Tala om självmord – det är livsviktigt

Foto: Janne Danielsson /SVT

Självmord är ett av Sveriges dolda folkhälsoproblem. Det är den ledande dödsorsaken bland unga. Ändå talar vi om det så sällan. Därför är det hoppfullt att SVT väljer att sända serien “30 liv i veckan”.

Varje år dör drygt 800 000 personer världen över av självmord. I Sverige är det omkring 1500 personer som tar sitt liv varje år. Trots att vi mår allt bättre fysiskt har den psykiska ohälsan ökat de senaste åren, framförallt bland unga.

Självmord är den främsta dödsorsaken i åldersgruppen 18-25 år och innebär en stor välfärdsförlust genom alla förlorade levnadsår.
Självmordslinjen hade 200 000 påringningar under 2016

Mind arbetar aktivt med att förebygga psykisk ohälsa och att hindra att människor tar sitt liv. Genom våra stödlinjer Självmordslinjen, Föräldratelefonen och Äldretelefonen kan människor som har det svårt, tala med en medmänniska som lyssnar, inger hopp och motiverar till förändring.

Minds Självmordslinje tog under 2016 tog emot 21 000 samtal i telefon, chatt och mejl, från personer som behöver någon att prata med. Under samma period hade vi 200 000 påringningar som vi till stor del inte kunde ta emot, vilket visar att behovet av medmänskligt stöd är enormt.
15 % akut självmordsrisk

Samtalsämnen varierar och självmordstankar är vanligt. Vid ca 15 % av alla samtal bedöms självmordsrisken vara akut.

Många vittnar om att de inte vågar prata ens med sina nära eller den vårdkontakt som en del har. När de kan vara anonyma kan de berätta utan att skämmas, utan att bli förminskade eller kritiserade för sina tankar och känslor och tagna på allvar.

Ett samtal som börjar med att allt känns hopplöst slutar ofta med en känsla av att det nog finns andra möjligheter. Att beslutet att ta sitt liv åtminstone kan skjutas upp och att man kan återkomma för att prata igen när det känns för tungt.

Tabut skapar utanförskap

Vi ser att det idag är mer accepterat att öppet tala om att må dåligt, om självmordstankar, och psykisk ohälsa. Tabut att tala om självmord skapar ett utanförskap som är skadligt för en person som lever med depression och ångest. Tystnaden och ensamheten gör självmordet till en utväg när livet blir för svårt att leva.

Det är därför så hoppfullt att SVT nu väljer att visa serien 30 liv i veckan där man på ett respektfullt och varsamt sätt pratar om ett så svårt ämne. Där plats finns för både känslor och fakta, och där det inte finns några tveksamheter om huruvida detta är ett ämne som man kan tala om, ens för de som varit nära en person som tagit sitt liv, eller gjort ett eget självmordsförsök.

Vi som arbetar med att möta människor med självmordstankar varje dag, ser att vi inte bara behöver mer kapacitet i vår Självmordslinje, utan att alla behöver vara medmänniskor och lyssna till andra och prata om hur det känns och vad vi tänker på. Det är livsviktigt.

Exempel på chatt

Stödsökande: Jag trodde faktiskt inte att detta skulle hjälpa. Det kändes precis som att jag var på väg att göra något jävligt dumt för en stund sen. Men jag mår lite bättre nu faktiskt.

Volontär: Jag är verkligen glad att du känner så. Att detta hjälpte. Det är när man hör såna fina ord som du skriver som stärker min övertygelse att det hjälper att göra detta.

Stödsökande: Det gjorde det faktiskt, och jag är väldigt tacksam. Känns som att jag kan gå och lägga mig nu och sova utan att tänka på den där skiten jag satt med för en stund sen 🙂 Fantastiskt att det finns folk som dig som sitter 01:44 och pratar med såna som mig, underbart.”

Länkar

”30 liv i veckan” på SVT Play

Specialisterna svarar på frågor om självmord (SVT)