Sexmissbruk
Sexmissbruk eller kompulsiv sexuell beteendestörning har nyligen blivit en egen diagnos. När du har tvångsmässiga sexuella beteenden och tankar som påverkar ditt liv negativt, eller någon annan nära dig, är det bra att söka hjälp.
Sexmissbruk eller kompulsiv sexuell beteendestörning har nyligen blivit en egen diagnos. När du har tvångsmässiga sexuella beteenden och tankar som påverkar ditt liv negativt, eller någon annan nära dig, är det bra att söka hjälp.
Sexmissbruk har likheter med andra beroendetillstånd och yttrar sig med överdrivna och tvångsmässiga sexuella beteenden och tankar som påverkar livet negativt och som du har svårt att kontrollera. Precis som att en alkoholist ständigt tänker på alkohol fylls dina tankar på sex vid sexmissbruk. Skillnaden är att människor inte behöver alkohol för att må bra, däremot har vi olika behov av sex och närhet. Det kan därför vara svårt att avgöra när någon har en tvångsmässig sexualitet eller bara har en stark sexdrift. Tecken på sexmissbruk kan vara att du får svårt att sköta jobb eller skola och att du skadar dina relationer eller din hälsa.
Om du har ett sexmissbruk har du inte längre kontroll över dina sexuella beteenden. Du har ett sug och ett tvång som driver dig till att upprepa handlingarna. Det kan vara tvångsmässigt onanerande, porrkonsumtion, fixering vid jakt på nya partners, telefonsex eller sex med främlingar eller prostituerade. Beroendet kan trappas upp med tiden. Enligt forskningen drabbar sexmissbruk kvinnor och män lika ofta.
Tvångsmässig sexuell beteendestörning kan påverka vardagen mycket. Det är inte ovanligt att sex blir ett sätt att döva negativa känslor som oro, ångest, stress eller nedstämdhet. Många upplever även en kick av det sexuella beteendet. En kick som för stunden kan fungera som en flykt från verkligheten. Andra hänsyn blir lidande när ditt behov av tillfredsställelse går först. Efteråt är det vanligt med känslor av skam, tomhet och ångest. Risken ökar också för hälsoproblem och lagbrott om du exempelvis ägnar dig åt köp av sexuella tjänster.
Det är vanligt att det känns svårt att prata om sexmissbruk. Känslor av skam och uppgivenhet kan vara stora hos både dig som drabbad och hos de som står dig nära, men att prata om detta är ett viktigt sätt att ta hand om både dig själv, dina närstående och det ni går igenom. Din partner kan tro att ditt beroende har sin grund i att ert sexliv inte är tillfredställande. Så är det inte. Det beror på ditt psykiska mående och det finns hjälp att få. I den processen kan stöd från närstående spela en viktig roll.
Ett beroende påverkar ditt liv och dina relationer. Det påverkar också människor som är nära dig. När du söker hjälp får du stöd att må bättre och att förändra ditt beteende. Det ger också möjlighet till bättre relationer.
Vid behov av stöd och hjälp kan du kontakta en vårdcentral eller den nationella stödlinjen Preventell (020-66 77 88) som kan hänvisa till vårdgivare runt om i landet som har vana att bemöta och behandla sexmissbrukare. Om du är under 23 år kan du vända dig till en ungdomsmottagning. Behandling i form av samtalsterapi kan bli aktuellt. I vissa fall kan även läkemedelsbehandling hjälpa i tillfrisknandet.
Faktagranskare: Jussi Jokinen, professor i psykiatri vid Umeå Universitet.
Senast ändrad 2024-01-31