Skam
Skam är upplevelsen eller rädslan av att förlora sitt anseende inför andra, exempelvis över något man har sagt eller gjort.
Skam är upplevelsen eller rädslan av att förlora sitt anseende inför andra, exempelvis över något man har sagt eller gjort.
Skam kan kännas fysiskt, med hjärtklappning, värmevallningar, rodnad, kallsvett, ångest eller ont i magen. Den kan visa sig som nervositet och genans, förtvivlan över att känna sig misslyckad, eller ilska över att ha blivit kränkt eller förödmjukad. Den kan visa sig som svaghetsförakt mot andra eller mot dig själv, väcka flyktreaktioner eller kontrollbehov. Skam kan få dig att känna dig värdelös, konstig eller onormal.
Vanliga sätt att reagera på skam är att attackera sig själv eller andra, att dra sig undan eller att döva känslan med jobb, träning, droger eller andra kickar.
Alla skamkänslor är inte dåliga. Att kunna känna skam har genom tiderna varit viktigt för vår överlevnad och vårt samspel med andra människor. Känslan motiverar oss att måna om vår plats och tillhörighet i en grupp och hjälper oss att vara inkännande och uppmärksamma mot andra, som en sorts social och empatisk kompass.
Men ibland kommer skammen utan anledning. Det kan vara att någon annan beter sig illa mot dig, och du skäms fastän det inte är ditt fel. Eller så kan det vara hjärnan som far i väg och tolkar fel.
Nästa gång en skamkänsla slår till, försök stanna kvar i den i stället för att avvärja den eller distrahera dig. Ställ dig följande frågor:
Att sätta dina skamkänslor i ett sammanhang kan ge dig bättre förståelse för dig själv och hur du fungerar och på sikt göra det lättare att acceptera och frigöra dig från dem.
Att sätta ord på dina tankar och rädslor och även lyssna till någon annans perspektiv kan avdramatisera och minska skammen.
Det går att träna på att bli snällare mot sig själv. Du kan börja med att försöka rikta samma förståelse och medkänsla som du skulle visa för någon annan mot dig själv. Hur skulle du bemöta en vän eller familjemedlem som är i din situation?
Bara för att du gör något som du ångrar eller känner skuld över betyder inte det att du är en dålig person.
Faktagranskare: Johnny Pellas, specialistpsykolog och forskare vid Uppsala universitet.
Senast ändrad 2022-03-11
Skicka gärna in din berättelse. Det är många som känner skam men det är ofta svårt att prata om det. Dina ord kan vara till stöd för någon annan.
”*” anger obligatoriska fält