Vad är tvångssyndrom?
Vid tvångssyndrom upplever du tvångstankar som kan skapa ångest, obehag eller äckel. Tvångstankarna är ofta påträngande och upplevs som oönskade. Tankarna kan handla om att du eller dina nära kan råka illa ut eller att du själv kan råka skada någon. Det är även vanligt att ha tvångstankar relaterade till smitta, sjukdomar, sexualitet, att något hemskt ska hända. Tankarna börjar ofta med ”tänk om …”
För att lindra ångesten när tvångstankarna kommer så utför man så kallade tvångshandlingar. Det kan exempelvis vara att du upplever att du måste göra någonting på ett särskilt sätt för att undvika att det du tänker ska ske i verkligheten. Oftast är tvångshandlingarna repetitiva beteenden eller tankemässiga handlingar. Du kan ha en stark känsla av att något är fel och att du därför måste åtgärda det genom att utföra en handling upprepade gånger tills det känns rätt igen.
Vanliga tvångshandlingar är att du tvättar dig ofta, upprepar saker för dig själv som ett mantra, ständigt kontrollerar eller dubbelkollar saker, räknar och sorterar på ett visst sätt eller sparar på saker.
I stunden kan tvångstankar och tvångshandlingar ge dig en tillfällig lättnad, men med tiden brukar tvånget bli allt svårare att sluta med. Det kan även ta allt längre tid att utföra.
Tvångssyndrom kallas också OCD, en förkortning av engelska obsessive compulsive disorder.
Hur påverkas livet?
Om du lider av tvångssyndrom är har du ofta starkt behov av kontroll och rutiner. Det är vanligt att skämmas över sina tankar och sitt beteende och därför dra sig undan. Dina tankar och kontroller kan ta så mycket plats att du ofta blir försenad och eller inte kommer i väg hemifrån när du ska göra något. Om du tvättar dig mycket kan du få problem med sår och rodnad på händerna.
Hur och var kan jag få hjälp?
Det är viktigt att söka vård om du upplever att tvångstankarna och tvångshandlingarna påverkar din vardag – det finns hjälp att få!
Du kan börja med att kontakta en vårdcentral eller en öppen psykiatrisk mottagning. Om du är under 18 år kan du kontakta en ungdomsmottagning, skolhälsovården eller bup. Steget till att söka hjälp kan kännas lättare om en närstående uppmuntrar och stöttar i det. Om du har tvångstankar och mår så dåligt att du känner att du inte orkar mer, kontakta genast en psykiatrisk akutmottagning eller en akutmottagning.
Behandling av tvångssyndrom kan bestå av psykoterapi, läkemedel eller en kombination av båda två. Kognitiv beteendeterapi, KBT, har visat bra resultat och går ut på att steg för steg möta det obehagliga och gå emot tvångshandlingarna, för att på sikt minska ångesten. Även avslappningsövningar och fysisk aktivitet kan vara hjälpsamt.
Faktagranskare: Jacqueline Levi, leg. psykolog, Psykologpartners.
Senast ändrad 2024-02-13