självmordlinjen stöttar.

Chatta med oss

Mind Forum

Ett forum där livet får vara precis som det känns. Här kan du dela med dig, ge och få stöd. Du är anonym.

Registrera dig anonymt

Att inte vilja leva

Hjälper det att prata?
Om du har självmordstankar ska du inte hålla det för dig själv. Då behöver du prata med någon du litar på. Det kan vara någon du känner eller någon på en stödlinje. Du kan även behöva söka vård för att må bättre. För att se andra utvägar och alternativ kan du prata med andra. Du kan behöva hjälp att orka, av någon som kan lyssna och hjälpa dig att se situationen på andra sätt. Det kan finnas många människor i din omgivning som vill hjälpa till utan att du förstår det. Om du känner att du har förlorat makten över ditt liv och förlorat allt hopp kan självmord kännas som en utväg. Du kan tänka att du genom att ta ditt liv återtar makten över ditt liv. Självmord kan tyckas vara en lösning på dina problem. Men att ta sitt liv innebär inte någon lösning, utan gör tvärtom att dina chanser till förändring försvinner.
Hur fungerar självmordstankar?
När du har tankar på att ta livet av dig är det vanligt att du tänker att ingenting kan bli bättre, att du bränt alla broar, att det är kört. Även om det egentligen inte är sant, kan du känna dig övertygad om att det är så. Hjärnan påverkas lika starkt av dina tankar om hur det är, som om det vore verkligt. Därför kan självmordstankar kännas väldigt övertygande. Att tänka på att ta sitt liv kan kännas som en lättnad i stunden, som att du får en liten paus från dina problem. Samtidigt kan de kännas förbjudna, skamliga och öka din ångest. Det beror på att det är tankar som utmanar normen av vad som bygger upp vårt samhälle. Normen säger att man ska hand om sig själv och vara framgångsrik och positiv, inte vilja göra slut på sitt liv. Den normen kan kännas väldigt svår att leva upp till när man mår dåligt. Att ha självmordstankar kan göra att du drar dig undan andra människor och känner dig väldigt ensam.
När ska jag söka hjälp?
Om du har allvarliga självmordstankar ska du inte tveka att söka professionell hjälp. Kontakta en vårdcentral eller en psykiatrisk mottagning. Om det känns svårt att ta kontakt själv kan du be någon att följa med dig. Det är bra att göra det så fort som möjligt. Det finns hjälp att få och du har rätt att få den. Om du har allvarliga självmordstankar eller konkreta planer på att ta ditt liv ska du söka vård direkt.
Hur blir jag av med självmordstankar?
Om du har självmordstankar ska du inte hålla det för dig själv utan prata med någon. Du kan känna dig ensam och utanför i din situation, men i själva verket är det många som har tänkt och känt som du. Att sätta ord på sina tankar inför en person som lyssnar kan göra att du hittar nya sätt att se på dina problem och att du upptäcker nya möjligheter att lösa dem. När du är ensam med dina mörka tankar kan de växa och bli starkare. Att i stället prata om sina mörkaste tankar kan fungera lite som med sagans troll. De ”spricker i solsken”. Så fort du har delat dina tankar med någon annan är du inte längre ensam. Världen är full av människor som har haft självmordstankar tidigare i livet, men som har blivit av med dem, och till och med har svårt att i efterhand förstå hur de tänkte när de mådde som sämst.

Hitta rätt kontakt

Hit kan du vända dig för att söka hjälp.

Sök hjälp på andra språk

Här kan du få råd och stöd på andra språk. Det är gratis.

Ett samarbete mellan SL, MTR, NASP och Mind

Det här är ett samarbete mellan SL, MTR, Mind och Nationellt centrum för suicidforskning och prevention, NASP. Syftet är att stötta dig som har tankar på att ta ditt liv och därmed förebygga självmord i riskmiljöer i tunnelbanan. Projektet pågår under hösten 2021.

 

Självmord och självmordsförsök påverkar många människor starkt. Först och främst dig som vill ta ditt liv. Men det påverkar också personer i din närhet. Det är tunnelbaneförare på SL som har tagit initiativet till att erbjuda stöd till självmordsbenägna i tunnelbanemiljön. Så att du ska kunna prata med någon när livet känns så svårt att du inte ser någon annan utväg än att ta ditt liv.

Mer på Mind.se

Mind är en ideell organisation som arbetar för att främja psykisk hälsa. Genom medmänskliga samtal, kunskapsspridning och påverkansarbete vill Mind minska stigma och skam kring psykisk hälsa och öka förutsättningarna för psykiskt välbefinnande för alla.