Riskbruk och beroende

Beroende skapas av många saker och är svårt att ta sig ur. Det kan orsaka stort lidande för dig som är drabbad men även för människor i din närhet. Skam och tystnad är beroendets bästa vän – att prata om ditt beroende kan därför vara ditt första steg till ett friskare liv och till bättre relationer.

Vad är riskbruk?

När du har ett riskbruk använder du substanser, som till exempel alkohol och narkotika, på ett sätt som skadar din hälsa och dina relationer. Om ditt riskbruk får pågå under en längre tid kan du utveckla ett beroende av substansen och ha svårt att vara utan den. Om du ökar mängden du brukar av en substans, eller de tillfällen då du brukar en substans, finns också risk för ett beroende.

Vad är beroendesjukdom?

Har du en beroendesjukdom har du svårt att sluta eller minska på användning av en substans och du förlorar kontrollen över hur mycket du använder substansen.

Din kropp och din hjärna har vant sig vid effekten av att vara påverkad och du kan behöva större och större doser för att uppnå önskad effekt. När substansen inte intas leder det till fysiska och psykiska symtom som till exempel ångest och sömnsvårigheter. Det kallas för abstinensbesvär och det kan du få vid riskbruk av alkohol, narkotika och av lugnande eller smärtstillande läkemedel, men också av nikotin och kaffe. Du kan även utveckla beroende av till exempel spel. Känslan är att beroendet är utom kontroll och att hela ditt liv kretsar kring det.

Beroendesjukdom beror på en förändring i hjärnans belöningssystem. Belöningssystemet är till för att motivera oss till saker som är viktiga för vår överlevnad. Det gör det genom att frisätta dopamin när vi till exempel äter god mat, tränar eller har sex. När vi dricker alkohol eller använder narkotika lurar vi hjärnan att frisätta dopamin på konstgjord väg. I stället för en känsla av naturligt välmående kan det ge en berusande känsla, som många vill uppleva om och om igen. Olika människor har olika hög genetisk risk att utveckla ett beroende.

Hur påverkas livet av beroendesjukdom?

Ett beroende kan ta över hela ditt liv. Plötsligt finns det inget viktigare än att stilla suget efter mer. Det är vanligt att tänka mycket på till exempel alkoholen eller narkotikan och att börja smyga med sitt bruk. Det kan inkräkta på ditt arbete, dina familjerelationer, din hälsa – saker som tidigare kändes lustfyllda och viktiga. Ett beroende kan skada ditt fysiska och psykiska mående. Det kan också skada det fysiska och psykiska måendet hos människor i din närhet.

Är det värt att söka hjälp?

Ett riskbruk eller beroende kan kännas som ett misslyckande och innebära känslor av skuld och skam. Det kan vara svårt att prata om. Men att hålla tyst och låtsas som om problemet inte finns gynnar ingen annan än beroendet själv. Det är viktigt att komma ihåg är att det är en sjukdom och att det finns behandling att få. Ett beroende påverkar ditt liv och det påverkar också dina relationer med människor omkring dig. När du söker hjälp får du stöd att må bättre och du får en möjlighet till bättre relationer.

Som beroendesjuk kan det vara svårt att erkänna för sig själv att man har problem, då kan anhöriga eller vänner vara ett bra och viktigt stöd. Börja med att prata med någon som du litar på.

Vad finns det för behandling?

Vid riskbruk eller beroendeproblematik kan du kontakta vårdcentralen eller företagshälsovården. Först görs en noggrann utredning av dina besvär och om annan psykisk sjukdom finns. Därefter kan du få behandling, som samtalsterapi eller medicinering.

Det finns även beroendemottagningar där anhöriga kan be om stöd. Metoder som visat bra resultat är tolvstegsprogram, återfallsprevention, CRA och ACRA. Stödgrupper som Anonyma alkoholister och Anonyma narkomaner finns över hela världen och även digitalt.

Faktagranskare: Agneta Björck, leg. sjuksköterska, handledare och föreläsare.

Senast ändrad 2024-01-29

David närbild

Min berättelse / Beroende

Det fanns alltid något att rättfärdiga missbruket med

Mitt namn är David och jag är 25 år gammal. Jag skulle också vilja presentera…

eric palmqwist närbild

Min berättelse / Beroende

Jag balanserade mellan social fobi och superclown

Alkoholen gjorde mig orädd, social och rolig. Jag blev en Superman som kunde göra nästan…

Andre närbild

Min berättelse / Beroende

Bakom varje ärr finns en historia

Mitt namn är André och jag är 28 år. Jag har levt i djupet av…

Porträttbild Maria Pedersen

Min berättelse / Beroende / Självmordstankar

Jag skulle dö för att straffa mina föräldrar

När Maria tänker tillbaka på barndomen är det alkoholen hon främst förknippar med sin uppväxt.…

Alexander närbild

Min berättelse / Beroende

Jag är tacksam för min panikångest

Mitt jobb inom tv krävde mycket och jag festade alltid hårt. Jag började missbruka droger…

magnus närbild

Min berättelse / Beroende

Skammen orsakade ångest och depression

Mitt drogmissbruk ledde mig till helvetet och efter min första psykos ville jag inte leva.

madelein-larsson-wollnik närbild

Min berättelse / Beroende / NPF, neuropsykiatriska funktionsnedsättningar

Att bli mamma tog mig ur missbruket

Som ung hamnade jag i fel kretsar och drogs in i ett tufft liv av…