Hur påverkas livet?
Du kan få typiska tankar som ”jag kommer att göra bort mig”, ”alla kommer att titta på mig” eller ”alla kommer att tro att jag är galen”. Ångesten kan i stunden yttra sig fysiskt, som darrningar, hjärtklappning, att du blir torr i munnen eller rodnar. Det kan kännas som att du ska svimma eller förlora kontrollen. De kroppsliga reaktionerna är ett resultat av att ditt nervsystem reagerar på en situation som du upplever som ett hot. Din impuls kan bli att du så snabbt som möjligt vill bort från situationen.
Social ångest kan göra att du känner dig isolerad och påverka dig i arbetslivet. Att undvika det som är jobbigt kan kännas som en lättnad på kort sikt, men gör att ångesten förvärras i längden. Ju större plats du ger ångesten, desto mindre utrymme får du till slut att leva det liv som du kanske egentligen skulle vilja leva. Det kan i slutändan leda till att du känner dig ensam, även fast det egentligen inte är vad du vill.
När ska jag söka hjälp?
Om din ångest för sociala situationer hindrar dig i vardagen och begränsar ditt liv ska du söka hjälp. Det gäller också om du självmedicinerar med alkohol eller lugnande medel för att klara vardagliga situationer.
Vad kan jag få för hjälp?
Det finns både psykologisk och medicinsk behandling som hjälper mot social ångest. Att gå och prata med någon kan hjälpa dig att förstå mer om dig själv och varför du reagerar som du gör i olika situationer.
Alla är olika och den behandling som fungerar för en person kanske inte fungerar för en annan. Du kan behöva pröva dig fram för att se vad som fungerar för dig. Om du tidigare sökt vård men inte tyckte att det fungerade ska du inte ge upp utan söka hjälp igen.
Faktagranskare: Jacqueline Levi, leg. psykolog, Psykologpartners.
Senast ändrad 2024-02-13