Vill du bli volontär i Äldrelinjen?

 

Som volontär i Minds Äldrelinje bidrar du till att äldre personer får stöd när livet känns svårt eller ensamt.

Det viktigaste skälet till att bli volontär

Du behövs. Samtalen till Äldrelinjen är många, fler än vi kan hantera med nuvarande volontärer och vi vet hur betydelsefullt varje samtal är. Därför söker vi fler som kan och vill vara medmänniskor och bidra med sin tid.

Att vara volontär i Äldrelinjen handlar i grunden om att finnas där för andra människor genom att lyssna och ge stöd. Som volontär erbjuder du medmänskligt stöd via telefonsamtal som kan lindra ångest, oro och ensamhet.

Att engagera sig som volontär i Äldrelinjen är ett långvarigt uppdrag. Du behöver kunna avsätta tid både för volontärskapet och utbildningen. Innan du blir volontär går du en grundutbildning och när du är färdig volontär får sedan löpande fortbildning och stöd. För att kunna söka uppdraget behöver du vara 23 år.

Vad samtalen handlar om

Samtalen till Äldrelinjen handlar ofta om oro, ångest, nedstämdhet och relationsproblem, men lika ofta handlar samtalen om att bara få någon att tala med när ensamheten blir för svår. Samtal om det som är svårt i livet, men också om vardagligheter och glädjeämnen som man vill dela med någon. Ibland kan samtalen också handla om frågor om var man kan vända sig för att få mer och professionell hjälp och då kan vi stötta med hänvisning vidare. Ett samtal kan på ett avgörande sätt lindra, trösta och ge nya perspektiv. Vi vet att ett medmänskligt samtal kan göra hela skillnaden för någon i behov av stöd.

Vad innebär uppdraget för dig?

Att vara volontär i Äldrelinjen handlar i grunden om att finnas där för andra människor genom att lyssna och ge stöd. Som volontär erbjuder du medmänskligt stöd via samtal. Äldrelinjen är öppen måndag till fredag 8–19 och lördag till söndag 10–16.

Som volontär tar du samtal över telefon där varje pass är 2 timmar och vi söker volontärer som kan ta minst ett pass per vecka. Tar du samtal hemifrån behöver du en plats där du kan vara ostörd, en telefon och en dator.

Arbetet är ideellt men du får kunskap om och praktisk erfarenhet av att samtala med människor i svåra situationer samtidigt som du får möjlighet att stödja äldre personer i en utsatt situation. I varje samtal finns också möjligheten att lära sig något om sig själv. Många volontärer vittnar om att de ofta lämnar passet med lättare steg än innan, trots tunga och ibland svåra samtal. Att utvecklas på ett personligt plan, och i gemenskap med andra volontärer, kan också vara en viktig del av att vara volontär.

För att bli volontär går du en grundutbildning uppdelad på egenstudier, tillfällen med fokus på övningar samt introduktionspass med handledning. Som volontär erbjuds du också löpande fortbildning och stöd. 

Bli volontär oavsett var du bor

Mind har kontor i Stockholm, Göteborg, Malmö, Halmstad och Umeå och du väljer själv om du som volontär vill ta samtal hemifrån eller från något av våra kontor. Det går också bra att variera mellan att arbeta hemifrån eller från något av kontoren. Du kan såklart vara volontär hos oss var du än bor i landet och då tar du alla samtal hemifrån.

Så här går det till att bli volontär

Du fyller i och skickar in din ansökan här nedan. När vi gått igenom din ansökan får du besked om du gått vidare till intervju och referenstagning. I nästa steg är det dags att påbörja vår grundutbildning i medmänskliga samtal. 

Anmäl intresse för att bli volontär i Äldrelinjen här

Har du frågor kring uppdraget kan du mejla [email protected]

Om Äldrelinjen

Minds Äldrelinje har funnits sedan 2012 och är till för äldre personer som längtar efter någon att prata med.

Läs mer om Äldrelinjen