Hur är det att ha GAD?
Att ha GAD är som att ha en ständigt påslagen radar för katastrofer. Generaliserad ångest innebär just att du har en generell ångest: den finns med oavsett vilken situation du befinner dig i och nästan allt kan kännas hotfullt. Du har ofta ångest och känner dig rastlös och orolig. Det kan kännas som att du aldrig får någon paus från oron och som att något hemskt ska hända – särskilt i situationer då du riskerar att förlora kontrollen. Andra kan tycka att du oroar dig i onödan.
Hur påverkas livet av GAD?
Att ständigt vara orolig kan leda till att du får andra problem som sömnsvårigheter, trötthet, koncentrationssvårigheter och stresskänslighet. Du kan samtidigt känna dig nedstämd, lida av återkommande orostankar eller vara rädd för att drabbas av sjukdomar. Det är även vanligt med fysiska symtom som spända muskler, huvudvärk, smärta och hjärtklappning. Ju större plats ångesten tar desto mindre utrymme får du till slut att leva det liv som du kanske egentligen skulle vilja leva.
GAD är en av flera ångestsyndrom, och det är vanligt att ha flera av dessa samtidigt. Exempel på andra ångestsyndrom är social ångest, paniksyndrom och fobier.
När ska jag söka hjälp?
Om din ångest hindrar dig i vardagen och begränsar ditt liv ska du söka hjälp. Det gäller också om du självmedicinerar med alkohol eller lugnande medel för att klara vardagliga situationer.
Om du lider av GAD vill vi uppmuntra dig att söka hjälp. Det finns mycket du kan göra för att må bättre, och första steget är att söka vård. Om du inte vet var du ska söka vård kan du hitta mottagningar via 1177.se.
Vad kan jag få för hjälp?
Det går att må bättre med hjälp av behandling. Det finns många olika behandlingar som till exempel psykologisk och medicinsk behandling. De går ut på att du lär dig strategier för att hantera ångesten på ett sätt som gör att den inte påverkar och begränsar dig lika mycket. Tala med din läkare om du vill veta mer om medicinsk behandling.
Förstå problemet hjälper
Det finns många som levt med ångest under många år och som har hittat sätt att må bättre. Att ta reda på om du har GAD eller något annat kan ge dig en förståelse för dig själv och hjälpa dig att förstå vad du behöver. Det kan göra att du blir starkare och får bättre självkänsla.
När du får insikt om dina svårigheter och hjälp med dem kan det ge dig en chans att må bättre.
Faktagranskare: Jacqueline Levi, leg. psykolog, Psykologpartners.
Senast ändrad 2024-02-13