Vad är dysmorfofobi?
Om du har dysmorfofobi har du många negativa tankar om hur du ser ut. Dessa tankar tar upp mycket av din tid och påverkar ditt liv i hög grad. Kanske har du svårt att acceptera någon del av din kropp, det kan vara att du inte tycker om formen på din haka eller att du är obekväm med din kroppsbehåring eller med hur dina bröst ser ut. Du kan också uppleva det som att hela kroppen känns fel. Det som du tänker är fel med ditt utseende är oftast inte något som andra lägger märke till, men för dig kan det vara en stor källa till ångest, skam och lidande.
Det finns olika orsaker till att man får dysmorfofobi. Det kan bero på genetiska faktorer, personlighetsdrag, tidiga erfarenheter, stress, trauma eller kulturella ideal. Ofta finns det inte en enda orsak, utan det kan vara flera saker som ligger bakom och påverkar hur du uppfattar ditt utseende.
Hur kan dysmorfofobi påverka livet?
Dysmorfofobi kan göra det svårt för dig att fungera i vardagen. Besvär med studier, arbete eller relationer är vanligt. Du kan också känna dig nedstämd, ensam eller uppgiven. Många får också problem med ångest, depression eller tvångssyndrom.
Du tänker mycket på ditt utseende och försöker göra något åt det som du tycker är fel. Du kan till exempel:
- Kontrollera hur du ser ut genom att spegla dig vid alla tillfällen du kan. Eller så undviker du din spegelbild helt och hållet.
- Jämföra dig med andra ovanligt mycket, till exempel på sociala medier.
- Försöka dölja eller förändra det som du tänker är fel med smink, kläder eller kirurgi.
- Hålla dig borta från situationer där du tror att andra kommer att titta på dig eller bedöma dig. Det kan hindra dig från att gå ut, träffa vänner eller gå på fest.
- Fråga andra om vad de tycker om ditt utseende och gärna vilja få deras bekräftelse.
- Undvika att träffa andra människor.
Vad kan jag få för hjälp?
Du är inte ensam om att ha dysmorfofobi. Det finns många andra som känner som du och som har fått hjälp att må bättre.
Den vanligaste behandlingen är kognitiv beteendeterapi, KBT, som är en form av samtalsterapi. I KBT får du hjälp att konfrontera och utmana de negativa tankarna och känslorna som du har om ditt utseende. Du får hjälp att acceptera ditt utseende och lära dig att hantera din ångest och minska de beteenden som gör att du mår dåligt. I vissa fall kan även medicin vara ett alternativ för att behandla dysmorfofobi.
Kontakta sjukvårdsupplysningen 1177 i ditt område för att undersöka vilka behandlingsalternativ som finns.
Faktagranskare: David Clinton, docent vid Karolinska Institutet, psykolog, psykoterapeut och psykoanalytiker.
Senast ändrad 2024-05-10