Startsida Mind Minds logotyp i orange.

Jag har under hela mitt liv alltid fått höra att jag är en glad person med ett leende på läpparna, som aldrig är ledsen.

Med ett leende på läpparna skrattar jag och säger “Livet blir så mycket lättare när man är glad”.

Samtidigt blir jag påmind om mitt inre mörker som jag så länge lyckats dölja. Mörkret som känns tungt som bly inom mig, bly som brinner. Jag vill skrika rakt ut, jag vill gråta rakt ut, jag vill be om hjälp… Snälla, hjälp mig!

Jag orkar inte mer, jag vet inte hur mycket mer jag klarar den här gången. Snälla se djupt in i mina ögon, för om du gör det kommer du se ett mörker som annars inte brukar vara där och när du har gjort det, snälla, snälla fråga mig hur jag mår…Hur jag verkligen mår.

För jag vågar inte titta på dig, så att du ser mitt inre mörker reflektera i mina ögon. Jag vågar heller inte be om hjälp. Jag vill ju vara den glada positiva personen som sprider glädje. Jag vill inte heller verka jobbig och dra ner dig i mitt inre mörker. Eller bara höra ”det blir bra, alla mår dåligt ibland”.

Så jag håller tyst. Så här har jag ju känt förut, det har ju mer eller mindre försvunnit…för ett tag.

Jag försöker hantera mitt inre mörker så gott det går, även om smärtan är obeskrivlig. Jag ler och skrattar, mer än vanligt. Jag frågar hur du mår, för ingen ska behöva gå runt och må dåligt.

Men om du bara visste hur socialkamouflerad jag är, då kanske jag hade kunnat bli räddad från mitt mörker. Mörkret som tog över hela mig och vann.

Min egna tolkning på ordet ”socialkamouflerad”, som jag till stor del känner igen mig själv i, men också tror att många andra känner. Med denna text hoppas jag kunna hjälpa människor där ute som inte vågar sätta ord på hur de egentligen mår.

Ingen förtjänar att må dåligt. Vi måste tillsammans hjälpas åt att våga fråga och våga berätta. För hjälp finns att få.

Sara Delorén, volontär på Mind.

Om ordet socialkamouflerad

Boken Ord inuti

Vi vill att alla ska kunna prata om sitt mående. Därför ger vi ut boken ”Ord Inuti, en ordbok med 150 nya ord för känslor. En bok som inte bara är väldigt fin, utan också en början på ett samtal.

”Socialkamouflerad” betyder känslan av att verka stabil och fungerande i sociala situationer, fastän det är kaos inuti.

Beställ boken ”Ord Inuti”