Är det akut?
Om ditt eller någon annans liv är i fara – ring alltid 112.
Föräldralinjen är till för dig som är orolig för ditt barn eller ett barn i din närhet. Du når oss på telefon 020-85 20 00, måndag–torsdag kl. 10–15 helgfria vardagar samt 19–21 på torsdagar. Är läget akut, ring 112.
Om ditt eller någon annans liv är i fara – ring alltid 112.
Föräldralinjen är öppen måndag till torsdag 10–15 helgfria vardagar samt 19–21 på torsdagar. Du är helt anonym.
Har du tankar på att ta ditt liv eller har du en närstående med sådana tankar? Vi har öppet dygnet runt, varje dag.
Under tiden kan du ta del av enkla verktyg och övningar för att sortera känslor eller hantera ångest och nedstämdhet. Du kan även läsa andras berättelser och hitta kunskap om psykisk ohälsa.
Föräldralinjen är Minds stödlinje för dig som vill reflektera över din roll som förälder, är orolig för ditt barn eller ett barn i din närhet.
När du känner dig osäker i din föräldraroll, eller är en nära vuxen till ett barn vars situation du oroar dig för, kan det kännas bra att få prata med någon professionell. Hos oss på Föräldralinjen får du möjlighet att både ställa frågor och bolla tankar för att hitta nya förhållningssätt och vägar till en bättre situation.
Samtalen till Föräldralinjen kan beröra stora eller små problem kring barn oavsett ålder.
Du är alltid välkommen att höra av dig.
Har du synpunkter på hur du eller någon du känner blivit bemött i någon av våra stödlinjer? Fyll gärna i vårt formulär så att vi kan bli bättre.
Mind är en oberoende ideell förening som arbetar för psykisk hälsa. Vi är religiöst och partipolitiskt obundna. Vi ersätter inte vården, utan kompletterar den.
Vi som svarar har lång erfarenhet av arbete med barn, ungdomar och föräldrar och har utbildning som psykolog, socionom eller psykoterapeut. Volontäruppdraget är ideellt.
Mind är mycket måna om att vara noggranna vid rekryteringen. Därför rekryteras endast personer vi djupintervjuat och bedömt vara lämpliga.
Vi har cirka 20 volontärer som arbetar i Föräldralinjen. Volontärerna är anonyma och arbetar olika tider, men de har alla samma mål, att lyssna och stötta när livet känns svårt.
Du väljer själv hur mycket du vill berätta under samtalet. Vi ser inte ditt telefonnummer när du ringer in till oss.
Din anonymitet och integritet är viktig för oss. När du hör av dig till Föräldralinjen är du alltid anonym. Minds volontärer utför ett frivilligt uppdrag och det är inte okej att utsätta dem för någon form av kränkning, vare sig i form av ilska/hot eller sexuella anspelningar.
I bland medverkar vi i olika forskningsprojekt vid väl etablerade universitet, då avkodar vi alla chattar och samtal från personliga detaljer, så att det inte framgår någon information som innebär att du kan identifieras.
Det känns mycket bättre nu. Tack för att du lyssnade på mig.
/Stödsökande
Ja, även andra närstående än föräldrar är välkomna att kontakta Föräldralinjen. Du kan få stöd i hur du kan hjälpa, samt få prata om hur du själv har det i den här situationen.
Minds volontärer är anonyma. Du ska få ett bra samtal vem du än pratar med hos oss, alla volontärer vill vara ett stöd för dig.
Samtalen till Föräldralinjen är gratis, utöver din telefonoperatörs öppningsavgift (en markering). Mind står för kostnaden för resten av samtalet.
Det är många som hör av sig till oss. Eftersom kapaciteten bygger på antalet volontärer kan tillgängligheten variera.
En volontär lyssnar på dig med respekt och utan att döma. Eftersom du är anonym kan du säga precis som det är, utan förskönande ord, och berätta precis vad du tänker.
Det går inte att ringa till Föräldralinjen från ett annat land.
Att ha möjlighet att hjälpa en närstående till en bra vardag och tillvaro känns ofta meningsfullt och givande, men det innebär också stora påfrestningar. När du står nära en person med allvarlig sjukdom eller funktionsnedsättning kan det vara svårt att räcka till.
Läs mer
Här kan du läsa om andras erfarenheter av livet. Vi hoppas att berättelserna kan vara ett stöd för dig att orka kämpa vidare, och inspirera dig att söka hjälp om du behöver.
Läs berättelser här
Läs om psykisk hälsa, psykiska besvär och diagnoser. Kunskap om måendet för att förstå dig själv och andra bättre.
Läs mer