Ge en gåva

Anna Bennich: “Vi skäms ofta över vår ensamhet”

Ensamhet syns inte utanpå, men det kan påverka din hälsa. Anna Bennich, psykolog, psykoterapeut och författare, svarar på varför ensamhet kan vara så svårt att hantera.

Hur kan man förebygga ensamhet?

– Det kan vara svårt med förebyggande insatser eftersom livet och olika situationer kan göra oss ensamma. Men en viktig sak är att hela tiden arbeta på sina relationer. Att inte ”glömma bort” de vänner och familj man har under för långa perioder. Relationer är inte något man bara har, utan också något man gör. Komma ihåg att ringa och fråga hur någon mår efter operationen, hjälpa till att flytta, gå ett extra varv för någon som behöver. Det kan vara förebyggande.

Varför gör ofrivillig ensamhet ont?

– Vi människor är flockdjur och det är inte meningen att vi ska vara ensamma. Att befinna oss i en flock har haft ett starkt överlevnadsvärde för människor. I dag kan vi visserligen överleva i ensamhet, men våra biologiska system ser likadana ut och de larmar när vi är ensamma. Därför, när vi är ofrivilligt ensamma så står vårt stressystem påslaget, lågintensivt men ofta, och det leder till flera fysiska hälsorisker över lång tid. I studier har man sett att samma centra i hjärnan som är aktiverat när vi känner fysisk smärta också är aktiverat när vi är i utanförskap.

Varför kan det vara svårt att bryta ensamheten?

– När man varit ensam en tid så är man ofta i ett ganska dåligt skick. Det är ju inte det minsta konstigt att vi inte ger oss i väg och minglar med energi när vi är nedstämda. En annan hindrande fotboja är skammen. Vi skäms ofta över vår ensamhet. Skam har vi ju alla känt, det är en obehaglig upplevelse och en signal till oss att vi ska dra oss undan, dölja oss själva och hela vårt väsen, vilket leder till ytterligare isolering.

Hur kan man lindra sin ensamhet?

– Det första och viktigaste rådet jag har är att söka hjälp. Om man varit ensam länge och känner igen sig i både skam, nedstämdhet och andra svårigheter, så krävs ofta lite stöd och hjälp i början. Sedan handlar det alltid om att öka sina träffytor för social interaktion. Men det vet alla som är ensamma. Det är att bryta det låsta läget, komma förbi de hinder som finns, som ofta är svårt att göra ensam. Ensam är inte så stark, som vi vet.

Intervju av: Sofia Bergström

Relaterat innehåll

Man löser sudoku med gul penna, närbild.
Own wordsEnsamhet

Skriva om ensamheten får mig att glömma den

Läste en uppmaning att skriva om sin ensamhet, det var en bra idé. Att prata...

Mind möterEnsamhet

Hur vänder man ensamhet till hälsosam gemenskap?

Minds Lolo Westerman har träffat Peter Strang som är onkolog och professor i palliativ medicin,...

Varje samtal räknas

Avsnitt 9: Ofrivillig ensamhet ökar risken att bli sjuk

Lyssna på det här angelägna avsnittet inför jul, där vi pratar om vad ofrivillig ensamhet...