Ge en gåva

Ny handbok om känslofällor

Siri Helle, psykolog och författare, har nyligen gett ut boken Känslofällan. I boken beskriver hon hur vi kan göra för att inte gång på gång gå i känslofällan, då vi kanske agerar på ett sätt som kan kännas skönt i stunden men som kanske inte är så bra för oss på sikt. Minds Hanna Kihlander har träffat Siri för en intervju.

Hej Siri, grattis till utgivningen! Varför har du valt att skriva just den här boken?

Vi kan alla fastna i mönster där vi ställer till det för oss själva. Vi övertänker, skjuter upp eller gör saker som vi förstår efteråt kanske inte var så smart. Efter att ha jobbat som KBT-psykolog i flera år ville jag sprida de här fantastiska verktygen till fler.

Vad är en känslofälla egentligen, kan du berätta?

En känslofälla är när du agerar känslostyrt trots att det saboterar för dig på sikt. Till exempel att du skjuter upp att göra något viktigt, stressar vidare trots att du egentligen behöver vila eller har svårt att sätta gränser.

Vem riktar sig boken till?

Boken är en handbok om hur man hanterar de vanligaste känslofällorna självkänsla, motivation, glädje, oro och stress. Något vi alla kan ha nytta av.

Vad kan det få för konsekvenser om vi reagerar direkt på våra känslor?

Känslor är i grund och botten hjälpsamma för oss människor. Till exempel att vi drar oss undan om vi blir rädda. Problemet är när känslorna är felkalibrerade, som när vi skjuter upp att göra saker som egentligen är bra för oss. Känslor i sig är aldrig fel. Men man kan lära sig att hantera dem på nya sätt så de inte ställer till problem.

Har du själv lärt dig något av att skriva den här boken?

Det har varit häftigt att se det fina mottagandet av boken. Många har hört av sig som blivit hjälpta. Det är roligt att den gör skillnad!

Relaterat innehåll

Mona Noreklints blogg

Om – tankar om andras tankar

Det finns människor som inte tycks bry sig om vad andra tycker – tyvärr tillhör...

Herdis Molinders blogg

Stranden

Nu ligger stranden öde på min sommarö. I alla fall på morgonen. Badrocksgänget som under...

Herdis Molinders blogg

Min födelsedag

Min födelsedag infaller under sommaren och det kan idag vara väldigt festligt och roligt. Men...