Sexuella övergrepp

Om du blir utsatt för en sexuell handling fast du inte vill så är det ett övergrepp. Det är ett brott att utsätta någon för ett sexuellt övergrepp och du bär ingen skuld till brott som någon annan begår mot dig. Trots det är det vanligt att känna skuld och skam och inte våga eller orka prata om övergreppet. Kanske känner du också så. Men att berätta om det som har hänt kan göra att du får den hjälp du behöver för att gå vidare.

Vad är ett sexuellt övergrepp?

Ett sexuellt övergrepp är olagligt och innebär att någon eller några tar sig friheten att utsätta någon annan för en kränkande sexuell handling. Övergreppen kan vara både psykiska och fysiska och de kan drabba alla – kvinnor, män, transpersoner och även barn utsätts.

En våldtäkt är ett fysiskt övergrepp, det är det också om du blir tvingad till att på andra sätt tillfredsställa någon sexuellt. Även smekningar eller att någon tar på dig på ett sätt som du inte gett ditt samtycke till är ett fysiskt övergrepp. Ett psykiskt övergrepp kan vara sexistiska kommentarer, att någon pratar med dig på ett sexuellt sätt som du tycker är obehagligt, att du tvingas se på porr eller att du tvingas se på när någon annan utför en sexuell handling.

Samtyckeslagen som trädde i kraft 2018 innebär att man inte får ha sex med någon utan att den personen har sagt, eller aktivt visat, att den vill det. Det är alltid du själv som bestämmer om du vill ha sex eller inte och på vilket sätt du vill ha det. Även om du till att börja med har sagt ja till sex så har du också rätt att ändra dig. Det är du som bestämmer över din kropp och vad som är okej för dig. Sex ska alltid vara frivilligt.

Det går inte att se på någon att den personen är kapabel till att begå sexuella övergrepp. Det vanligaste är att ens egen partner går över gränsen. Då kan även hot och våld förekomma. Du har alltid rätt att säga nej till sex även om ni skulle vara gifta, är tillsammans eller har haft sex tidigare.

Förövaren har ofta ett maktövertag

En sexuell handling med ett barn under 15 år är alltid olaglig. Ett övergrepp kan ske en eller upprepade gånger och förövaren utnyttjar ofta sin maktposition. Vanligt är att barn och tonåringar utsätts av en förälder, släkting, lärare eller granne som utnyttjar barnets brist på kunskap. Vissa förövare skapar också medvetet en positiv känslorelation med barnet som sedan utnyttjas. Annat maktövertag oavsett ålder kan vara att du är fysiskt svagare, full, sjuk eller har en funktionsnedsättning.

Hur kan sexuella övergrepp påverka livet?

Sexuella övergrepp skadar framför allt psykiskt. Händelsen kan rota sig djupt i din självkänsla och bidra till att du känner mindre självrespekt och får svårt att lita på andra.

Många som blir utsatta för sexuella övergrepp känner skuld över att man inte tycker att man sa nej tillräckligt tydligt. Om du känner så kan det hända att du också ger dig själv skulden för övergreppet som du har utsatts för. Men det är inte ditt fel. Du behöver inte skrika eller kämpa emot för att det ska vara ett brott.

Om du utsätts för ett övergrepp är det inte ovanligt att reagera med att bli passiv och att kroppen blir som paralyserad av rädsla. Du kan också reagera med att vilja vara till lags och att anpassa dig för att komma ifrån eller mildra övergreppet. Det är ett automatiskt försvar och kroppens sätt att skydda sig. Reaktionerna brukar kallas freeze och fawn.

Du kan också känna skam och äckel över att övergreppet kunde ske och ha svårt att berätta om det. Du kan känna dig ensam och tvivla på din upplevelse. Det är vanligt att drabbas av oro, ångest, nedstämdhet, stress, sömnproblem, ilska och självmordstankar. För en del kan de känslorna komma snabbt efter att övergreppet skett, för andra kan det dröja lång tid. Oavsett vilka känslor eller tankar som dyker upp hos dig efteråt så är det alltid förövaren som bär skulden för övergreppet – och du har rätt att få stöd och hjälp.

Går det att må bättre?

Vi människor blir olika påverkade och har olika sätt att bearbeta svåra upplevelser. Att berätta för någon i din närhet om det som hänt, och bli trodd, kan göra att du känner dig mindre ensam. Eller så behöver du professionell hjälp under kortare eller längre tid, då kan du kontakta en kurator eller psykolog.

Även om sexuella övergrepp kan ge stor smärta och sätta djupa spår i själen finns det sätt att komma vidare. Det går att få kontroll över livet igen.

Var finns hjälp?

Om du har blivit utsatt för ett övergrepp, eller om du misstänker att någon du känner har blivit det, kan du kontakta en vårdcentral. Behöver du akut hjälp kan du kontakta en akutmottagning.

Inom socialtjänsten finns vanligen särskilda team som arbetar med våld. Det kan se olika ut i olika kommuner. På din kommuns hemsida finns information om vad det finns för stöd där du bor.

Känner du dig hotad så ska du vända dig till polis eller socialtjänst. Om du misstänker att ett barn blir utsatt ska du också vända dig till socialtjänsten.

Om du vill vara anonym eller söka hjälp via telefon går det att söka kontakt hos:

Kvinnofridslinjen.se

Stödlinjen för män

Stödlinjen för transpersoner

Storasyster

RFSL stödmottagning

Det finns även kvinno- och tjejjourer runt om i Sverige.

Polisanmäl

Ring polisen på 114 14 för att anmäla brott. Du kan också gå till en polisstation för att anmäla. Om läget är akut ska du ringa 112.

Faktagranskare: Karin Dahlborg Sjöö, socionom och legitimerad psykoterapeut.

Senast ändrad 2024-02-26

Jag gömmer skammen så bra, bara genom att alltid skratta och låtsas vara glad. Ja, vad önskar jag mig? Ett tryggt hem där jag får växa upp utan våld och övergrepp.